Η επιλογή από τον Εμανουέλ Μακρόν του δεξιού δημάρχου της Χάβρης, Εντουάρ Φιλίπ, εμπίστου του Αλέν Ζιπέ, στέλνει ένα ισχυρό μήνυμα συνεργασίας προς το στρατόπεδο της Δεξιάς.
Ο διορισμός ενός δεξιού πρωθυπουργού δεν αποκλείεται να ωθήσει ορισμένα μέλη του κόμματος Les Republicains να θέσουν υποψηφιότητα με την προεδρική πλειοψηφία στις βουλευτικές του Ιουνίου, σχολιάζουν γαλλικά ΜΜΕ.
Από ιδεολογικής άποψης οι δύο άνδρες είναι «συμβατοί»: «Ο Μακρόν σκέφτεται κατά 90% τα ίδια μ’ εμένα», είχε πει ο Εντουάρ Φιλίπ στα τέλη του 2016.
Η τελετή παράδοσης παραλαβής των καθηκόντων από τον απερχόμενο πρωθυπουργό Μπερνάρ Καζνέβ και τον νέο πρωθυπουργό της Γαλλίας Εντουάρ Φιλίπ θα λάβει χώρα στις 16.00 τοπική ώρα (17.00 ώρα Ελλάδας), όπως γνωστοποίησε στο Γαλλικό Πρακτορείο το Ματινιόν.
Ο διορισμός του στη θέση του επικεφαλής της κυβέρνησης Μακρόν συνιστά ένα ακόμη βήμα προς τον στόχο της ανασύνθεσης του πολιτικού τοπίου της χώρας, που οραματίζεται ο πρόεδρος της Γαλλίας. Το δεδομένο απ’ την άλλη ότι ο Φιλίπ δεν είναι απ’ τα βαριά ονόματα των Ρεπουμπλικανών, παρά ένας «λοχαγός» του Ζιπέ, περιορίζει τις επιπτώσεις που θα μπορούσε να έχει η επιλογή του στο στρατόπεδο της Δεξιάς.
Η πρώτη αποστολή του νέου πρωθυπουργού θα είναι να οδηγήσει την προεδρική παράταξη στις βουλευτικές εκλογές, ώστε να εξασφαλίσει την αυτοδυναμία για να κυβερνήσει απρόσκοπτα.
Ποιος είναι ο νέος πρωθυπουργός της Γαλλίας
Γεννημένος πριν από 46 χρόνια στη Ρουέν ο Εντουάρ Φιλίπ μεγάλωσε σ’ ένα μάλλον αριστερό περιβάλλον. Αποφοίτησε από το Πανεπιστήμιο Sciences Po της γαλλικής πρωτεύουσας το 1992. Στα φοιτητικά του χρόνια διετέλεσε μέλος του Σοσιαλιστικού κόμματος και στήριξε ένθερμα τον πρώην πρωθυπουργό Μισέλ Ροκάρ.
Μαχητικό στέλεχος επί δύο χρόνια των Σοσιαλιστών ο Φιλίπ παρέδωσε στη συνέχεια την κομματική ταυτότητα του για να προσεγγίσει τη Δεξιά. Στο μεταξύ επέλεξε ένα κλασικό πρόγραμμα σπουδών κι εντάχθηκε αργότερα στο Συμβούλιο της Επικρατείας χωρίς να αφήσει κατά μέρος την πολιτική του καριέρα.
Σταδιακά ο ειδικός στις δημόσιες συμβάσεις εξελίχθηκε σε στενό συνεργάτη του Antoine Rufenacht, δημάρχου της Χάβρης μεταξύ 1995-2015, διευθυντή της προεκλογικής εκστρατείας του Ζακ Σιράκ το 2002 και πολιτικού συμβούλου του Νικολά Σαρκοζί στις προκριματικές της Δεξιάς το 2016. Ο Rufenacht παρέδωσε το 2010 τον δημαρχιακό θώκο στον Φιλίπ. Ο τελευταίος είχε κατέβει το 2002 ως υποψήφιος βουλευτής στο Σεν Μαριτίμ. Την ίδια χρονιά τον προσέγγισε ο Αλέν Ζιπέ για να μετάσχει στην ίδρυση του UMP, ενός κόμματος που ήθελε να συνενώσει τις δυνάμεις της Δεξιάς και του Κέντρου σ’ ένα μεγάλο λαϊκό κίνημα. Ο Φιλίπ ακολούθησε τον πρώην πρωθυπουργό Αλέν Ζιπέ σε όλη του την πορεία.
Υπήρξε δικηγόρος στο γραφείο Cabinet Debevoise & Plimpton LLP, περιφερειακός σύμβουλος στην Νορμανδία και συνεργάτης του Αλέν Ζιπέ στο υπουργείο Οικολογίας το 2007.
Στις προκριματικές της Δεξιάς διετέλεσε εκπρόσωπος του Ζιπέ, αλλά μετά την ήττα του υποψηφίου του, υποστήριξε τον Φρανσουά Φιγιόν. Όταν, όμως, ξέσπασε το #Penelopegate, εγκατέλειψε την προεκλογική εκστρατεία της Δεξιάς.
Πατέρας τριών παιδιών ο Φιλίπ είναι διανοούμενος, όπως και ο Μακρόν. Έχει γράψει δυο βιβλία «Η Ώρα της Αλήθειας» (“ l’Heure de vérité”), ένα πολιτικό μυθιστόρημα και το «Στη Σκιά» (“Dans l' ombre”). Λατρεύει τις μπύρες, όπως ο πρώην πρόεδρος Σιράκ, και λέγεται ότι προτιμά την «Corona».
Ο Εντουάρ μέχρι πρότινος εκφραζόταν αρνητικά για τον Μακρόν
Μετά τις προκριματικές της Δεξιάς και μέχρι τις παραμονές του β΄γύρου των προεδρικών εκλογών, ο Φιλίπ είχε εκφραστεί αρκετές φορές αρνητικά για τον Μακρόν. Τον θεωρούσε «υποψήφιο των ΜΜΕ», έλεγε ότι στερείται πολιτικής εμπειρίας κι ότι ο απολογισμός απ’ την υπουργική του θητεία δεν ήταν τόσο ικανοποιητικός ώστε να αναλάβει το ύπατο αξίωμα της χώρας.
Έχει πει όμως και αρκετά θετικά τους τελευταίους μήνες στολίζοντας τον Μακρόν με κομπλιμέντα όπως «νέος», «ευφυής» και «ικανός»...
Στα πλεονεκτήματα του νέου πρωθυπουργού, σύμφωνα με τα γαλλικά ΜΜΕ, συγκαταλέγεται κι ότι θεωρείται «συμβατός» με τον Εμανουέλ Μακρόν.
«Είναι ένας αληθινός κεντρώος, συμπαθητικός και αστείος, φίλος με αριστερούς και δεξιούς», λέει ένας παλιός του συμφοιτητής στη Γαλλική Εθνική Σχολή Διοίκησης (ΕΝΑ). Ο Φιλίπ ήταν ένας απ’ τους συνολικά δέκα βουλευτές που απείχαν απ’ την ψηφοφορία για τον νόμο που ενέκρινε τους γάμους μεταξύ ατόμων του ιδίου φύλου. Ένας πρώην συνάδελφός του στις προκριματικές της Δεξιάς, Ζιλ Μπουαγιέ, ουδόλως αμφιβάλλει για τις ικανότητες του νέου πρωθυπουργού. Διαθέτει «την εμπειρία» να σηκώσει στους ώμους του αυτές της ευθύνες, λέει επισημαίνοντας: «αν ήμουν πρόεδρος της Δημοκρατίας, θα τον έχριζα πρωθυπουργό.»
Δεν λείπουν, όμως, κι οι επικριτές του Εντουάρ Φιλίπ. «Είναι ένας άνθρωπος ψυχρός κι απόμακρος, ένα αίνιγμα για μένα», λέει πιστός στον Φιγιόν βουλευτής, Λιονέλ Ταρντί. «Άνθρωπο υπέρμετρα φιλόδοξο χωρίς ψυχή...» τον χαρακτηρίζει η δημοσιογράφος Gaël Tchakaloff.
«Δέχομαι χτυπήματα, ανταποδίδω κιόλας. Μαθαίνω. Είναι ένα άθλημα που σου διδάσκει την ταπεινοφροσύνη», έλεγε ο Εντουάρ Φιλίπ τον περασμένο Οκτώβριο σε μια συνέντευξή του. Παθιασμένος με την πυγμαχία, στην οποία εξασκείται τρεις φορές την εβδομάδα, θα χρειαστεί όλες τις γνώσεις που αποκόμισε καθώς αναλαμβάνει τα νέα του καθήκοντα στην «κόλαση του Ματινιόν», του πρωθυπουργικού μεγάρου της Γαλλίας...
Οταν ο Εντουάρ Φιλίπ έγραφε εναντίον του Εμανουέλ Μακρόν!
Από τον Ιανουάριο του 2017 και ως τις αρχές Μαίου, ο Εντουάρ Φιλίπ, ο βουλευτής-δήμαρχος του δεξιού Ρεπουμπλικανικού κόμματος στην Χάβρη, είχε μια στήλη στην Libération. Εγραψε εκεί περίπου 15 κείμενα για την προεκλογική εκστρατεία και για τους πρωταγωνιστές της, μεταξύ των οποίων και για τον Εμανουέλ Μακρόν. Και δεν είχε πάντα τα καλύτερα λόγια για εκείνον!
Στο πρώτο του άρθρο, στις 18 Ιανουαρίου 2017, με τίτλο «Ποιός είναι ο Μακρόν;», ο δεξιός δήμαρχος έκανε «φέτες» τον Εμανουέλ Μακρόν. Τον αποκαλούσε «τεχνοκράτη τραπεζίτη» και έγραφε για όσους τον συνέκριναν με τον Τζον Κένεντι και τον σοσιαλιστή Pierre Mendès France, ότι ο Μακρόν είχε λιγότερο χάρισμα από τον Κένεντι και λιγότερες αρχές από τον Mendès France.
Στο ίδιο κείμενο, ο Εντουάρ Φιλίπ, συνέκρινε τον Εμανουέλ Μακρόν με τον Βρούτο, τον υιοθετημένο γιό που πρόδωσε τον Καίσαρα.
«Οχι, ο Ρωμαίος που μοιάζει περισσότερο στον Μακρόν δεν είναι ο Βρούτος, είναι ο Μακρόν. Ο Naevius Sutorius Macro, λεγόμενος Μακρόν, ανώτερος λειτουργός που έγινε (ναι, ναι), χάρη σε μια επανάσταση του παλατιού, σύμβουλος του Τιβέριου, αυτοκράτορα μακριά από τις καθημερινές υποθέσεις του κράτους και κατέληξε να τον δολοφονήσει», έγραφε ο Εντουάρ Φιλίπ, υπαινισσόμενος ότι ο Εμανουέλ Μακρόν «πρόδωσε» τον Φρανσουά Ολάντ που τον είχε κάνει υπουργό Οικονομίας και έγινε πρόεδρος δημοκρατίας στην θέση του.
Αλλά στο ίδιο άρθρο υπερασπίζεται και την Μπριζίτ Μακρόν από τις σεξιστικές επιθέσεις:
«Ενα είναι σίγουρο, ότι αυτός ο Μακρόν, ελάσσων προσωπικότητα της ρωμαϊκής ιστορίας, θα αυτοκτονήσει και θα δολοφονήσει την σύζυγό του, υπό την πίεση του Καλιγούλα. Δεν το ευχόμαστε, ούτε στον ίδιο ούτε για την Μπριζίτ, η οποία, εμένα, μου φαίνεται μετά από κάθε κριτική μάτσο ακόμη πιο συμπαθητική».
Ο δήμαρχος της Χάβρης και από σήμερα πρωθυπουργός του Μακρόν, εκτιμούσε στο ίδιο άρθρο ότι ο Εμανουέλ Μακρόν «δεν υποστηρίζει τίποτα, και υπόσχεται τα πάντα, με το πάθος ενός νεαρού κατακτητή και τον κυνισμό ενός γερόλυκου».
«Τι θα μένει από το όνομά του; Από μια αποτυχημένη επανάσταση και από μια αιφνίδια νίκη; Από μια άθλια προδοσία και μια απύθμενη φιλοδοξία;» αναρωτήθηκε ο Εντουάρ Φιλίπ στην Liberation.
Αλλά όσο έγραφε άρθρα και η προεδρική εκλογή πλησίαζε, ο τόνος του Εντουάρ Φιλίπ άλλαζε και η γλώσσα του στροφφύλευε. Στις 29 Μαρτίου 2017, ο Φιλίπ δεν ήταν ακόμη σίγουρος ότι ο Εμανουέλ Μακρόν θα προκρινόταν στον δεύτερο γύρο και ήλπιζε ότι θα κέρδιζε ο Φρανσουά Φιγιόν.
«Αν ο Μακρόν προκριθεί στον δεύτερο γύρο έναντι της Λεπέν, πράγμα που δεν μου φαίνεται σίγουρο, θα πρέπει να συγκεντρώσει δυνάμεις από την Δεξιά, και κατά πάσα πιθανότητα θα μπορέσει να το κάνει. Αν προκριθεί ο Φιγιόν, πράγμα που μου φαίνεται πιο σίγουρο, θα πρέπει να συγκεντρώσει δυνάμεις από την αριστερά ...κι αυτό δεν είναι πολύ απλό», έγραφε.
Αλλά όταν ο Μακρόν προκρίθηκε και κέρδισε τον πρώτο γύρο της προεδρικής εκλογής, ο Εντουάρ Φιλίπ αναρωτήθηκε αν ο υποψήφιος πρόεδρος θα μπορούσε να απαλλαγεί από το «σύστημα» το οποίο κατηγορούσε. Ωστόσο, μεταξύ των δύο γύρων της προεδρικής εκλογής, στήριξε εμφανώς τον Εμανουέλ Μακρόν έναντι της Λεπέν, την ώρα που άλλα στελέχη της Δεξιάς δίσταζαν να το κάνουν.
«Αν ο Εμανουέλ Μακρόν κερδίσει στον δεύτερο γύρο θα πρέπει να περάσει πάνω από τα κόμματα. Θα πρέπει να βγει από το παλιό δίπολο, πολιτισμικό, θεσμικό και αναπαυτικό της αντίθεσης δεξιά-αριστερά για να δημιουργήσει μια πλειοψηφία νέου τύπου. Ο δρόμος θα είναι στενός και επικίνδυνος. Δύσκολα μπορεί να φανταστεί κανείς ότι το σύστημα θα αφήσει να το καταστρέψουν», έγραφε.