Το πυραυλικό πρόγραμμα της Βόρειας Κορέας εξελίσσεται με γρηγορότερους από τους αρχικά αναμενόμενους ρυθμούς, δήλωσε χαρακτηριστικά ο υπουργός Άμυνας της Νότιας Κορέας, Χαν Μιν-κου.
Η δήλωση αυτή έγινε μετά την καταδίκη από το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ της δοκιμαστικής πυραυλικής εκτόξευσης που πραγματοποίησε, νωρίς το πρωί της Κυριακής, η Βόρεια Κορέα.
Επρόκειτο για εκτόξευση πυραύλου μεσαίας ακτίνας δράσης, ενώ ο ΟΗΕ απαιτεί από την Πιονγιάνγκ τη διακοπή ανάπτυξης του πυραυλικού της οπλοστασίου, αλλά και τον τερματισμό του πυρηνικού προγράμματός της.
Ο Νοτιοκορεάτης ΥΠΑΜ δήλωσε στο κοινοβούλιο της χώρας ότι η πυραυλική εκτόξευση της Κυριακής εντοπίστηκε από το ραντάρ του αμερικανικού αντιπυραυλικού συστήματος THAAD, το οποίο έχει αναπτυχθεί από τον προηγούμενο μήνα στο έδαφος της Νότιας Κορέας προκαλώντας την αντίδραση της Κίνας.
Από την πλευρά της, η Βόρεια Κορέα απορρίπτει κάθε διεθνή έκκληση για τον τερματισμό του πυραυλικού και πυρηνικού προγράμματος της, ακόμη κι από τον στενότερο σύμμαχό της, την Κίνα, καθώς υποστηρίζει ότι τα προγράμματα αυτά εντάσσονται στο πλαίσιο της άσκησης της νόμιμης άμυνάς της.
Ο κεντρικός στόχος των δύο προγραμμάτων είναι η κατασκευή ενός πυραύλου ο οποίος θα έχει ικανότητα πολεμικής μεταφοράς πυρηνικής κεφαλής, η οποία θα μπορεί να πλήξει τις κεντρικές πολιτείες των ΗΠΑ.
Μετά την εκτόξευση της Κυριακής, οι εκτιμήσεις των ειδικών σε θέματα πυραυλικών οπλοστασίων συγκλίνουν στην άποψη ότι η Βόρεια Κορέα βρίσκεται πλέον ένα βήμα πιο κοντά στην εκπλήρωση του παραπάνω στόχου.
Ο Αμερικανός πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ υποστηρίζει ότι πρέπει να ληφθούν μέτρα για τον άμεσο τερματισμό των πυρηνικών και πυραυλικών δοκιμών της Βόρειας Κορέας, ενώ η διπλωματία των ΗΠΑ υλοποιεί κινήσεις προκειμένου να πειστεί η Κίνα και να πράξει περισσότερα, ασκώντας το σύνολο της διπλωματικής, οικονομικής και εμπορικής επιρροής της κατά της Βόρειας Κορέας.
Η πρεσβευτής των ΗΠΑ στον ΟΗΕ, Νίκι Χάλεϊ, δήλωσε ότι σύμφωνα με την εκτίμηση της Ουάσιγκτον είναι δυνατό να πειστεί η Κίνα για την εφαρμογή νέων σκληρότερων κυρώσεων κατά της Πιονγιάνγκ, ενώ προειδοποίησε ότι οι κυρώσεις αυτές θα μπορούσαν να εφαρμοστούν και κατά χωρών οι οποίες υποστηρίζουν τη Βόρεια Κορέα.
Μιλώντας στους δημοσιογράφους πριν από τη διεξαγωγή μιας κεκλεισμένων των θυρών συνεδρίασης του 15μελούς Συμβουλίου Ασφαλείας για την τελευταία πυραυλική εκτόξευση, η Χάλεϊ ξεκαθάρισε ότι η μόνη περίπτωση συνομιλιών μεταξύ των ΗΠΑ και της Βόρειας Κορέας είναι αυτή του τερματισμού του πυρηνικού του προγράμματος της Πιονγιάνγκ.
Στο μεταξύ, οι ΗΠΑ έχουν ενεργοποιήσει πλαίσιο διαβουλεύσεων με την Κίνα, αναφορικά με την επιβολή νέων κυρώσεων από τον ΟΗΕ κατά της Βόρειας Κορέας, από την προηγούμενη δοκιμαστική πυραυλική εκτόξευση, που πραγματοποιήθηκε πριν από δύο εβδομάδες.
“Οι συζητήσεις που έχω με το Πεκίνο, αναφέρονται στο ενδεχόμενο να κάνει κάτι η Βόρεια Κορέα με χαρακτηριστικό τη μακρά ακτίνα δράσης (όπως είχε η εκτόξευση της Κυριακής) και να μοιάζει με διηπειρωτικό πύραυλο (ICBM) όπως ήταν ο πύραυλος της Κυριακής, τότε, μπορούμε ν' αναλάβουμε δράση”, δήλωσε χαρακτηριστικά η Χάλεϊ.
“Εκτιμώ ότι η Κίνα θα τηρήσει τη δέσμευσή της και θα είμαστε μαζί στην αντιμετώπιση της νέας κατάστασης. Δεν είδαμε κάτι από τη μεριά τους την περασμένη εβδομάδα, αλλά τους ενθαρρύνουμε να αναλάβουν δράση”, τόνισε η ίδια.
Από την πλευρά του, ο Νοτιοκορεάτης υπουργός Άμυνας, Χαν, δήλωσε ότι η δοκιμαστική εκτόξευση της Κυριακής “ήταν επιτυχής.”
“Εκτιμούμε ότι επρόκειτο για βαλλιστικό πύραυλο μεσαίας ακτίνας δράσης (intermediate range ballistic missile -IRBM) με ενισχυμένη κεφαλή και πιθανή ακτίνα δράσης μεταξύ 3.000 και 4.000 χιλιομέτρων ''.
Σε ερώτηση σχετική με το αν το πυραυλικό πρόγραμμα της Βόρειας Κορέας εξελίσσεται ταχύτερο απ' ό,τι αρχικά αναμένονταν, ο ίδιος απάντησε: “Ναι.”
Ο Χαν γνωστοποίησε επίσης ότι ο πύραυλος της τελευταίας εκτόξευσης εντοπίστηκε από το αμερικανικό αντιπυραυλικό σύστημα (Terminal High Altitude Area Defense -THAAD), σηματοδοτώντας την έναρξη της επιχειρησιακής του χρήσης από την ανάπτυξή του σε νοτιοκορεατικό έδαφος και μετά
Στην ανάπτυξη του THAAD αντιδρά η Κίνα, κυρίως εξαιτίας του ισχυρού ραντάρ που διαθέτει το αναφερόμενο αντιπυραυλικό σύστημα.
Από τη μεριά της, η Βόρεια Κορέα δηλώνει ότι θα εξακολουθήσει παρόμοιες δοκιμές “σε οποιαδήποτε χρόνο, από οπουδήποτε και για όσο οι ΗΠΑ εξακολουθούν τις επιθετικές πολιτικές τους”, σύμφωνα με δηλώσεις Βορειοκορεάτη διπλωμάτη σε διάσκεψη του ΟΗΕ για τον αφοπλισμό στη Γενεύη, αλλά και δηλώσεις του πρεσβευτή της Βόρειας Κορέας στο Πεκίνο.
Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ