«Υπάρχει ένα σημείο που οι διαπραγματεύσεις για την ελάφρυνση του χρέους της Ελλάδας εισέρχονται στη σφαίρα της επιστημονικής φαντασίας -ή τουλάχιστον στο χρονικό πλαίσιο της επιστημονικής φαντασίας».
Έτσι ξεκινούν οι Financial Times την ενημέρωσή τους στο Brussels Blog και συνεχίζοντας εξηγούν: «Οι συνομιλίες μεταξύ των Ευρωπαίων πιστωτών της Αθήνας και του ΔΝΤ δείχνουν ότι οι αξιωματούχοι παλεύουν με οικονομικές προβλέψεις που επεκτείνονται σε δεκαετίες στο μέλλον. Η προσπάθεια να παντρέψουν τις απαισιόδοξες υποθέσεις του ΔΝΤ γα τα μελλοντικά πλεονάσματα του προϋπολογισμού της Ελλάδας, με το περιορισμένο εύρος των επιλογών ελάφρυνσης χρέους που η Ευρωζώνη μπορεί να δεχτεί, οδηγεί σε εκπληκτικά αποτελέσματα. Σε ένα σενάριο, ορισμένα δάνεια δεν θα αποπληρωθούν παρά μόνο μετά το έτος 2100».
«Μέχρι τότε, η ανθρωπότητα ελπίζουμε να έχει αποικίσει το ηλιακό σύστημα και οι ευρωβουλευτές να ταξιδεύουν από το Στρασβούργο στις Βρυξέλλες σε χόβερτρεϊν», γράφουν στο Brussels Blog οι Τζιμ Μπράνσντεν και Ντάνκαν Ρόμπινσον. Και συνεχίζουν: «Κανείς δεν αναμένει στην πραγματικότητα να συμπεριληφθούν τέτοιες μακρινές προθεσμίες στη συμφωνία ελάφρυνσης του χρέους της Ελλάδας. Αλλά μια συμφωνία είναι απαραίτητη και θα μπορούσε να έρθει τη Δευτέρα».
Όπως σημειώνουν, η Ελλάδα έχει μπροστά της την αποπληρωμή χρεών τον Ιούλιο, την οποία θα αγωνιστεί να φέρεις εις πέρας χωρίς περαιτέρω δόση ενίσχυσης από το πακέτο διάσωσης. Οι ενστάσεις από την πλευρά της Γερμανίας και της Ολλανδίας σημαίνουν ότι αυτή η δόση θα έρθει μόνο αν το ΔΝΤ συμμετάσχει στο πρόγραμμα διάσωσης και το Ταμείο έχει καταστήσει σαφές ότι η ελάφρυνση του χρέους είναι μία από τις βασικές προϋποθέσεις για τη συμμετοχή του.
«Αυτό που πρέπει να κάνει αποτελεσματικά η Ευρωζώνη είναι να επεξεργαστεί ορισμένες επιλογές για την ελάφρυνση του χρέους, τις οποίες η ίδια σκιαγράφησε τον Μάιο του 2016. Η ελάφρυνση του χρέους θα ξεκινήσει μετά το 2018, αλλά μόνο εάν χρειαστεί και μόνο εάν η Αθήνα εφαρμόσει τις συμφωνηθείσες οικονομικές μεταρρυθμίσεις. Δεδομένου ότι οι κυβερνήσεις απέκλεισαν την άμεση περικοπή σε ό,τι οφείλει η Αθήνα και ότι τα ανώτατα όρια επιτοκίων για τα δάνεια εγείρουν πολιτικά και πρακτικά προβλήματα, οι κύρες επιλογές στο τραπέζι είναι να παρατείνουν τις λήξεις των δανείων και να αναβάλουν τις πληρωμές τόκων για μεταγενέστερη ημερομηνία», αναφέρεται επίσης στο δημοσίευμα.
Οι υπουργοί Οικονομικών και οι αξιωματούχοι του ΔΝΤ θα επιδιώξουν να υπογράψουν συμφωνία στις Βρυξέλλες τη Δευτέρα, συνεχίζουν οι FT, υπογραμμίζοντας τη δήλωση αξιωματούχου που έθεσε τις πιθανότητες μίας συμφωνίας την επόμενη εβδομάδα στο «50-50». «Άλλοι είναι πιο αισιόδοξοι», σημειώνεται. «Θα υπάρξει συνολική ανακούφιση όταν αυτό συμβεί», καταλήγει το δημοσίευμα.