Αισιοδοξία ότι άμεσα θα δοθεί λύση στο θέμα του ελληνικού χρέους επικρατεί στην ελληνική κυβέρνηση. Σε τέτοιο βαθμό, που ο Αλέξης Τσίπρας ετοιμάζεται να υλοποιήσει τη δέσμευσή του περί γραβάτας.
«Είμαι αισιόδοξος. Τα μηνύματα που παίρνω είναι ότι θα έχουμε θετική έκβαση στις 22 Μαΐου», είπε ο πρωθυπουργός μιλώντας σε κοινοβουλευτικούς συντάκτες το απόγευμα της Τετάρτης, αναφερόμενος στη συνεδρίαση του Eurogroup την ερχόμενη Δευτέρα. «Μάλιστα, αυτά που ακούμε είναι τόσο θετικά που μας κάνουν να ανησυχούμε, σε βαθμό που θα αναγκαστώ να φορέσω και γραβάτα», συμπλήρωσε. Ομως, σημείωσε «Πρέπει να κρατάμε μικρό καλάθι. Είναι σκληρή διαπραγμάτευση και είναι υπαρκτή η διένεξη μεταξύ Σόιμπλε και ΔΝΤ. Εμείς βγαίνουμε από το κάδρο, δεν μπορεί να μας κατηγορήσει κανείς ότι δεν κάναμε μεταρρυθμίσεις».
Πρόσθεσε ότι τελική λύση θα υπάρξει στις 22 Μαΐου- στη συνεδρίαση του Eurogroup- ή στη χειρότερη περίπτωση στις 15 Ιουνίου.
Ο κ. Τσίπρας αναφέρθηκε και στην τηλεφωνική επικοινωνία που είχε με την Ανγκελα Μέρκελ, έπειτα από την επιστροφή του από το Πεκίνο και τη συνομιλία που είχε εκεί με την Κριστίν Λαγκάρντ. Υπενθυμίζεται ότι η γενική διευθύντρια του ΔΝΤ είπε στον κ. Τσίπρα ότι σε περίπτωση που επιμείνει ο Βόλφγκανγκ Σόιμπλε στη στάση του απέναντι στην ελάφρυνση του χρέους, τότε το Ταμείο δεν θα μπει στο πρόγραμμα.
Σύμφωνα με τα όσα είπε ο πρωθυπουργός στους δημοσιογράφους, η Καγκελάριος του ανέφερε ότι δεν χειρίζεται το συγκεκριμένο θέμα μόνο ο υπουργός Οικονομικών της, αλλά και η ίδια. Ακόμη, ο κ. Τσίπρας εκτίμησε ότι δεν υπάρχει περίπτωση να μην δοθεί λύση στο χρέος, γιατί θεωρεί ότι σε καμία περίπτωση δεν θέλει η Μέρκελ να μπει σε προεκλογική περίοδο με το ζήτημα της Ελλάδας ανοιχτό και με μία νέα κρίση στη χώρα.
Ο ίδιος εκτίμησε μιλώντας στους δημοσιογράφους ότι μέσα στον Ιούλιο η Ελλάδα θα ενταχθεί στο πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης της ΕΚΤ και ότι θα υπάρξουν δοκιμαστικές έξοδοι στις αγορές ακόμη και μέσα στο καλοκαίρι και σίγουρα μέσα στο 2017.
Η συνάντηση με την Λαγκάρντ
Αναφερόμενος στη συνάντηση που είχε με την Λαγκάρντ στο Πεκίνο, ο πρωθυπουργός εκτίμησε ότι το Ταμείο εννοεί αυτά που λέει. Αυτό, συμπλήρωσε, έχει δύο πλευρές. «Οτι το παιχνίδι δεν είναι στημένο, δηλαδή να διακινδυνεύουμε να είναι μία δύσκολη βραδιά η 22α Μαΐου. Η θετική όμως όψη είναι ότι το Ταμείο στηρίζει κάτι που εμείς επιδιώκουμε εδώ και επτά χρόνια, δηλαδή την ουσιαστική απομείωση του χρέους, ώστε να δημιουργηθεί ένας ανοικτός διάδρομος για την αναχρηματοδότηση του χρέους έως το 2028, που θα δώσει τη δυνατότητα να βγούμε στις αγορές και να βγούμε από τα μνημόνια», ανέφερε ο κ. Τσίπρας.
«Η Λαγκάρντ μου είπε ότι είμαστε σε διαπραγματευτική σύγκρουση με τον Σόιμπλε αυτή τη στιγμή. Η άλλη όψη είναι ότι μόλις γύρισα ζήτησα να επικοινωνήσω αμέσως με την Καγκελάριο, γιατί αυτό μου δημιουργεί μια ανησυχία. Η βασική είναι αν έχει αποκλειστικά τη διαχείριση της διαπραγμάτευσης ο υπουργός Οικονομικών της, ή εκείνη. Με διαβεβαίωσε ότι την έχει και η ίδια. Με διαβεβαίωσε ότι θα έχουμε λύση στις 22 Μαΐου», ανέφερε ακόμη ο πρωθυπουργός.
Χωρίς ΔΝΤ στο πρόγραμμα, δεν υπάρχουν και οι απαιτήσεις του
Σε ερώτηση για το τι θα γίνει αν δεν υπάρξει θετική εξέλιξη στο Eurogroup, ο κ. Τσίπρας απάντησε:
«Παίρνουμε αυτά τα μέτρα για να ικανοποιήσουμε την εμμονή του ΔΝΤ, αλλιώς δεν μένει. Εβαλε τρεις προϋποθέσεις για να μείνει στο πρόγραμμα: συντάξεις, αφορολόγητο, χρέος. Εμείς με διαπραγμάτευση πήραμε ισόποσα αντισταθμιστικά. Προχωρούμε στην ικανοποίησή του. Αν δεν πάρει το χρέος, δεν μπαίνει στο πρόγραμμα. Αν δεν μπει, δεν υπάρχουν και οι απαιτήσεις».
Τι θα γίνει αν φύγει το ΔΝΤ
Σε ερώτηση για το πώς θα ακυρωθεί στην πράξη ένα νομοσχέδιο που θα έχει ψηφιστεί, σε περίπτωση που το Ταμείο αποχωρήσει, απάντησε:
«Αυτό είναι μια εξέλιξη που πράγματι θα έχει αναταράξεις, αλλά δεν θα αφορούν μόνο την Ελλάδα αλλά και την Ευρώπη που θα πρέπει να αποφασίσει να μοντάρει ένα νέο πρόγραμμα στον ESM, το οποίο έχει άλλους κανόνες και άλλα προπαιτούμενα. Εκεί θα υπάρξει επί της ουσίας επαναπροσδιορισμός».
«Επενδυτικό τσουνάμι»
«Υπάρχει τεράστιο επενδυτικό ενδιαφέρον από Κινέζους. Μόλις κλείσει η συμφωνία και μπούμε στο πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης, αναμένεται επενδυτικό τσουνάμι στη χώρα», είπε ακόμη ο κ. Τσίπρας, προσθέτοντας ότι αν γίνουν αυτά τα βήματα, σκοπός είναι με το τέλος του προγράμματος να βγει η χώρα από τα μνημόνια.
Σε ερώτηση αν με αυτό το αφήγημα- ότι έβγαλε την Ελλάδα από τα μνημόνια- πιστεύει ότι θα κερδίσει τις εκλογές, απάντησε: «Στόχος μας είναι να κερδίσουμε τις εκλογές. Είναι ένα ισχυρό αφήγημα, αλλά δεν αρκεί. Πρέπει να αρχίσει ο πολίτης να νιώθει στη ζωή του τα θετικά αυτής της αλλαγής. Αυτά τα δύο μαζί μπορούν να μας οδηγήσουν στην εκλογική νίκη».
Ο κ. Τσίπρας επιτέθηκε και στη ΝΔ, με αφορμή την τροπολογία που κατέθεσε η αξιωματική αντιπολίτευση για τα αντίμετρα.
Ο πρωθυπουργός χαρακτήρισε όψιμο το ενδιαφέρον της ΝΔ για τα αντίμετρα, σημειώνοντας «Τον Δεκέμβριο δεν είχαν ψηφίσει καν τη 13η σύνταξη και τώρα κατέθεσαν τροπολογία για τα αντίμετρα. Μας κάνει εντύπωση γιατί δεν έφεραν τροπολογία για τα μέτρα. Λένε μόνο ότι αν βγουν κυβέρνηση θα τα εφαρμόσουν, ενώ εμείς λέμε ότι αν δεν πάρουμε τη συμφωνία για το χρέος δεν θα τα εφαρμόσουμε».
Το ταξίδι στην Κίνα
Αναφερόμενος στην επίσκεψή του στο Πεκίνο, ο κ. Τσίπρας έκανε λόγο για τρία σημαντικά στοιχεία: τις συμφωνίες που προχωρούν άμεσα, κάποιες σημαντικές διμερείς συμφωνίες που δίνουν την εικόνα ότι η χώρα δεν είναι στη μιζέρια και το σχέδιο που συμφωνήθηκε με την NBRD που δίνει πολύ σημαντική προοπτική για μια στρατηγικού χαρακτήρα συνεργασία. «Ο Κινέζος πρόεδρος μας τίμησε, με έβαλε να κάτσω δίπλα του στο γεύμα, είπε πολύ καλα λόγια στη διμερή. Αυτό που με εντυπωσίασε είναι ότι πολλά που ήθελα να θέσω, τα έθεσε εκείνος πρώτος. Παρότι είναι σκληροί διαπραγματευτές. Αυτή τη φορά μπήκε στο τραπεζι και η εξαγωγή ελληνικών αγροτικών προϊόντων που είναι που σημαντικό, συμπλήρωσε.