Τη δεύτερη θέση κατέκτησε η Ελλάδα με 486 ακτές της να έχουν βραβευτεί με τη «Γαλάζια Σημαία».
Η Ελλάδα κατέκτησε την κορυφαία θέση ανάμεσα σε 47 χώρες για την ποιότητα των θαλάσσιων υδάτων και την προσφορά υπηρεσιών στους λουόμενους, σύμφωνα με την Ελληνική Εταιρεία Προστασίας της Φύσης (ΕΕΠΦ), τον εθνικό χειριστή του διεθνούς προγράμματος «Γαλάζια Σημαία».
Μάλιστα, για το 2017, μεταξύ των 47 χωρών η Ελλάδα κατείχε το 25% των νέων βραβευμένων ακτών. Κορυφαίος νομός αναδείχθηκε η Χαλκιδική με 71 σημαίες.
Συνολικά, η διεθνής επιτροπή βράβευσε 3.574 ακτές, 662 μαρίνες και 50 σκάφη αειφόρου τουρισμού σε όλο τον κόσμο.
Η ετήσια αναγγελία των βραβευμένων με τη «Γαλάζια Σημαία» ακτών και μαρινών της χώρας μας πραγματοποιήθηκε σε δύο φάσεις. Συγκεκριμένα, στη βραβευμένη παραλία του δήμου Γλυφάδας, πραγματοποιήθηκε το πρωί της Δευτέρας εκδήλωση εκπαιδευτικού χαρακτήρα με τη συμμετοχή περισσότερων από εκατό παιδιών και εκπαιδευτικών από τα σχολεία της περιοχής. Τα παιδιά συμμετείχαν σε διαδραστικά εργαστήρια και παρακολούθησαν ναυαγοσωστική επίδειξη.
Η δεύτερη φάση της εκδήλωσης, που περιλάμβανε και την ανακοίνωση των βραβευμένων ακτών και μαρινών, έγινε το απόγευμα στο Glyfada Golf Gardens, παρουσία εκπροσώπων της πολιτείας και κλαδικών φορέων του τουρισμού.
Φέτος ο θεσμός της «Γαλάζιας Σημαίας» συμπληρώνει 30 χρόνια λειτουργίας στον κόσμο και στην Ελλάδα, ενώ αποτελεί το πλέον αναγνωρίσιμο και διαδεδομένο διεθνώς οικολογικό σύμβολο ποιότητας στον κόσμο.
Απονέμεται από το 1987 σε ακτές και μαρίνες οι οποίες πληρούν τις αυστηρές προϋποθέσεις βράβευσης, με σημείο κλειδί την ποιότητα των υδάτων, που πρέπει να κριθεί «εξαιρετική».
Η βράβευση έχει διάρκεια ενός έτους ενώ τα κριτήρια για την απόκτηση της πολυπόθητης Γαλάζιας Σημαίας είναι συνολικά 33 για τις ακτές και 25 για τις μαρίνες. Αφορούν μεταξύ άλλων σε καθαριότητα, οργάνωση, πληροφόρηση, ασφάλεια λουομένων και επισκεπτών, προστασία του φυσικού πλούτου της ακτής και του παράκτιου χώρου και περιβαλλοντική ευαισθητοποίηση.