«Ασχημα νέα για τη Δεξιά: ο νέος πρωθυπουργός είναι δεξιός», γράφει σήμερα η συντηρητική Le Figaro, η οποία εκτιμά ότι ο κεντρώος-σοσιαλιστής νέος πρόεδρος της Γαλλίας, Εμανουέλ Μακρόν, επέλεξε για πρωθυπουργό του τον Εντουάρ Φιλίπ, δεξιό δήμαρχο και βουλευτή, «με στόχο να σπάσει τη Δεξιά».
«Αφού το ονειρεύτηκε επί πέντε χρόνια, όσο έμεινε ο Φρανσουά Ολάντ και οι σοσιαλιστές στην εξουσία, η γαλλική Δεξιά απέκτησε επιτέλους τον δεξιό πρωθυπουργό που ήθελε. Να όμως που αυτός ο διορισμός δεν έκανε κανέναν να χαμογελάσει στην έδρα του κόμματος Οι Ρεπουμπλικανοί. Γιατί επιλέγοντας τον Εντουάρ Φιλίπ, έναν από τους κληρονόμους του Αλέν Ζιπέ, για πρωθυπουργό, ο Εμανουέλ Μακρόν αναγκάζει τη Δεξιά να διασπαστεί σε μετριοπαθή και σκληρή πτέρυγα», γράφει ενδεικτικά η Le Monde.
Ακόμη πιο επιθετικό είναι το εξώφυλλο της Liberation: «Η αποστολή του; Να σπάσει τη Δεξιά», είναι ο τίτλος της εφημερίδας, πάνω σε μια τεράστια φωτογραφία του νέου Γάλλου πρωθυπουργού Εντουάρ Φιλίπ.
Και πράγματι, μόλις ο Μακρόν ανακοίνωσε τον νέο πρωθυπουργό του, η διάσπαση της γαλλικής Δεξιάς ήταν προφανής: οι πολιτικοί της κεντροδεξιάς πτέρυγας έδειξαν ικανοποιημένοι από την τοποθέτηση ενός «δικού» τους ανθρώπου δίπλα σε έναν κεντροαριστερό πρόεδρο Δημοκρατίας.
«Εγώ δεν πιστεύω ότι αποστολή του είναι να σπάσει τη Δεξιά. Αποστολή του είναι να πετύχει η Γαλλία», δήλωσε η δεξιά βουλευτής Nathalie Kosciusko-Morizet για τον νέο πρωθυπουργό. «Αν κάνει σωστές μεταρρυθμίσεις, πρέπει να είμαστε εποικοδομητικοί», πρόσθεσε.
Σε εντελώς αντίθετη κατεύθυνση κινήθηκε η άλλη πτέρυγα της Δεξιάς. «Σήμερα, αυτό που προτείνει ο Εμανουέλ Μακρόν δεν είναι μια πολιτική ανασύνθεση, είναι έκρηξη με δυναμίτη», δήλωσε ο βουλευτής Φρανσουά Μπαρουάν, ο οποίος έχει αναλάβει να «τρέξει» το κόμμα Οι Ρεπουμπλικανοί ενόψει των βουλευτικών εκλογών του Ιουνίου 2017, μετά την αποχώρηση του Φρανσουά Φιγιόν.
«Ολα αυτά δεν μας φαίνονται σωστά και υγιή για τη δημοκρατία», εκτίμησε από την πλευρά του ο Bernard Accoyer, γενικός γραμματέας των Ρεπουμπλικανών. «Πρέπει να μιλήσουμε για το σχέδιο και όχι για πρόσωπα, ανακατατάξεις και ανακύκλωση», δήλωσε.
Τα γαλλικά ΜΜΕ αναφέρουν ότι είναι δύσκολο να εκτιμηθεί αυτή τη στιγμή ως πού θα φτάσει αυτός ο διχασμός της γαλλικής Δεξιάς. Εξάλλου, πολλά στελέχη του δεξιού κόμματος και νυν βουλευτές είναι έτοιμοι να συστρατευθούν με την κυβέρνηση Μακρόν, ενώ ονόματα δεξιών στελεχών ακούγονται ως πιθανοί υπουργοί. Ακόμη κι αν η έξοδος δεξιών βουλευτών δεν είναι τελικά μαζική, αρκετοί θέλουν να μεταπηδήσουν στο κόμμα Μακρόν.
Σύμφωνα με τη Le Monde, η πραγματική ανασύνθεση του γαλλικού πολιτικού τοπίου μετά τον «σεισμό» στα κόμματα που έφερε η εκλογή Μακρόν θα γίνει μετά τις βουλευτικές εκλογές του Ιουνίου, «με ένα διαζύγιο ανάμεσα σε όσους θέλουν να συνεργαστούν με την κυβέρνηση Μακρόν και σε όσους προσδοκούν μια συστηματική αντιπολίτευση», όπως λέει.
Αυτή η διάκριση ανάμεσα στις «δύο Δεξιές» μπορεί να μεταφραστεί με την παρουσία δύο κοινοβουλευτικών ομάδων στη γαλλική Βουλή. Είναι ενδεικτικό ότι, τη Δευτέρα 15 Μαΐου, 25 δήμαρχοι της Δεξιάς δημοσίευσαν ένα κείμενο στο οποίο καλούν το κόμμα τους, τους Ρεπουμπλικανούς, «να πάρει τον σφυγμό της πολιτικής μεταμόρφωσης και να απαντήσει στη χείρα που τείνει ο πρόεδρος της Δημοκρατίας». Ανάμεσα στους υπογράφοντες είναι εξαιρετικά σημαντικοί δήμαρχοι της Γαλλίας, όπως οι δήμαρχοι Τουλούζης, Νίκαιας, Ρανς κ.λπ.
«Ο κ. Μακρόν εμπιστεύεται σε έναν δεξιό τη θέση του πρωθυπουργού. Είναι μια σημαντική κίνηση. Αξίζει τουλάχιστον να μιλήσουμε γι' αυτό στο κόμμα μας», δήλωσε ο περιφερειάρχης Sébastien Lecornu.
«Το να βλέπεις έναν σοσιαλδημοκράτη να διορίζει έναν πρωθυπουργό της Δεξιάς είναι μια πολύ ισχυρή ρήξη με τις πολιτικές συνήθειες της 5ης Δημοκρατίας», δήλωσε ο δεξιός βουλευτής M. Apparu, εκπρόσωπος του Αλέν Ζιπέ στις προκριματικές εκλογές.
«Αυτός ο διορισμός δεν σημαίνει ότι υπάρχει ιδεολογική μείξη ανάμεσα στη Δεξιά και στον Μακρόν, αλλά ότι τα προγράμματα του κ. Ζιπέ και του νέου προέδρου της Δημοκρατίας είναι γενικά αρκετά κοντά σε θέματα όπως η μείωση φόρων, η μείωση της γραφειοκρατίας, η Ευρώπη», πρόσθεσε.
Ωστόσο αυτή η συζήτηση προκαλεί ακόμη μεγαλύτερα προβλήματα στην γαλλική Δεξιά, η οποία προσπαθεί να κλείσει τις πληγές της μετά την καταστροφική προεδρική εκλογή, η οποία σήμανε και το πολιτικό τέλος του Φρανσουά Φιγιόν. Εδώ και μια εβδομάδα, ο νέος μεταβατικός επικεφαλής, Φρανσουά Μπαρουάν, προσπαθεί να εμψυχώσει τους βουλευτές και τους ψηφοφόρους, με στόχο να κρατήσει όρθιο το κόμμα του.
Λίγη ώρα μετά τον διορισμό του δεξιού Εντουάρ Φιλίπ στο πόστο του πρωθυπουργού, οι βουλευτές της Δεξιάς υιοθέτησαν μια επιθετική στάση μήπως και κρατήσουν όρθιο το κόμμα. Στόχος τους ήταν να ελαχιστοποιήσουν την επιλογή του Εντουάρ Φιλίπ. «Είναι μια προσωπική του επιλογή. Είναι μια δική του απόφαση, δεν μίλησε με κανέναν. Είναι βέβαια αλήθεια ότι δεν βοηθάει την συλλογική μας δράση», δήλωσε ο πρόεδρος της κοινοβουλευτικής ομάδας των Ρεπουμπλικανών, Christian Jacob.
Από την πλευρά τους, τα ηγετικά στελέχη της Δεξιάς επέλεξαν, σε κλειστό και επείγον πολιτικό συμβούλιο, να μη διαγράψουν τον Εντουάρ Φιλίπ από το κόμμα ώστε να μη δώσουν την εικόνα ενός διασπασμένου κόμματος. Από τα τέλη της προηγούμενης εβδομάδας, οι επικεφαλής της Δεξιάς François Baroin και Bernard Accoyer τηλεφώνησαν σε πολλά στελέχη τα οποία θεωρούσαν «ύποπτα» ότι θα θελήσουν να μπουν στην κυβέρνηση Μακρόν.
«Ενα είναι βέβαιο. Επιλέγοντας τον πολιτικό κληρονόμο του Αλέν Ζιπέ για πρωθυπουργό, ο νέος πρόεδρος της Δημοκρατίας παίζει τέλεια με τα ιδεολογικά ρήγματα που υπάρχουν στη Δεξιά. Κι αυτό γιατί οι προσωπικότητες που θα ακολουθήσουν τον Εντουάρ Φιλίπ είναι αντίθετες με τη δεξιά παρέκκλιση του Νικολά Σαρκοζί επί θητείας του ή και με τη δεξιά παρέκκλιση του Φρανσουά Φιγιόν στην προεκλογική εκστρατεία. Αυτές οι προσωπικότητες δεν εκτιμούν καθόλου τα ιδεολογήματα περί γαλλικής ταυτότητας που διακινεί η σκληρή δεξιά πτέρυγα. Και όλες αυτές οι προσωπικότητες είχαν εγκαταλείψει τον Φιγιόν, μόλις ξέσπασε το σκάνδαλο με τις αργομισθίες της συζύγου του», γράφει η Le Monde.