Για τριετές σχέδιο μεταρρυθμίσεων, ώστε να αλλάξει, ουσιαστικά και σε βάθος, ο τρόπος λειτουργίας του δημόσιου τομέα, προκειμένου να ανταποκριθεί στις ανάγκες της κοινωνίας σε συνάρτηση με τις προκλήσεις της εποχής, κάνει λόγο η υπουργός Διοικητικής Ανασυγκρότησης Όλγα Γεροβασίλη.
Με ορατά, σημειωτέον, αποτελέσματα ως το τέλος του έτους, όπως υποστηρίζει σε συνέντευξή της στο Αθηναϊκό/ Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων. Τότε αναμένεται να έχουν ολοκληρωθεί οι κρίσεις προϊσταμένων για το σύνολο του Δημοσίου, η αξιολόγηση του προσωπικού και η επιλογή γραμματέων των υπουργείων, «μέσα από αντικειμενικές, διαφανείς και αδιάβλητες διαδικασίες».
Σχετικά με την απόφαση του Ελεγκτικού Συνεδρίου για τους συμβασιούχους, η Όλγα Γεροβασίλη σημειώνει, μιλώντας στο Αθηναϊκό/ Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων, ότι «η πολιτική μέσω διαρροών δικαστικών αποφάσεων δεν μπορεί να αναχθεί σε κανονικότητα», καθώς και ότι η κυβέρνηση επιθυμεί να αντιμετωπίσει το πρόβλημα στο πλαίσιο των δημοσιονομικών, νομικών περιορισμών και των ευρωπαϊκών κανονισμών. Με αφορμή τη συμφωνία με τους θεσμούς για τον συνολικό αριθμό των συμβασιούχων που θα παραμείνουν στο Δημόσιο το 2017 και το 2018, η αρμόδια υπουργός κατηγορεί τη ΝΔ για λαϊκισμό και μικροπολιτική οπτική στο θέμα και σημειώνει ότι καταρρίφθηκε πανηγυρικά η αντιπολιτευτική γραμμή ότι η κυβέρνηση διογκώνει τον δημόσιο τομέα, εκτροχιάζοντας τα δημοσιονομικά της χώρας.
Εκτιμά, ακόμη, ότι έως το τέλος του τρέχοντος έτους θα έχουν αναπτυχθεί δράσεις ενσωμάτωσης της ψηφιακής τεχνολογίας στη δημόσια διοίκηση, γεγονός που -όπως σημειώνει- θα επιφέρει σημαντική εξοικονόμηση πόρων, αλλά και την κατάργηση εκατομμυρίων εγγράφων που εκδίδονται ετησίως.
Στα θέματα γενικής πολιτικής και όσον αφορά τη συμφωνία με τους θεσμούς εν πρώτοις, η υπουργός Διοικητικής Ανασυγκρότησης κάνει λόγο για «καθοριστικό βήμα στον δρόμο για την εγκατάσταση ενός ευνοϊκού οικονομικού κλίματος και, τελικά, την αποκατάσταση της κανονικότητας στη χώρα». Εξάλλου, «τα δυσκολότερα είναι πίσω μας, όμως, μέχρι το τέλος του 2018 η προσπάθειά μας οφείλει και θα είναι διαρκής» διαμηνύει στη συνέντευξή της στο ΑΠΕ -ΜΠΕ.
Όχι από διάθεση εκδικητικότητας, όπως διευκρινίζει, πρέπει να ικανοποιηθεί το αίτημα των πολιτών για άπλετο φως και απόδοση ευθυνών, υποστηρίζει επίσης η Όλγα Γεροβασίλη. Στο ερώτημα δε, για το αν οι επιχειρηματίες μπορούν να διατυπώνουν την άποψή τους για την πολιτική ζωή της χώρας, απαντά: «Δεν γνωρίζω κάποια συνταγματική ή άλλη διάταξη που να απαγορεύει στους επιχειρηματίες την ελευθερία του λόγου».