Πίεση στην κυβέρνηση από την ψήφιση των μνημονιακών μέτρων -Στόχος το Εurogroup της Δευτέρας - iefimerida.gr

Πίεση στην κυβέρνηση από την ψήφιση των μνημονιακών μέτρων -Στόχος το Εurogroup της Δευτέρας

Φωτογραφία: Intime News

Πιεσμένοι είναι στην κυβέρνηση έπειτα από την ψήφιση των νέων μνημονιακών μέτρων, με αποτέλεσμα να ποντάρουν στην άμεση διευθέτηση του χρέους, ώστε να μπορέσουν να διαχειριστούν και να μετριάσουν το πολιτικό κόστος.

Παρά τις σοβαρές διαφωνίες μεταξύ ΔΝΤ και Βερολίνου, από το κυβερντητικό στρατόπεδο αισιοδοξούν ότι μπορεί να βρεθεί λύση για ένα επαρκή βαθμό συγκεκριμενοποίησης των μεσοπρόθεσμων μέτρων, που θα καλύπτει αφενός το Ταμείο, αφετέρου δεν θα «εκθέτει» πολιτικά τον Βόλφγκανγκ Σόιμπλε μεσούσης της προεκλογικής περιόδου.

Σημειωτέον, ότι το βασικό αφήγημα του πρωθυπουργού στο οποίο στάθηκε και χθες στη Βουλή είναι ότι: αν έχουμε την θετικήεξέλιξη, που όλοι επιθυμούμε και πάρουμε λύση χρέους, θα υλοποιήσουμε υποχρεώσεις. “Αν δεν πάρουμε, με ευθύνη κάποιων της Ευρώπης, τότε το ΔΝΤ το έχει ξεκαθαρίσει ότιδεν θα συμμετάσχει. Αν το ΔΝΤ δεν συμμετάσχει, έχωξεκαθαρίσει ότι δεν υπάρχει και η δέσμευση να υλοποιήσουμε το 2019 και 2020 αυτά τα μέτρα».

Η απάντηση στις 22 Μαίου

Στόχος για την Αθήνα, είναι να μπορέσει να ξεκλειδώσει η «πόρτα» της ΕΚΤ για την ένταξη των ελληνικών ομολόγων στο πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης.

Η τελική απάντηση βέβαια, θα δοθεί από τα αποτελέσματα του eurogroup στις 22 Μαΐου και δεν αποκλείεται να προηγηθούν διεργασίες, ακόμα και με νέα συνεδρίαση του Washington group. Καθόλου τυχαία, ο πρωθυπουργός έστειλε το μήνυμα ότι «αναμένουμε μία απόφαση για τη ρύθμιση του δημόσιου χρέους που θα είναι αντίστοιχη των θυσιών του ελληνικού λαού».

Καμπανάκι από Κερέ

Το καμπανάκι, τέλος, χτύπησε το μέλος του Εκτελεστικού Συμβουλίου της ΕΚΤ, Μπενουά Κερέ. Που με δήλωσή του ξεκαθάρισε πως «τα ελληνικά ομόλογα δεν μπορούν να συμπεριληφθούν στο πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης (QE) αν προηγουμένως δεν ληφθούν αποφάσεις από ESM, ΔΝΤ για το xρέος».

Και όλα αυτά, την ώρα που από την κυβέρνηση θεωρούν πως αν δεν υπάρξει λύση για το χρέος, θα είναι ζήτημα πολιτικής απόφασης η ένταξη στο QE από την ΕΚΤ.

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ Μέγαρο Μαξίμου
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ