Ολοένα και περισσότερο χρόνο φαίνεται πως περνούν οι άνθρωποι στο Διαδίκτυο, χρησιμοποιώντας το τόσο για την αγορά αγαθών όσο και για την διεκπεραίωση χρηματοπιστωτικών συναλλαγών.
Μπορεί κάτι τέτοιο να είναι βολικό, αφού μπορούμε πλέον να κάνουμε πληθώρα εργασιών από την άνεση του σπιτιού μας, ωστόσο αυτό παράλληλα αυξάνει και τον κίνδυνο κυβερνο-επιθέσεων.
Καθώς η κοινωνία λειτουργεί ολοένα και περισσότερο μέσω του Διαδικτύου, οι οργανισμοί θα πρέπει να προσαρμοστούν σε αυτά τα νέα δεδομένα και πόσο μάλιστα οι τράπεζες. Οι άνθρωποι θέλουν να έχουν τον έλεγχο των πραγμάτων και ιδιαίτερα των μετρητών που κερδίζουν με τον μόχθο τους.
Σε πρόσφατη μελέτη που διεξήγαγε η εταιρεία κυβερνο-ασφάλειας Kaspersky Lab σε συνεργασία με την B2B International σε τουλάχιστον 800 αντιπροσώπους χρηματοπιστωτικών ιδρυμάτων παγκοσμίως, εξετάστηκαν οι τάσεις που εκμεταλλεύονται οι εγκληματίες του Διαδικτύου, ώστε να είναι σε θέση να κλέβουν τόσο χρήματα όσο και προσωπικά δεδομένα.
Όπως αναφέρεται στη μελέτη, σε αυτή την ψηφιακή εποχή που διανύουμε, οι κυβερνο-εγκληματίες εστιάζουν πλέον κυρίως στις πληροφορίες που αφορούν στις χρηματοπιστωτικές συναλλαγές.
Οι κυριότερες ανησυχίες για τις εν λόγω υπηρεσίες περιλαμβάνουν επιθέσεις σε ψηφιακές/ηλεκτρονικές τραπεζικές υπηρεσίες (45%) και τερματικά POS (40%), στο φαινόμενο phising, δηλαδή του ηλεκτρονικού «ψαρέματος» (35%), καθώς και επιθέσεις σε κύρια συστήματα συναλλαγών (35%) και ATM (26%).
Συγκεκριμένα, το 2016 το ποσοστό του phising αυξήθηκε κατά 13,14 ποσοστιαίες μονάδες στο 47,48%, ο μεγαλύτερος αριθμός στην ιστορία, σύμφωνα με τα στατιστικά στοιχεία της Kaspersky.
Το ποσοστό αυτό αφορά στο phising που εντοπίστηκε σε συστήματα που βασίζονται στο λειτουργικό σύστημα Windows της Microsoft, ενώ λίγο μικρότερο είναι αυτό για τους ηλεκτρονικούς υπολογιστές που τρέχουν σε Mac της Apple (31,38%).
Επιπλέον, το περασμένο έτος αυξήθηκε κατά πολύ ο αριθμός των χρηστών που έπεσαν θύματα κυβερνο-επιθέσεων, με τα τραπεζικά Trojans (κακόβουλο λογισμικό) να σημειώνουν αύξηση της τάξης του 30,55%.
Οι χώρες που έχουν πληγεί περισσότερο από τέτοιου είδους επιθέσεις είναι οι Ρωσία, Γερμανία, Ιαπωνία, Ινδία, Βιετνάμ και ΗΠΑ.
Στη μελέτη της Kaspersky αναφέρεται επίσης ότι δεδομένου πως οι τράπεζες διαπραγματεύονται με αληθινά χρήματα, βρίσκονται στη δυσάρεστη θέση να είναι συνεχώς στόχοι επιθέσεων, οι οποίες κοστίζουν τόσο στα χρηματοπιστωτικά ιδρύματα όσο και στους πελάτες τους.
Με βάση τα στοιχεία που παρείχαν τα ιδρύματα που συμμετείχαν στη μελέτη, μία κυβερνο-επίθεση μπορεί να στοιχίσει σε μία τράπεζα σχεδόν 1 εκατομμύριο δολάρια.
Οι επιχειρηματικοί πελάτες αυτών των τραπεζών βλέπουν, κατά μέσο όρο, απώλειες ύψους 10.000 δολαρίων, ενώ οι ιδιώτες περίπου 1.500 δολαρίων.
Τέλος, αξίζει να σημειωθεί ότι από το πόρισμα της μελέτης προκύπτει ότι τα δύο τρίτα των τραπεζών που έλαβαν μέρος δήλωσαν ότι έχουν πέσει θύματα κάποιου είδους οικονομικής απάτης.
Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ