Σε μια κατάμεστη αίθουσα πραγματοποιήθηκε την Τετάρτη το βράδυ στο Μέγαρο Μουσικής η παρουσίαση του νέου βιβλίου της πρώην βουλευτού του ΠΑΣΟΚ, Μιλένας Αποστολάκη με τίτλο: «Το τέλος της Μεταπολίτευσης».
Στην εκδήλωση παρευρέθηκαν η πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ Φώφη Γεννηματά που παρουσίασε και το βιβλίο, καθώς και δεκάδες στελέχη από το ΠΑΣΟΚ, μεταξύ των οποίων οι Ε.Βενιζέλος, Κ. Σκανδαλίδης, Χ. Πρωτόπαπας Λ. Γρηγοράκος, Χ. Βερελής, Π. Χρηστίδης κ.ά., ο Δ Χατζησωκράτης από τη ΔΗΜΑΡ και ο Δ. Τσιόδρας από το Ποτάμι. Ηταν παρόντες και ο Τάσος Γιαννίτσης, ο Γιάννης Πανούσης, η Ζέτα Μακρή και ο Νίκος Καραχάλιος.
Ευχαριστώντας όσους ήταν εκεί, η Μιλένα Αποστολάκη είπε ότι ο Αλέξης Τσίπρας θα είναι ο τελευταίος πρωθυπουργός της μεταπολίτευσης. Στη διαμόρφωση της ανομίας έπαιξαν ρόλο και τα κόμματα που δεν είχαν κυβερνήσει μέχρι την κρίση, τόνισε, και αναφέρθηκε στο «μέτωπο των δημαγωγών ΣΥΡΙΖΑ/ΑΝΕΛ».
«Είναι στο δικό μας χέρι να τελειώσουμε με τα ψέματα και τον καταστροφικό λαϊκισμό. Είναι στο δικό μας χέρι να συναντηθούμε με την αλήθεια, να την υπηρετήσουμε, να την αντιμετωπίσουμε και να βγούμε νικητές από την αναμέτρηση μαζί της» τόνισε στη δική της παρέμβαση η συγγραφέας.
«Όμως, το πρόβλημα της χώρας είναι πολιτικό, είναι η κυβέρνησή της χώρας» συνέχισε, και επισήμανε πως ΣΥΡΙΖΑ και ΑΝΕΛ «επένδυσαν, με επικίνδυνο για τη συνοχή της κοινωνίας τρόπο, στον διχασμό».
«Η στρατηγική της τσάμπα αντίστασης, ψηφίζω νόμους αλλά δεν θα τους εφαρμόσω, ψηφίζω μνημόνια και νέα μέτρα αλλά αν δεν κουρευτεί το χρέος δεν θα ισχύσουν, τορπιλίζει κάθε δυνατότητα προσέλκυσης σοβαρών επενδυτών. Είναι η επιτομή της αναξιοπιστίας που δυναμιτίζει κάθε προοπτική για την αναγκαία παρέμβαση στο χρέος. Είναι η στρατηγική της τσάμπα ρήξης με την οποία και κάποια στιγμή η κυβέρνηση θα οδηγήσει τη χώρα σε εκλογές» είπε χαρακτηριστικά η κυρία Αποστολάκη.
«Ζουμε το ΤΕΛΟΣ της Μεταπολίτευσης ΟΧΙ ΤΟ ΤΕΛΟΣ ΤΗΣ ΠΟΛΙΤΙΚΗΣ» διακήρυξε και επισήμανε πως «η διάκριση ανάμεσα στους σοβαρούς και τους φαιδρούς, δηλαδή η διάκριση ανάμεσα στην αλήθεια και το ψέμα» είναι το πραγματικό τέλος της περιόδου που ξεκίνησε το 1974.
Στο πλαίσιο αυτό, κατέθεσε σειρά συγκεκριμένων προτάσεων:
1. Για την εκπόνηση ενός συνολικού σχεδίου παραγωγικής ανασυγκρότησης με αιχμές τον τουρισμό, τον πρωτογενή τομέα και την καινοτομία.
2. Τη μείωση των φορολογικών συντελεστών και τη δημιουργία κλίματος προσέλκυσης επενδύσεων.
3. Την αντιμετώπιση της ανεργίας μέσα από την προσέλκυση ιδιωτικών κεφαλαίων και επενδυτών Για να δημιουργηθούν νέες θέσεις εργασίας και οι προϋποθέσεις για τον επαναπατρισμό των εξαναγκασμένων σε έξοδο χιλιάδων ελλήνων επιστημόνων.
4. Την εισαγωγή της αξιολόγησης σε όλες τις παρεχόμενες δημόσιες υπηρεσίες και λειτουργίες.
5. Τη λειτουργία αξιόπιστων κρατικών ελεγκτικών μηχανισμών που βάζουν φραγμό στην ασυδοσία και προστατεύουν το δημόσιο συμφέρον.
6. Την επένδυση στην αριστεία σε όλες τις βαθμίδες της εκπαίδευσης και την εντατικοποίηση των σπουδών στα πανεπιστήμια που μπορούν να αποτελέσουν εστίες προόδου και προκοπής για τη χώρα μας. Μίλησε χαρακτηριστικά για «πανεπιστήμια εστίες γνώσης και έρευνας και όχι χώροι καταλήψεων και τραμπουκισμών».
7. Τη μηδενική ανοχή στη βία της καθημερινότητας, στην ανομία που προκλητικά βαφτίζεται κοινωνικό κίνημα και καταστρέφει τον δημόσιο πλούτο και τον δημόσιο χώρο.
8. Την οριστική κατάργηση του κομματικού κράτους, των κομματικών μανδαρίνων στις θέσεις ευθύνης που σκοτώνουν την αξιοκρατία και καθιστούν την ελληνική δημόσια διοίκηση αναξιόπιστη και αντιπαραγωγική.
9. Και, τέλος, τη λειτουργία των θεσμών. Παράγοντας που όπως είπε «διαφοροποιεί τις σύγχρονες δυτικού τύπου δημοκρατίες από τις λατινοαμερικάνικες μπανανίες και τα αυταρχικά καθεστώτα».
«Οι ατέρμονες συζητήσεις περί κεντροδεξιάς και κεντροαριστεράς δείχνουν να μην αντιλαμβάνονται το βάθος της κρίσης και την απαίτηση των πολιτών για εφαρμόσιμες και αποτελεσματικές λύσεις. Μπορούμε να ανακόψουμε τη λάθος πορεία. Είναι στο δικό μας χέρι να τελειώσουμε με τα ψέματα και τον καταστροφικό λαϊκισμό. Είναι στο δικό μας χέρι να συναντηθούμε με την αλήθεια να την υπηρετήσουμε, να την αντιμετωπίσουμε και να βγούμε νικητές από την αναμέτρηση μαζί της» κατέληξε η Μιλένα Αποστολάκη.
Η επικεφαλής της Δημοκρατικής Συμπαράταξης, τόνισε πως διέξοδος για τη χώρα είναι η συνεννόηση των δημοκρατικών δυνάμεων - και μια ισχυρή, βιώσιμη κυβέρνηση ευρύτατης κοινοβουλευτικής πλειοψηφίας και λαϊκής στήριξης, είναι προϋπόθεση για την ενίσχυση της αξιοπιστίας και της διαπραγματευτικής ικανότητας της χώρας. «ΣΥΡΙΖΑ και ΝΔ αρνούνται ακόμη αυτή την αναγκαιότητα. Θα τους την επιβάλουμε. Η συνεννόηση είναι και αναγκαία και εφικτή» υποστήριξε η κ. Γεννηματά και πρόσθεσε ότι το πρόβλημα της χώρας δεν είναι μόνο οικονομικό αλλά κυρίως πολιτικό, καθώς κανείς μονάχος του δεν έχει τη δύναμη να βγάλει τη χώρα μας την κρίση. Κατά την πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ, το δίλημμα στο οποίο βρίσκεται αυτή τη στιγμή η χώρα είναι «εθνική συνεννόηση ή εθνική καταστροφή». «Βρισκόμαστε στην αρχή μιας νέας εποχής, στη βάση μιας νέας πολιτικής συμφωνίας» πρόσθεσε.
Την απαξίωση του πολιτικού συστήματος από τη κρίση επεσήμανε και ο Σπύρος Λυκούδης ο οποίος τόνισε την ανάγκη για ένα νέο ξεκίνημα της χώρας. «Με θλίβει ο κατακερματισμός των δυνάμεων της Κεντροαριστεράς και του προοδευτικού μεσαίου χώρου» είπε και υπογράμμισε πως είναι επιτακτικό για τη χώρα, την ισορροπία και σταθερότητα του πολιτικού συστήματος, την καλή και προοδευτική της διακυβέρνηση, «να κάνουμε όλοι μας τις αναγκαίες συλλογικές και προσωπικές υπερβάσεις για να δώσουμε όλοι μαζί, ένα νέο όραμα, ρεαλιστική ελπίδα, αισιοδοξία και προοπτική στους χειμαζόμενους πολίτες». Ο κ. Λυκούδης δήλωσε ότι δεν θα εγκαταλείψει την προσπάθεια για την ενότητα του χώρου: «Η προοπτική αυτή εδράζεται σε δυο αλληλένδετες προϋποθέσεις: α) στην ιδεολογική, και πολιτική στρατηγική ήττα του αριστεροδεξιού εθνολαϊκισμού και β) στην ενότητα των διάσπαρτων πολιτικών δυνάμεων του μεσαίου χώρου, του προοδευτικού Κέντρου, της Ανανεωτικής Αριστεράς, της Σοσιαλδημοκρατίας, της ευρύτερης δημοκρατικής προοδευτικής παράταξης. Είναι γνωστές οι σημερινές δυσκολίες του εγχειρήματος της ενότητας του χώρου. Πασίγνωστοι οι κίνδυνοι από τον ήδη διαμορφωμένο δικομματικό διπολισμό. Είναι όμως πασιφανές, ότι χωρίς μια τέτοια ενότητα η χώρα δεν πρόκειται να αλλάξει σελίδα, όπως την εννοούμε και τη θέλουμε».
Στους κινδύνους του εθνικού διχασμού αναφέρθηκε στην δική του παρέμβαση ο δήμαρχος Αθηναίων, Γιώργος Καμίνης και επισήμανε ότι από τη μία έχει αποδεκατιστεί η μεσαία τάξη και από την άλλη έχουν ενισχυθεί οι δυνάμεις που επενδύουν στην πόλωση.
«Ο τίτλος «το τέλος της μεταπολίτευσης» δεν έχει την έννοια της απώλειας, αλλά της αποτίμησης και του προγραμματισμού για το πού πρέπει να πάμε» σημείωσε στη δική της παρέμβαση η Μαριέτα Γιαννάκου.
Πηγή Φωτό: Eurokinissi