Τις αμφιβολίες της για την οικονομική ανάκαμψη της Ελλάδας., εξέφρασε η Γερμανίδα καγκελάριος Άνγκελα Μέρκελ μιλώντας σε δημοσιογράφους από έξι ευρωπαϊκές εφημερίδες (τις El Pais, The Guardian, Gazeta, Le Monde, Suddeutche Zeitung).
Στην κοινή της συνέντευξη η Μέρκελ τόνισε ότι, παρά τις προσπάθειες που έχει κάνει ο ελληνικός λαός, αλλά και η διεθνής κοινότητα, η οικονομική κατάσταση της Ελλάδας παραμένει ρευστή «Δεν έχουν ξεπεράσει την οικονομική κρίση ακόμα. Φυσικά υπάρχει και η Ελλάδα, μια ιδιαίτερη περίπτωση, όπου, παρόλες τις προσπάθειες που κάναμε και εμείς, αλλά και οι ίδιοι οι Έλληνες, δεν έχουμε καταφέρει να σταθεροποιήσουμε την οικονομική κατάσταση της χώρας».
Η Μέρκελ σύμφωνα με την βρετανική Guardian θέλει να οριστικοποιήσει μια νέα διεθνή συνθήκη μεταξύ των κυβερνήσεων της ευρωζώνης, που σκοπό θα έχει να τεθεί το γερμανικό φορολογικό μοντέλο, καθώς και η δημοσιονομική πειθαρχία, σε όλες τις ευρωπαϊκές χώρες. Σύμφωνα με το δημοσίευμα, η καγκελάριος παραδέχτηκε ότι έχει αμφιβολίες για την στρατηγική που ακολούθησε εν μέσω κρίσης.
Η Άνγκελα Μέρκελ ενώ τόνισε πως οι λοιποί Ευρωπαίοι πρέπει να ακολουθήσουν το παράδειγμα της πειθαρχίας των Γερμανών, παράλληλα πρόσθεσε θέλοντας να μην δημιουργούνται εντυπώσεις για το στερεότυπο των εργατικών Γερμανών «Υπάρχουν τεμπέληδες Γερμανοί όπως και άλλοι που είναι αφοσιωμένοι στη δουλειά, υπάρχουν Γερμανοί αριστεροί και συντηρητικοί. Είμαστε μια χώρα με ποικιλία όπως και οι υπόλοιπες. Μπορούμε να θάψουμε τα παλιά στερεότυπα»
Επίσης, μίλησε και για ενδεχόμενη δημιουργία μιας ευρωπαϊκής πολιτικής ένωσης, με πολλές περισσότερες εθνικές εξουσίες, που θα υπόκεινται σε μια κεντρική κυβέρνηση μιλώντας για το όραμά της για μια πραγματικά ενωμένη Ευρώπη «Υπέφερα για 35 χρόνια μέχρι την πτώση του Τείχους του Βερολίνου καθώς δεν μπορούσα να φτάσω στο όνειρό μου που ήταν η δυτική Ευρώπη. Το όνειρό μου είναι μια ήπειρος με σεβασμό στην ανθρώπινη αξιοπρέπεια, ελευθερία έκφρασης, τύπου και βιώσιμη οικονομική διακυβέρνηση. Το όραμά μου είναι η πολιτική Ένωση της Ευρώπης».
Σχετικά με το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο δήλωσε πως εκτιμά πως θα μπορούσε να αναλάβει το ρόλο του Ανώτατου Δικαστηρίου της Ευρώπης.
Ερωτηθείσα για την ευρωπαϊκή αντίδραση που αντιμετώπισε στις Βρυξέλλες και το Παρίσι, κατά τη διάρκεια των δύο τελευταίων ετών, όπου το Βερολίνο προσπαθούσε συχνά να επιβάλει τους όρους του, η κυρία Μέρκελ εξήγησε: «Καλοί πολιτικοί έχουν πάντα αμφιβολίες. Αυτός είναι ένας τρόπος για να επανεξετάζουν συνεχώς το αν είναι στο σωστό δρόμο».