Σφοδρή κριτική κατά της Νέας Δημοκρατίαςκαι του Κυριάκου Μητσοτάκη, στο ζήτημα ης διαπραγμάτευσης έκανε η εκπρόσωπος Τύπου του ΣΥΡΙΖΑ, Ράνια Σβίγκου.
Σε ραδιοφωνική της συνέντευξη στον Real FM, η Σβίγκου κατηγόρησε τη Νέα Δημοκρατία ότι και τον Κυριάκο Μητσοτάκη ότι «στεκόταν απέναντι (στις διαπραγματεύσεις), δεν είπε ούτε μια λέξη ενάντια στις παράλογες απαιτήσεις των δανειστών».
Επισήμανε δε, ότι σε όλη τη διάρκεια της πολύμηνης διαπραγμάτευσης «ο πρόεδρος της Ν.Δ. είχε τη δυνατότητα να παρουσιάσει τις θέσεις του, είχε πάει στην κ. Μέρκελ και τον κ. Σόιμπλε, αλλά δεν παρουσίασε ένα διαφορετικό μείγμα πολιτικής, αλλά αντίθετα έλεγε «κλείστε άρον άρον την αξιολόγηση και μη στεναχωρήσετε τους δανειστές και φέρνετε στη Βουλή το επίδομα για τους συνταξιούχους χωρίς να έχετε συνεννοηθεί με το ΔΝΤ».
Αναρωτήθηκε δε «Πώς περιμένει τώρα ότι κάποιος θα τον πιστέψει, δηλώνοντας ότι θα επαναδιαπραγματευτεί τη συμφωνία;»
Σχετικά με τη ρύθμιση για το χρέος, η Σβίγκου επισήμανε ότι αυτή «έχει να κάνει με συμβιβασμούς που θα δούμε τις επόμενες ημέρες μεταξύ του ΔΝΤ και του κ. Σόιμπλε», ενώ για τη στάση του Γερμανού υπουργού Οικονομικών σημείωσε πως «Ο κ. Σόιμπλε από την πρώτη στιγμή έθεσε ως βέτο την παραμονή του ΔΝΤ στο ελληνικό πρόγραμμα και γι’ αυτόν ακριβώς το λόγο καθυστέρησε και η ολοκλήρωση της αξιολόγησης.
Επιλέχθηκε ένα διαφορετικό δημοσιονομικό μείγμα μετά το 2019 και το 2020, εξαιτίας αυτού του βέτο που έβαλε ο κ. Σόιμπλε για τη συμμετοχή του ΔΝΤ στο πρόγραμμα.
Εάν πραγματικά επιθυμεί ο κ. Σόιμπλε να συνεχίσει το Ταμείο στο ελληνικό πρόγραμμα θα πρέπει να δεχτεί τους όρους που βάζει το ΔΝΤ για τη συμμετοχή του, που είναι γνωστό σε όλους ότι έχουν να κάνουν με τη βιωσιμότητα του ελληνικού χρέους και τα μέτρα που πρέπει άμεσα να προσδιοριστούν για τη ρύθμιση του ελληνικού χρέους».
Για τον ΣΥΡΙΖΑ υπογράμμισε πως η αγωνία είναι για την επόμενη μέρα μετά την ολοκλήρωση της συμφωνίας. Στον πυρήνα τους ενδιαφέροντος, υπογράμμισε, είναι οι άνθρωποι που έχουν υποστεί τεράστιες θυσίες το προηγούμενο διάστημα, μια ανάπτυξη η οποία θα είναι κοινωνικά δίκαιη, η στήριξη του κοινωνικού κράτους και η απόκρουση των παράλογων απαιτήσεων.
«Θα κριθούμε στο τέλος της τετραετίας από το κατά πόσο έχουμε βγάλει τη χώρα από την κρίση, την επιτροπεία και από τα μνημόνια», επισήμανε η κλείνοντας τη συνέντευξή της η Σβίγκου.
Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ