Εκατομμύρια δολάρια ως μίζες φέρεται να έλαβε από το 2010 ο πρόεδρος της Βραζιλίας Μισέλ Τέμερ σύμφωνα με όσα κατέθεσαν στο πλαίσιο συμβιβασμού με τις αρχές τα αφεντικά μιας μεγάλης εταιρείας συσκευασίας κρεάτων.
Εάν επιβεβαιωθούν οι καταγγελίες, μπορεί να αποδειχθούν καταστροφικές για τη χειμαζόμενη κυβέρνηση Τέμερ, μολονότι ο τελευταίος έχει ορκιστεί ότι θα αποδείξει την αθωότητά του κι ότι θα παραμείνει στο ύπατο αξίωμα της χώρας, όπως διεμήνυσε προχθές σε τηλεοπτικό διάγγελμά του.
Ο πρόεδρος της Βραζιλίας αντιμετωπίζει ήδη κατηγορίες ότι συζητούσε τη δωροδοκία ενός πιθανού μάρτυρα σε υπόθεση που τον καίει, προκειμένου να εξαγοραστεί η σιωπή του.
Ο Τζόσλεϊ Μπατίστα, πρόεδρος της εταιρείας JBS, υποστηρίζει ότι ο Τέμερ δωροδοκήθηκε με πάνω από 2,5 εκ δολάρια την τελευταία επταετία για προεκλογικές του εκστρατείας και για να πληρώνει συμμάχους του.
Ένας άλλος διευθυντής της εταιρείας λέει ότι δόθηκαν υπό μορφή εκλογικών χορηγιών- άλλα 4,6 εκ δολάρια σε συμμάχους του Τέμερ το 2014.
Σύμφωνα με τις μαρτυρίες, που δημοσιοποίησε το Ανώτατο Δικαστήριο, οι πρώην πρόεδροι της χώρας Λουίς Ινάσιο Λούλα ντα Σίλβα και Ντίλμα Ρουσέφ, έλαβαν 50εκ δολάρια και 30εκ δολάρια αντίστοιχα για να χρηματοδοτήσουν τις προεκλογικές τους καμπάνιες. Αμφότεροι αρνούνται τις κατηγορίες.
Στο μεταξύ ο γενικός εισαγγελέας της χώρας Χοντρίγκο Ζανό κατηγορεί τον Τέμερ για παρακώλυση της δικαιοσύνης στη διερεύνηση του σκανδάλου διαφθοράς με επίκεντρο την πετρελαϊκή εταιρεία Petrobras.
Ο Τέμερ καθώς και άλλοι πολιτικοί που ασκούν σημαντική επιρροή, όπως ο γερουσιαστής Αέσιου Νέβες, προσπάθησαν να εμποδίσουν την έρευνα μέσω νομοθετικών μέτρων ή ελέγχοντας τους διορισμούς των προσώπων που μετείχαν σε αυτήν, αναφέρει ο Ζανό σε ένα επίσημο έγγραφο.
Πριν από ένα χρόνο ο Τέμερ ανέλαβε το ύπατο αξίωμα της χώρας μετά την αποπομπή της Ντίλμα Ρουσέφ και τώρα πληθαίνουν οι φωνές που ζητούν την απομάκρυνσή του.
Την Πέμπτη οι αρχές έδωσαν στη δημοσιότητα ένα ηχητικό ντοκουμέντο, όπου ο Τέμερ φαίνεται να συζητά με τον Μπατίστα το ενδεχόμενο δωροδοκίας του Εδουάρδο Κούνια, πρώην προέδρου της Βουλής, που καταδικάστηκε τον περασμένο Μάρτιο σε 15ετή κάθειρξη για δωροδοκία, ξέπλυμα χρήματος και φοροδιαφυγή, ώστε να μην καταθέσει σε υπόθεση που θα «έκαιγε» τον Τέμερ.
Ο Τέμερ παραδέχθηκε ότι το υλικό είναι γνήσιο και προέρχεται από μια συνάντηση του περασμένου Μαρτίου, αλλά αρνείται ότι διέπραξε κάτι κακό.
Οι αποκαλύψεις έχουν προκαλέσει σάλο στη χώρα με χιλιάδες Βραζιλιάνους να διαδηλώνουν στους δρόμους κατά του προέδρου και τα κόμματα της αντιπολίτευσης να απαιτούν πρόωρη προσφυγή στις κάλπες και την αποπομπή του Τέμερ.
Είναι η πρώτη φορά που ο τελευταίος εμπλέκεται ανοικτά στο τεράστιο σκάνδαλο που συνδέεται με τον πετρελαϊκό κολοσσό Petrobras, γύρω από τον οποίο είχε στηθεί ένα τεράστιο πάρτι δωροδοκιών.
Το σκάνδαλο αυτό ταλανίζει από το 2014 τη χώρα, ενώ το ένα τρίτο των υπουργών του Τέμερ διερευνώνται για διαφθορά.