Τον εξορθολογισμό και τον ουσιαστικό αποκλεισμό της πειθαρχικής απομόνωσης των ανήλικων κρατούμενων φέρνει εγκύκλιος του υπουργείου Δικαιοσύνης.
Ο περιορισμός ανήλικου σε πειθαρχικό κελί αναγνωρίζεται ρητά ως έσχατο μέτρο κύρωσης με τη συγκεκριμένη εγκύκλιο, όπως αναφέρει σε σχετική ανακοίνωση το υπουργείο και επιβάλλεται μόνο όταν ηπιότερες ποινές δεν επαρκούν για τον επιδιωκόμενο σκοπό και εφ’ όσον οι προβλεπόμενοι χώροι καλύπτουν τις σχετικές προβλέψεις.
Επιπλέον, η πειθαρχική απομόνωση ανηλίκων πρέπει να έχει μικρή διάρκεια ενώ πρέπει να υπάρχει καθημερινή επίσκεψη ιατρού και ψυχολόγου ή κοινωνικού λειτουργού. Ακόμη, με βάση την εγκύκλιο, θα ελεγχθούν όλες οι υποδομές των φυλακών και θα εξετάζεται εναλλακτικά, αντί της απομόνωσης η απλή επιβολή περιορισμών διαβίωσης του ανηλίκου κρατουμένου στο κελί του.
Κάθε πειθαρχική απομόνωση ανήλικου θα υποβάλλεται άμεσα στο υπουργείο Δικαιοσύνης, ώστε ο αρμόδιος υπουργός να μπορεί να την διακόψει, να την αναστείλει ή να την χαρίσει, όπως ορίζει ο νόμος.
Στην ίδια ανακοίνωση σημειώνεται ότι έπαψαν να λειτουργούν τα πειθαρχικά κελιά στη φυλακή Κέρκυρας, με απόφαση του Σταύρου Κοντονή, τα οποία μετατρέπονται ήδη σε μουσειακό χώρο, ενώ γκρεμίστηκαν τα πειθαρχικά κελιά στη φυλακή Πάτρας.
Σύμφωνα με το υπουργείο Δικαιοσύνης, αυτές οι παρεμβάσεις δεν μείωσαν το επίπεδο ασφάλειας των φυλακών αφού τα κελιά, για τα οποία υπάρχουν σχετικές επικρίσεις της CPT και του Συνηγόρου του Πολίτη, αντικαταστάθηκαν από άλλους κατάλληλους χώρους.