Κριτική στους χειρισμούς που ακολούθησαν οι κυβερνήσεις από το 2010 και έχουν ως συνέπεια την παραμονή της Ελλάδας στα μνημόνια άσκησε ο επικεφαλής του Ποταμιού Σταύρος Θεοδωράκης από το βήμα ττης Βουλής.
«Γιατί η Ελλάδα είναι εγκλωβισμένη στα μνημόνια; Η Πορτογαλία και η Ιρλανδία έμειναν μόνο 3 χρόνια στα μνημόνια. Στην Ελλάδα τα μνημόνια πήγαν σετάκι με τα ψέματα και την ανικανότητα» είπε.
Όπως ανέφερε τρία μνημόνια μετά το αποτέλεσμα είναι 1,5 εκατ. Έλληνες κάτω από τo όριo της φτώχειας, μερική απασχόληση, μαύρη και απλήρωτη εργασία έχουν γίνει καθεστώς.
Κατηγόρησε την κυβέρνηση ότι υπέγραψε πάλι ό,τι να' ναι και τόνισε ότι αυτό «δεν είναι απειρία. Είναι μια κουτοπόνηρη αντίληψη πολιτικής. Ιδεοληψίες και η σκέψη στους πελάτες αντί στους πολίτες».
«Λέγατε ότι η απαίτηση του ΔΝΤ στην οποία υποτίθεται ότι αντιστεκόσασταν ήταν 3.6 δισ. μέτρα. Φέρατε τελικά 4.9 δισ. μέτρα, 1.3 δισ. παραπάνω» σχολίασε.
Ζήτησε να σταματήσει η φυγή των εγκεφάλων τονίζοντας ότι τα τελευταία εφτά χρόνια το μεγαλύτερο εξαγώγιμο προϊόν μας είναι το επιστημονικό προσωπικό. Πάνω από 300.000 νέοι έφυγαν για το εξωτερικό.
Προειδοποίησε ότι «αν δεν ξεμπλέξουμε με τη βαριά φορολογία, την ατέλειωτη γραφειοκρατία και την καθυστέρηση έγκρισης αδειοδοτήσεων, ξεχάστε τους επενδυτές».
Άσκησε κριτική στην κυβέρνηση ότι αύξησε τα πλεονάσματα με υπερβολική φορολόγηση, με μείωση των δημοσίων επενδύσεων, με στάση πληρωμών. «Αδειάσατε τα ταμεία και γεμίσατε το ταμείο» είπε.
Σχολιάζοντας τα αντίμετρα ανέφερε ότι «το να υπόσχεσαι μελλοντικά κέρδη όταν ξέρεις ότι η πιθανότητα κερδών είναι μηδενική είναι εξαπάτηση» και διερωτήθηκε «αντίμετρα σε μια εγκληματική καθυστέρηση;». Πρόσθεσε ότι το άρθρο 15 λέει ότι το ΔΝΤ και η Κομισιόν θα αποφασίσουν το καλοκαίρι του 2018 αν και σε τι βαθμό θα εφαρμοστούν τα αντίμετρα.
Υποστήριξε ότι αν η κυβέρνηση μείωνε το κομματικό κράτος θα έβρισκε 120 εκατ. και όλα τα παιδιά θα έμπαιναν σε παιδικούς σταθμούς. «Διαλέξτε: παιδιά ή κομματικά στελέχη;» είπε.
Σημείωσε ότι το Ποτάμι θα ψηφίσει δύο άρθρα που αφορούν στην φορολογική εξίσωση βουλευτών και πολιτών καθώς και το άρθρο που αναφέρεται στους αγρότες.
Κλείνοντας ανέφερε χαρακτηριστικά απευθυνόμενος στην κυβερνητική πλειοψηφία «δικές σας οι αέναες διαπραγματεύσεις, δικές σας και οι ήττες. Το Ποτάμι δεν θα ψηφίσει το νέο μνημόνιο των ΣΥΡΙΖΑΝΕΛ. Οι αντιστασιακές κωλοτούμπες είναι πιο επικίνδυνες ίσως και από τις μνημονιακές κωλοτούμπες των προηγούμενων».