Ομπάμα: «Θα φορολογήσουμε τους πλούσιους» - iefimerida.gr

Ομπάμα: «Θα φορολογήσουμε τους πλούσιους»

Μπαράκ Ομπάμα
NEWSROOM IEFIMERIDA.GR

Μόλις εννέα μήνες πριν ανοίξουν οι κάλπες για τις προεδρικές εκλογές στις ΗΠΑ, ο Μπαράκ Ομπάμα εκμεταλλεύτηκε την ευκαιρία και με αφορμή την ετήσια ομιλία του στο Κογκρέσο για την «Κατάσταση της Ένωσης» (State of the Union) τόνισε τις διαφορές του με τους Ρεπουμπλικάνους και κατήγγειλε την οικονομική ανισότητα.

Η ομιλία διήρκησε περίπου μια ώρα και ο Αμερικανός Πρόεδρος τόνισε την διαφορετική προσέγγιση των Δημοκρατικών έναντι των Ρεπουμπλικάνων σε καίρια ζητήματα όπως την διαχείριση της οικονομίας και κατέληξε σε μια λεπτομερή περιγραφή της επιχείρησης για τη σύλληψη και την εκτέλεση του Οσάμα Μπιν Λάντεν.

Ο αμερικανός Πρόεδρος στάθηκε στις ανισότητες «Οι πεζοναύτες τα κατάφεραν επειδή ήξεραν ότι κάποιοι προσέχουν τα νώτα τους», είπε υπονοώντας πως η πόλωση μεταξύ Δημοκρατικών και Ρεπουμπλικανών αυτή την προεκλογική χρονιά δεν βοηθά τις Ηνωμένες Πολιτείες.

Σε αντίθεση με την περσινή του ομιλία όπου είχε αναφερθεί «στο Σπούτνικ της γενιάς μας, την ανάγκη να κερδίσουμε το μέλλον», φέτος ο κ. Ομπάμα φάνηκε πιο συγκρατημένος και απέφυγε τις μεγαλοστομίες.

Η ομιλία του επικεντρώθηκε στα μέτρα για την ανακατανομή του εισοδήματος και κυρίως για την εξάλειψη των φορολογικών αδικιών. «Οταν οι Αμερικανοί λένε ότι τύποι σαν κι εμένα θα πρέπει να πληρώνουν τον φόρο που τους αναλογεί, δεν σημαίνει πως ζηλεύουν τους πλούσιους. Κατανοούν ότι, αν εγώ έχω φορολογικές ελαφρύνσεις που η χώρα δεν αντέχει, είτε θα μεγαλώσει το έλλειμμα είτε θα αναγκαστεί να πληρώσει κάποιος άλλος παραπάνω», τόνισε χαρακτηριστικά.

Κλείνοντας την ομιλία του ο κ. Ομπάμα διαβεβαίωσε οτι οι Ηνωμένες Πολιτείες «γίνονται όλο και πιο ισχυρές», ενώ καταχειροκροτήθηκε από τους παρισταμένους, ιδιαίτερα τους Δημοκρατικούς οι οποίοι διέκοψαν 40 φορές την ομιλία του για να τον επικροτήσουν – πολλές φορές μάλιστα σηκώθηκαν όρθιοι για να τον χειροκροτήσουν. Ιδιαίτερα συγκινητική ήταν η στιγμή κατά την οποία στην αίθουσα προσήλθε η Δημοκρατική βουλευτής της Αριζόνα Γκάμπριελ Γκίφορντς, η οποία παραιτήθηκε λίγες ώρες αργότερα, καθώς ακόμη προσπαθεί να συνέλθει από τη δολοφονική απόπειρα που έγινε εναντίον της πέρυσι.

Ο Μπαράκ Ομπάμα επανέλαβε την πρότασή του να εφαρμοσθεί ο λεγόμενος «Κανόνας Μπάφετ», από το όνομα του δισεκατομμυριούχου της Virgin Ουόρεν Μπάφετ ο οποίος είχε δηλώσει ότι η γραμματέας του έχει υψηλότερο φορολογικό συντελεστή από εκείνον. Τονίζοντας ότι δεν θα υπάρξει αύξηση της φορολογίας για όσους έχουν ετήσιο εισόδημα κάτω των 250.000 δολαρίων, ο Πρόεδρος ζήτησε να μην πληρώσει κάτω του 30% σε φόρους όποιος κερδίζει άνω του 1 εκατ. δολαρίων ετησίως.


ΠΑΡΕΜΒΑΣΕΙΣ. Ο αμερικανός Πρόεδρος αφιέρωσε το μεγαλύτερο μέρος της ομιλίας του στην ανάγκη δημιουργίας θέσεων εργασίας και δημόσιων επενδύσεων, καθώς και στην προστασία των αμερικανικών προϊόντων, στοχεύοντας να χαράξει τις διαχωριστικές γραμμές από τους Ρεπουμπλικανούς οι οποίοι μονίμως αναφέρονται στην ανάγκη να υπάρξει «μικρότερη κυβέρνηση», δηλαδή λιγότερες κρατικές παρεμβάσεις στην οικονομία. Δεν είναι τυχαίο ότι υπερασπίστηκε τη διάσωση των αμερικανικών αυτοκινητοβιομηχανιών που βρίσκονται στο Μίσιγκαν, στο Οχάιο, στην Πενσιλβάνια και στη Βόρεια Καρολίνα, τέσσερις Πολιτείες ζωτικής σημασίας
για τις προεδρικές εκλο

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ