Γερουλάνος: «Ο ξένος να μπορεί να επενδύσει» - iefimerida.gr

Γερουλάνος: «Ο ξένος να μπορεί να επενδύσει»

Γερουλάνος: «Ο ξένος να μπορεί να επενδύσει»
NEWSROOM IEFIMERIDA.GR

Ο υπουργός Πολιτισμού και Τουρισμού, Πάυλος Γερουλάνος σε ραδιοφωνική του συνέντευξη αναφέρθηκε στο νέο αθλητικό νομοσχέδιο που δίνει την δυνατότητα σε μη Ευρωπαίο υπήκοο να επενδύσει στην Ελλάδα, τονίζοντας πως η διάταξη του νομοσχεδίου δεν είναι φωτογραφική.


Αναλυτικά οι δηλώσεις του κ. Γερουλάνου στον «Sentra 103.3»:

Για τους ξένους επενδυτές: «Το να θεωρεί κανείς ότι ένα νομοσχέδιο με 52 άρθρα φτιάχτηκε για μια φωτογραφική διάταξη είναι προσβολή και αστείο. Τα πράγματα που είχαν δημιουργηθεί για να προστατεύουν ένα άρρωστο σύστημα πρέπει να τα φτιάξουμε, το να λες ότι ένας ξένος μπορεί να επενδύσει, είναι μέσα σε αυτό που πρέπει να σπάσουμε. Πρέπει να δημιουργήσουμε θέσεις εργασίας, να προσελκύσουμε ξένους επενδυτές, στόχος μας να αρχίσουμε να αλλάζουμε το κλίμα».

Για το ποιος κάνει κουμάντο στο ελληνικό ποδόσφαιρο: «Σαν εκπρόσωπος της πολιτείας αυτή η συζήτηση δεν με αφορά σε ότι αφορά τον κλειστό χώρο του ποδοσφαίρου, έχουμε δεχτεί ότι το ποδόσφαιρο μπορεί να αυτοδιοικηθεί στο πλαίσιο το ευρωπαϊκό. Αυτό που μας αφορά εάν κινδυνεύουν ζωές, εάν κινδυνεύουν οι νόμοι του κράτους, εκεί η πολιτεία έχει την υποχρέωση να τηρεί τους νόμους του κράτους. Πρέπει να καταλάβουμε ποια είναι τα όρια του καθενός. Δεν με ενδιαφέρει από ποιον θα διοικείται αρκεί να τηρούνται οι νόμοι του κράτους».

Για το εάν σκέφτηκε να «κλείσει» το πρωτάθλημα το περασμένο καλοκαίρι και το ζήτημα του αυτοδιοίκητου: «Όταν έχεις πάει στο γήπεδο για να δεις την ομάδα σου και η φωτοβολίδα περνάει ξυστά, αναρωτιέσαι κι εσύ αν αυτό το πράγμα πρέπει να κλείσει. Αν κοιτούσα μόνο τα πολιτικά οφέλη, το πρώτο που θα χα κάνει είναι να κλείσω το πρωτάθλημα. Πιστεύω ότι αυτό που κάναμε ήταν ακόμη πιο θαρραλέο, θα βοηθήσουμε το ελληνικό ποδόσφαιρο να βγει από την κρίση. Ηταν προσωπική πολιτική απόφαση και εισήγησή μου στον πρωθυπουργό να μείνει ανοιχτό το πρωτάθλημα από σεβασμό και ανάγκη να παραμείνει στο ευρωπαϊκό πλαίσιο. Δεν δέχομαι καμία κριτική για το αυτοδιοίκητο γιατί ο πρώτος που το προάσπισε ήμουν εγώ.

»Πώς σήμερα κάνουμε συζήτηση για ένα άρθρο, ενώ το 2006 η πολιτεία επέβαλλε ποιος θα διεξάγει το πρωτάθλημα και τότε δεν μίλησε κανείς; Το αυτοδιοίκητο πρέπει να το σεβαστούμε όλοι και η πολιτεία και οι παράγοντες του ποδοσφαίρου. Οσοι θέλουν να βγάλουν λεφτά, θα αναζητούν πάντα τρόπους να υποβιβάζουν και να εξαθλιώνουν τον αθλητισμό, η πολιτεία πρέπει να χει το νου της να αλλάζει τους όρους, να γινόμαστε συνέχεια καλύτεροι και να είμαστε συνεχώς μπροστά από τους ανθρώπους που θέλουν να κάνουν κακό».

Για το στοίχημα: «Εχει καταφέρει να βάλει καινούργιες διαστάσεις και είναι μία από τις πηγές που κάποια πηγαίνουν λάθος, δεν είμαι έτοιμος να σταματήσω μια τέτοια δραστηριότητα που επίσης αποφέρει, η λύση δεν είναι πονάει χέρι, κόψει χέρι, το θέμα είναι να επενδύσουν αυτοί που νοιάζονται για το ποδόσφαιρο, όχι μόνο αυτοί που θέλουν κέρδη, πρέπει να συσπειρώσουμε τις δυνάμεις μας να δώσουμε μια άλλη εικόνα για τον αθλητισμό».

Για την απαγόρευση μετακίνησης των οπαδών και τα άλλα μέτρα απαγορεύσεων: «Οσο ο ελληνικός και κυρίως ο επαγγελματικός αθλητισμός προτιμά μικρές ομάδες φανατικών οπαδών και όχι οικογένειες, εμείς πρέπει να ανταποκρινόμαστε στο κλίμα που εκπέμπουν. Μπορούμε όμως να γίνουμε Αγγλία και να συμβάλουμε όλοι για να χτίσουμε την εικόνα της Ελλάδας προς τα έξω, μέχρι τότε όμως βλέπουμε τους αθλητές μας με αναβολικά, τους οπαδούς να σκοτώνονται στα γήπεδα... Αυτό το πράγμα δεν μπορεί να το ανεχτεί κανένας».

Για το τι θα ήθελε να αφήσει πίσω του ως παρακαταθήκη: «Το ουσιαστικό είναι να μεταφέρουμε την προσοχή της πολιτείας από αυτό που μέχρι σήμερα της τράβαγε την προσοχή και να αρχίσουμε να επενδύουμε εκεί που γίνεται συλλογική δουλειά, εκεί που ο κόσμος δουλεύει μαζί, ζητάει κάτι καλύτερο. Να βγάλουμε την προσοχή από αυτό που μας διχάζει σε αυτό που μας ενώνει. Εάν το κάνει αυτό τότε η κρίση θα μείνει πίσω».

Για την μείωση των προϋπολογισμών στις ομοσπονδίες: «Δεν μπορώ να αδικήσω κανέναν και είναι ο ρόλος της πολιτείας να ακούσει τα παράπονα. Αν αυτό που συμβαίνει σήμερα, το μόνο που μπορώ να πω είναι κοιτάξτε τα λεφτά που πετάξαμε στο παρελθόν. Σήμερα πρέπει να αναθεωρήσουμε τις προτεραιότητες, να δούμε που πάνε τα λεφτά.

»Να έχεις τα αθλήματα και να τα χρηματοδοτείς είναι δύο διαφορετικά πράγματα. Μακάρι να είχαν τις επιλογές οι νέοι να δοκιμάσουν και νέα αθλήματα. Σαν πολιτεία όμως το τι επιλέγεις να στηρίξεις είναι διαφορετικό. Πρέπει να μιλήσουμε για αθλητική πολιτική, που έρχεται η πολιτεία να παρέμβει για να κάνει τον αθλητισμό κάτι διαφορετικό. Εχουμε μια τεράστια παράδοση, μια τεράστια υποχρέωση απέναντι στον Παγκόσμιο αθλητισμό, μέχρι τώρα χρηματοδοτούσαμε με λάθος τρόπο».

Για το ντόπινγκ: «Πρέπει να παλεύουμε σε κάθε μάχη, είναι ένα φαινόμενο που πρόσβαλε τον έλληνα πολίτη ίσως πιο πολύ και από τη βία όταν αθλητές που μας έκαναν χαρούμενους και ομάδες που μας γέμισαν περηφάνια, πιάστηκαν ντοπαρισμένοι.

»Το μοντέλο των Ολυμπιακών Αγώνων έχει ξεφτίσει, από δω και πέρα πρέπει να δουλέψουμε μακροχρόνια, μέχρι τώρα λειτουργούσαμε με βάση τους Ολυμπιακούς Αγώνες, τώρα πρέπει να αρχίσουμε να λειτουργούμε διαφορετικά. Με το μοντέλο πρωταθλητισμού έτσι όπως χτίστηκε πριν από τους Ολυμπιακούς Αγώνες, έχουμε τελειώσει, τώρα αναζητούμε το νέο μοντέλο».

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ