Η πλευρά Σόιμπλε επιμένει και δεν κάνει βήμα πίσω από τη σκληρή στάση που διατηρεί στο ελληνικό ζήτημα.
Ενδεικτικό είναι πως ο εκπρόσωπος του υπουργείου Οικονομικών, Ντένις Κόλμπεργκ, απέφυγε να απαντήσει σε ερωτήσεις κατά πόσο ευσταθούν πληροφορίες της εφημερίδας Handelsblatt, σύφωνα με τις οποίες ο κ. Σόιμπλε και το ΔΝΤ κατέληξαν σε συμβιβασμό.
Όπως γράφει και η Deutsche Welle, πιθανολογείται ότι ο κ. Σόιμπλε είναι έτοιμος να συζητήσει στο επόμενο Eurogroup σενάρια ελάφρυνσης του ελληνικού χρέους, ενώ το ΔΝΤ από την πλευρά του θα δηλώσει πως παραμένει στο ελληνικό πρόγραμμα, αλλά χωρίς οικονομική συμμετοχή, μέχρι ότου ξεκαθαριστεί το θέμα της βιωσιμότητας του ελληνικού χρέους.
Ο κ. Κόλμπεργκ κατέστησε σαφές πως η απόφαση για πιθανές ελαφρύνσεις θα ληφθεί μετά την ολοκλήρωση του τρίτου προγράμματος, τον Αύγουστο του 2018, και εφόσον έχουν υλοποιηθεί όλα τα σημεία της δήλωσης του Eurogroup τον Μάιο του 2016.
Αναφερόμενος δε στο θέμα της επόμενης δόσης, ο Ντένις Κόλμπεργκ επεσήμανε ότι αυτή μπορεί να εκταμιευθεί μόνο αν τηρηθούν όλες οι προϋποθέσεις, δηλαδή να έχουν υλοποιηθεί όλα τα 140 προαπαιτούμενα για τα οποία έχει δεσμευτεί η ελληνική κυβέρνηση και επιπλέον να δηλώσει το ΔΝΤ ότι θα θεσπίσει πρόγραμμα για την Ελλάδα, κάτι που μέχρι τώρα δεν έχει κάνει.
Τα δύο διαφορετικά μηνύματα του πρωθυπουργού
Χθες πάντως υπήρξαν σημάδια συμβιβασμού από τον Αλέξη Τσίπρα, μετά τις μετατοπίσεις και τους ελιγμούς για το χρέος. Το μεσημέρι είπε «μπορεί να αποδεχθούμε την πρόταση Σόιμπλε» και το βράδυ έκανε σκληρή επίθεση στον Γερμανό υπουργό. Μπροστά στο αδιέξοδο που διαφαίνεται με τους εταίρους-δανειστές, η κυβέρνηση μελετά και το ενδεχόμενο να κάνει πίσω στο θέμα του χρέους.
Η αναδίπλωση για την πρόταση Σόιμπλε
Οπως είπε χθες ο πρωθυπουργός από το υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας, ίσως η κυβέρνηση δεχθεί την πρόταση του Γερμανού ΥΠΟΙΚ. Η πρόταση Σόιμπλε κατατέθηκε στο Eurogroup της Δευτέρας 22 Μαΐου, αλλά ο Ευκλείδης Τσακαλώτος την απέρριψε, μετά από τηλεφωνική επικοινωνία που είχε με την Αθήνα και με τον Αλέξη Τσίπρα.
Συγκεκριμένα, ο κ. Τσίπρας είπε: «Ο στρατηγικός στόχος είναι να μπορέσει η χώρα με το πέρας του 3ου μνημονίου, δηλαδή τον Αύγουστο του 2018, να δανείζεται από τις αγορές και κάτι τέτοιο είναι κοντά. Αυτός ο στόχος μπορεί να επιτευχθεί είτε πάρουμε μια λύση για το χρέος σαν αυτή που μας παρουσίασε ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών -και αρνηθήκαμε- πόσω δε μάλλον με μία καλύτερη λύση που διεκδικούμε και διαπραγματευόμαστε».
Η νέα επίθεση στον Γερμανό ΥΠΟΙΚ
Ωστόσο, λίγες ώρες αργότερα ο πρωθυπουργός έστειλε από τη Θεσσαλονίκη μήνυμα προς τους εταίρους, υποστηρίζοντας πως πλέον ήρθε η ώρα να κάνουν και εκείνοι υποχωρήσεις.
«Εμείς έχουμε κάνει τις δικές μας υποχωρήσεις, τώρα είναι η ώρα και για τη Γερμανία και για το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο να κάνουν τις δικές τους», είπε από το βήμα της γενικής συνέλευσης του Συνδέσμου Βιομηχανιών Βορείου Ελλάδος (ΣΒΒΕ), εκφράζοντας παράλληλα τη βαθιά πεποίθησή του ότι «στις τρεις εβδομάδες που απομένουν, όλοι θα αρθούν στο ύψος της περίστασης και θα κάνουν ό,τι χρειάζεται ώστε επιτέλους μετά από μια επταετία να ανοίξει για τα καλά ο δρόμος για την έξοδο από τη μνημονιακή επιτροπεία».
Η Ελλάδα, τόνισε, έκανε μια μεγάλη υποχώρηση για να εκπληρώσει τη μία από τις δύο προϋποθέσεις που έθεσε το ΔΝΤ για τη συμμετοχή του στο πρόγραμμα, νομοθετώντας μέτρα για το 2019 και το 2020. «Και τώρα είναι καθήκον της Ευρώπης να ικανοποιήσει αυτή τη δεύτερη συνθήκη, που είναι τα μέτρα για το χρέος, διότι ήταν η ίδια η Ευρώπη, ή μάλλον κάποιοι από τους εταίρους μας που απαιτούν τη συμμετοχή του ΔΝΤ και αυτή η συμμετοχή δεν μπορεί να είναι αλά καρτ. Δεν μπορεί να λέμε δηλαδή "ναι" στις μεταρρυθμίσεις και στα μέτρα και "όχι" στο χρέος. Δεν γίνεται να θέλουμε και την πίτα ολόκληρη και το σκύλο χορτάτο», επεσήμανε ο πρωθυπουργός.
«Η Ελλάδα και η Ευρώπη χρειάζονται αυτή τη στιγμή μια καθαρή λύση. Μια λύση που, με τον έναν ή τον άλλον τρόπο, θα επιλύει τον γόρδιο δεσμό. Και από τη δική μας πλευρά προτείνουμε μια καθαρή διέξοδο: Μια πρόταση ρύθμισης του ελληνικού χρέους που θα αποτελεί τον ελάχιστο κοινό παρονομαστή. Για την Ελλάδα, για τη Γερμανία, για το Ταμείο, αλλά και για όλες τις υπόλοιπες χώρες της Ευρωζώνης και τους ευρωπαϊκούς θεσμούς», είπε ο κ. Τσίπρας.
Βόμβα και από ESM: Καμία ελάφρυνση χρέους και λιτότητα... για πάντα
Η Ελλάδα δεν θα χρειαστεί καμία ελάφρυνση χρέους από την Ευρωζώνη, αν διατηρήσει το πρωτογενές πλεόνασμα πάνω από το 3% του ΑΕΠ για 20 χρόνια.
Αυτό αναφέρει εμπιστευτικό έγγραφο που ετοίμασε ο ESM, σύμφωνα με το Reuters. Το εν λόγω έγγραφο συντάχθηκε για τις συζητήσεις στο Eurogroup της περασμένης Δευτέρας, το οποίο κατέληξε χωρίς συμφωνία για το χρέος, εξαιτίας των διαφωνιών μεταξύ ΔΝΤ και Ευρωπαίων για τα μελλοντικά πρωτογενή πλεονάσματα της Ελλάδας. Το έγγραφο περιλαμβάνει τρία διαφορετικά σενάρια.
Μία ομάδα υπουργών Οικονομικών, με επικεφαλής τον Βόλφγκανγκ Σόιμπλε, επιμένει ότι το ζήτημα για το αν η χώρα μας χρειάζεται ελάφρυνση χρέους μπορεί να αποφασιστεί μόνο μετά τη λήξη του προγράμματος, υπενθυμίζει το Reuters. Ομως, το Ταμείο υποστηρίζει ότι αυτή η ανάγκη υπάρχει τώρα.
Δείτε τα τρία σενάρια που περιγράφει το Reuters για το χρέος ΕΔΩ
Citigroup: Οι εξελίξεις για το ελληνικό χρέος φέρνουν πιο κοντά το 4ο μνημόνιο
Αναλυτές της Citigroup εκτιμούν, έπειτα από τις τελευταίες εξελίξεις στο «μέτωπο» του ελληνικού χρέους, ότι η πολιτική και οικονομική αβεβαιότητα αυξάνει τις πιθανότητες να χρειαστεί η Ελλάδα ένα τέταρτο πακέτο διάσωσης.
«Η αδιαλλαξία των πιστωτών στην ελάφρυνση του ελληνικού χρέους πιθανόν θα οδηγήσει σε περαιτέρω διάβρωση της στήριξης στην κυβέρνηση του Αλέξη Τσίπρα, διατηρώντας ψηλά την πολιτική αβεβαιότητα, χαμηλά την οικονομική εμπιστοσύνη και σχετικά περιορισμένες τις προοπτικές ισχυρότερης ανάκαμψης του ΑΕΠ», ανέφερε αναλυτής της Citigroup, σύμφωνα με την Telegraph.
«Η πιθανότητα να γίνει αναγκαίο ένα τέταρτο πρόγραμμα διάσωσης μετά το 2018 αυξάνεται, κατά την άποψή μας», σημείωσε ο ίδιος.
Ακόμη, η Citigroup εκτιμά ότι παραμένει απίθανη η ένταξη των ελληνικών ομολόγων στο πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης της ΕΚΤ, που επίσης απαιτεί έναν «συγκεκριμένο βαθμό σαφήνειας» για την ελάφρυνση χρέους.