Δεν χρειάζεται διαγωνισμός για την κατασκευή της δεύτερης λιγνιτικής μονάδας ηλεκτροπαραγωγής στη Φλώρινα (Μελίτη 2) σε συνεργασία με την κινεζική CMEC, αναφέρει ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της ΔΕΗ Μ.Παναγιωτάκης σε δήλωση - απάντηση σε σχετικές δηλώσεις του υφυπουργού Οικονομίας κ. Στέργιου Πιτσιόρλα.
«Ως γνωστόν το Project Μελίτη αφορά στη σύσταση κοινής Ανώνυμης Εταιρείας της ΔΕΗ με την Κινεζική εταιρεία CMEC, η οποία θα κατασκευάσει τη 2η μονάδα, Μελίτη II ισχύος 450 MW με δικούς της πόρους, και τους ιδιοκτήτες των ορυχείων της περιοχής. Πρόκειται για εταιρική συνεργασία η οποία δεν εμπίπτει στους νόμους και τις οδηγίες που αφορούν σε συμβάσεις έργων και προμηθειών για τις οποίες πράγματι απαιτείται διαγωνιστική διαδικασία», αναφέρει συγκεκριμένα ο κ. Παναγιωτάκης.
Η κατασκευή της μονάδας Μελίτη 2 περιλαμβάνεται σε μνημόνιο συνεργασίας της ΔΕΗ με την CMEC, το οποίο συζητήθηκε και κατά τις επαφές που είχε ο κ. Παναγιωτάκης στο Πεκίνο στο πλαίσιο της πρόσφατης επίσκεψης του πρωθυπουργού κ. Αλέξη Τσίπρα στην Κίνα.
Αναλυτικά στη δήλωσή του ο επικεφαλής της ΔΕΗ σημειώνει, μεταξύ άλλων, τα εξής:
«Είναι γεγονός ότι με την πρόσφατη συμφωνία, η οποία προβλέπει την πώληση περίπου του 40% του λιγνιτικού παραγωγικού δυναμικού της ΔΕΗ με συγκεκριμένη διαδικασία (market test, διαγωνισμός κ.λπ.) διαμορφώνεται νέο πλαίσιο. Ωστόσο ποιες μονάδες ή ορυχεία θα διατεθούν, και με ποιά ακριβώς διαδικασία, δεν έχει ακόμη καθοριστεί.
Συνακόλουθα δεν έχει ακόμη υπάρξει καμία απόφαση σχετικά με τη διάθεση του υπάρχοντα Σταθμού με τη μονάδα Μελίτη Ι, την άδεια για την κατασκευή της Μελίτης ΙΙ και τα ορυχεία της Φλώρινας, ιδιοκτησίας ΔΕΗ. Εάν ληφθεί σχετική απόφαση τότε όντως οι όροι για τη συνεργασία της ΔΕΗ με τη CMEC στο συγκεκριμένο έργο διαφοροποιούνται και πρέπει να γίνουν οι αναγκαίες προσαρμογές, σε συνάρτηση και με τις περαιτέρω συζητήσεις με την Commission και τις τελικές διευθετήσεις.
Σχετικά ενημερώσαμε αναλυτικά τη CMEC στην πρόσφατη συνάντηση μας στο Πεκίνο. Το κύριο πάντως για το υπόψη έργο είναι η βιωσιμότητά του, πράγμα για το οποίο έχουν γίνει όλες οι απαραίτητες μελέτες και έχουν παρασχεθεί στη CMEC όλα τα σχετικά στοιχεία, με αντικειμενικά αισιόδοξη προοπτική.
Σε κάθε περίπτωση επεξεργαζόμαστε προτάσεις και λύσεις ώστε να μην υπάρξει κανένα αδιέξοδο, αντίθετα να ξεπεραστεί κάθε εμπόδιο για την υλοποίηση αυτού του έργου, τόσο σημαντικού για την οικονομία της χώρας, την ανάπτυξη της ακριτικής Φλώρινας αλλά και τη ΔΕΗ. Στην κατεύθυνση αυτή εκφράζεται η πεποίθηση ότι θα διευθετηθούν και τα όποια ζητήματα αφορούν στο ορυχείο της Βεύης, συστατικό στοιχείο του Project Μελίτη».