Σόρος: Η Γερμανία οδηγεί την Ε.Ε. στην καταστροφή - iefimerida.gr

Σόρος: Η Γερμανία οδηγεί την Ε.Ε. στην καταστροφή

Σόρος: Η Γερμανία οδηγεί την Ε.Ε. στην καταστροφή
NEWSROOM IEFIMERIDA.GR

Η λιτότητα που έχει επιβάλλει η Γερμανία στην Ευρωζώνη απειλεί να ρίξει στα βράχια το ευρώ και να διαλύσει την Ευρωπαϊκή Ένωση, υποστήριξε ο μεγαλοεπενδυτής Τζορτζ Σόρος στο Νταβός.

Μιλώντας στα πλαίσια του Διεθνούς Οικονομικού Φόρουμ, ο Σόρος τόνισε ότι η μόνη λύση είναι η ενεργοποίηση των κυβερνήσεων και η έκδοση ευρωομολόγων ενώ επιτέθηκε στην Γερμανία που όπως είπε λειτουργεί σαν εργοδηγός στην ευρωζώνη:

«Η Γερμανία λειτουργεί σαν εργοδηγός στην ευρωζώνη, που αναθέτει φορολογικά καθήκοντα στα κράτη-μέλη και επιβάλλει κυρώσεις. Αλλά αυτή η τακτική δημιουργεί εντάσεις που μπορούν να καταστρέψουν την Ευρωπαϊκή Ενωση», είπε χαρακτηριστικά.

Ο διάσημος επενδυτής -που στην καριέρα του έβγαλε πολλά λεφτά κερδοσκοπώντας στα εθνικά νομίσματα- τόνισε ότι ναι μεν χρειάζεται η δημοσιονομική πειθαρχία, ωστόσο πρέπει να συνοδεύεται και από μια πολιτική που θα δίνει προοπτική στις χώρες:

«Πρέπει να επιβάλλεις αυστηρούς δημοσιονομικούς κανόνες στις χώρες με μεγάλα ελλείμματα, αλλά στη συνέχεια πρέπει να βρεις μια πολιτική που θα βοηθήσει τις χώρες αυτές να ξεφύγουν από τη δίνη του αποπληθωρισμού. Οι διαρθρωτικές αλλαγές δεν αρκούν από μόνες τους για να επανεκκινήσουν την οικονομία και να δημιουργήσουν ανάπτυξη».

Όπως είπε, τα ημίμετρα «δεν αρκούν για να δώσουν λύση» ούτε η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα διαθέτει τα μέσα για να λύσει τα προβλήματα ρευστότητας. Γι' αυτό, τόνισε, η μόνη λύση μπορεί να έρθει από την Ε.Ε. με την έκδοση ευρωομολόγων.

Μιλώντας για την ενδεχομένη χρεοκοπία της Ελλάδας, ο Σόρος είπε ότι αν συμβεί θα δημιουργήσει πολλά προβλήματα, αλλά αυτό δεν συνεπάγεται έξοδο από την ευρωζώνη. «Αν κηρύξει η Ελλάδα στάση πληρωμών δεν σημαίνει ότι υποχρεωτικά θα πρέπει να εγκαταλείψει το ευρώ. Αλλά η απαίτηση να δημιουργήσει τουλάχιστον πρωτογενές πλεόνασμα, ίσως εξαναγκάσει την χώρα να εγκαταλείψει το ευρώ».

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ