Δεν πρόλαβε καλά -καλά να συμπληρώσει μια εβδομάδα στο Ελιζέ κι ο Εμμανουέλ Μακρόν ετοιμάζει τις βαλίτσες του για το Μάλι της δυτικής Αφρικής, προκειμένου να επισκεφθεί τους περίπου 4.000 Γάλλους στρατιώτες, που έχουν αναπτυχθεί απ’ το 2013 στις βόρειες περιοχές της πρώην γαλλικής αποικίας για να πολεμήσουν στο πλευρό των κυβερνητικών δυνάμεων τους ισλαμιστές αντάρτες.
Η κατάσταση ασφάλειας στην περιοχή έχει επιδεινωθεί, παρά την ανάληψη δράσης από τις γαλλικές στρατιωτικές δυνάμεις. Η επίσκεψη αυτή, του Γάλλου προέδρου, που αποβλέπει μεταξύ άλλων και στην εδραίωση της εικόνας του προστάτη του γαλλικού έθνους, όπως σχολιάζουν αναλυτές, είχε ανακοινωθεί παράλληλα με την επίσημη ανάληψη των προεδρικών καθηκόντων του, την προηγούμενη Κυριακή.
Πρόκειται για το δεύτερο επίσημο ταξίδι του Μακρόν στο εξωτερικό από τότε που ανέλαβε τα προεδρικά του καθήκοντα. Ένα 24ωρο μετά την ορκωμοσία του επισκέφθηκε την Άνγκελα Μέρκελ στο Βερολίνο.
Ως πρόεδρος ο Μακρόν αναμένεται να συνεχίσει την πολιτική του προκατόχου του στο αξίωμα, Φρανσουά Ολάντ, αναφορικά με τη στρατιωτική παρουσία της Γαλλίας στη δυτική Αφρική. Το Παρίσι εξακολουθεί να ασκεί ισχυρή επιρροή στις πρώην γαλλικές αποικίες.
Ο Μακρόν έχει εκφράσει την επιθυμία να γράψει μια νέα σελίδα στις σχέσεις της χώρας του με τη Μαύρη Ήπειρο και να διακόψει τους δεσμούς με τα παλιά νεο-αποικιακά δίκτυα.
Ως υποψήφιος προκάλεσε έντονη διαμάχη εντός των τειχών όταν χαρακτήρισε «έγκλημα κατά της ανθρωπότητας» τον πόλεμο της Γαλλίας στην Αλγερία, αλλά η θέση του έτυχε θερμής υποδοχής στις πρώην αποικίες.
Ο νέος υπουργός Εξωτερικών του Μακρόν, Ζαν Υβ Λε Ντριάν, ήταν υπουργός Άμυνας όταν εστάλησαν οι Γάλλοι στρατιώτες στο Μάλι. Ο Μακρόν θα συζητήσει με την ηγεσία της χώρας την πορεία των αντιτρομοκρατικών επιχειρήσεων και τι χρειάζεται να γίνει. Μόνον πέρυσι 322 άνθρωποι σκοτώθηκαν σε τρομοκρατικές επιθέσεις στο Μάλι και παραμένουν ακόμη ανοικτά τα ερωτήματα για τη δολοφονία δύο Γάλλων δημοσιογράφων στη χώρα πριν από τέσσερα χρόνια.