Με συμπτώματα τροφικής δηλητηρίασης μεταφέρθηκαν στο «Σκυλίτσειο» Νοσοκομείο Χίου, δεκάδες πρόσφυγες και μετανάστες που διαμένουν στον καταυλισμό της Σούδας, έπειτα από κατανάλωση μερίδας κοτόπουλου το μεσημέρι της Τρίτης.
Τα πρώτα συμπτώματα έγιναν αντιληπτά σε διάφορα άτομα περί τις 17:00 το απόγευμα που παρουσίασαν έντονη τάση προς εμετό και λιποθυμηκές τάσεις. Το πρώτο κρούσμα διαδέχθηκαν ακόμα περισσότερα στη συνέχεια με αποτέλεσμα περί τις 21:00 της Τρίτης το Τμήμα Επειγόντων Περιστατικών του Νοσοκομείου της Χίου να έχει γεμίσει ασφυκτικά με δεκάδες άτομα από τον καταυλισμό της Σούδας, ανάμεσά τους και 7 μικρά παιδιά.
Όπως τόνισαν στο politischios.gr άτομα που διαμένουν στον καταυλισμό, τόσο οι συνθήκες όσο και το φαγητό είναι άθλια, αφού δεν είναι η πρώτη φορά που μετανάστες οδηγούνται στο Νοσοκομείο σε αυτή την κατάσταση.
Από τη διοίκηση του Νοσοκομείου, που ανταποκρίθηκε άμεσα και με επιτυχία στα περιστατικά παρά τον βαρύ φόρτο, έγινε γνωστό ότι προσήλθαν περί τα 35 άτομα στα οποία διαγνώστηκε τροφική δηλητηρίαση στα περισσότερα από αυτά.
Παράλληλα η Αστυνομική Διεύθυνση Χίου σε συνεργασία με τη Διεύθυνση Υγείας της Περιφέρειας Βορείου Αιγαίου έλαβε δείγματα από τις συγκεκριμένες μερίδες προκειμένου να ελεγχθούν και να δημοσιοποιήσουν τα αποτελέσματα του ελέγχου.
Να σημειωθεί ότι το κύριο βάρος της μεταφοράς των ασθενών στο Νοσοκομείο σήκωσαν εθελοντές και αλληλέγγυοι που βρέθηκαν στον καταυλισμό ενώ δεν υπήρξε καμία ενημέρωση από το Νορβηγικό Συμβούλιο Προσφύγων που έχει αναλάβει τη σίτιση στη Σούδα σε συνεργασία με τοπική ιδιωτική εταιρία.
Και καταγγελίες για απολύσεις
Εν τω μεταξύ, την απόλυση 42 εργαζομένων από το Νορβηγικό Συμβούλιο Προσφύγων (NRC), οργάνωση η οποία δραστηριοποιείται στη Χίο για την περίθαλψη μεταναστών και προσφύγων, καταγγέλλει με ανακοίνωσή του το Σωματείο Εμποροϋπαλλήλων και Ιδιωτικών Υπαλλήλων Χίου.
Στη ανακοίνωσή του υποστηρίζει ότι το NRC μετέφερε την έδρα του στη Θεσσαλονίκη και «μάλιστα χρησιμοποίησε όλο το αντεργατικό οπλοστάσιο, που έχει διαμορφωθεί το προηγούμενο διάστημα, για να μπορέσει να απολύσει 42 εργαζόμενους, αλλά και για να μην τους καταβάλει αποζημιώσεις». Όπως δε σημειώνεται, ανάλογα έπραξε στη Χίο και η ΜΚΟ Praksis. Σημειώνεται ότι το Σωματείο ιδιωτικών υπαλλήλων και εμποροϋπαλλήλων Χίου πρόσφατα κατήγγειλε τη ΜΚΟ PRAKSIS, που δραστηριοποιούνταν στο Κέντρο Υποδοχής και Ταυτοποίησης στη ΒΙΑΛ για την απόλυση 25 εργαζομένων.
Με αφορμή τις απολύσεις αυτές, το Σωματείο Εμποροϋπαλλήλων και Ιδιωτικών Υπαλλήλων Χίου καταγγέλλει ότι «πίσω από την δράση των ΜΚΟ στο σοβαρό πρόβλημα του προσφυγικού - μεταναστευτικού, έχει στηθεί ένας χορός εκατομμυρίων στις πλάτες εργαζόμενων και ξεριζωμένων προσφύγων. Η θέση των εργαζόμενων δεν είναι με τα συμφέροντα αυτών των επιχειρήσεων παραγωγής «ανθρωπισμού».
«Η στάση της NRC και PRAKSIS δεν είναι μεμονωμένα γεγονότα. Οι πρόσφυγες χρειάζονται ανθρώπινους και αξιοπρεπείς ανοιχτούς και δημόσιους, προσωρινούς και βραχείας διάρκειας χώρους υποδοχής και φιλοξενίας, που θα λειτουργούν με ευθύνη του υπουργείου Μεταναστευτικής Πολιτικής, με την πρόσληψη των εργαζομένων που σήμερα είναι σε ΜΚΟ και με συμβάσεις που θα καλύπτουν τις σύγχρονες ανάγκες τους», καταλήγει στην ανακοίνωσή του το Σωματείο Εμποροϋπαλλήλων και Ιδιωτικών Υπαλλήλων Χίου.
Πληροφορίες: ΑΠΕ-ΜΠΕ