Η έντονη αντίδραση του συμμάχου του, Φρανσουά Μπαϊρού, προέδρου του κεντρώου κόμματος «Modem», προκαλεί προβλήματα στον νέο Πρόεδρο της Γαλλίας.
Πριν καν λάβει και επίσημα το χρίσμα του Προέδρου της Γαλλίας και λίγες μόλις ώρες μετά την ανακοίνωση των 428 βουλευτών του για τις εκλογές του Ιουνίου, ο Εμάνουελ Μακρον έρχεται αντιμέτωπος με τον σύμμαχό του Μπαϊρού
«Αυτή η λίστα δεν έχει τη συγκατάθεσή μου» δήλωσε άμεσα ο Μπαϊρού, με ανακοίνωσή του στο γαλλικό πρακτορείο ειδήσεων, συγκαλώντας παράλληλα, για αργά το απόγευμα, το πολιτικό γραφείο του κόμματός του.
Φανερά ενοχλημένος από την κίνηση Μακρόν να συμπεριλάβει μόλις 40 αντί τουλάχιστον 100-120 θέσεις εκλογικών περιφερειών, στους δικούς του κεντρώους υποψηφίους, όπως ο ίδιος πίστευε, ο Μπαϊρού φαίνεται πως θεωρεί ότι η στήριξη που παρείχε από τον πρώτο κιόλας γύρο στον Μακρόν, δεν βρήκε ανταπόδοση.
Γι' αυτό ακριβώς τον λόγο, τα 20 περίπου μέλη και ο ίδιος στη συνάντηση που θα έχουν αναμένεται να καθορίσουν, τη στρατηγική που θα πρέπει να ακολουθήσουν στο εξής στη συνεργασία τους με τον Μακρόν.
Δεν θεωρείται απίθανο, μάλιστα, να δώσουν μάχη για την εξασφάλιση κάποιων ακόμα θέσεων στις 149 εκλογικές περιφέρειες που έχουν μείνει κενές, για την ώρα, καθώς η λίστα με αυτές θα δοθεί την ερχόμενη Τετάρτη.
Γι’ αυτή τη δεύτερη λίστα, ο γ.γ του κινήματος Μακρόν, Ρισάρ Φερνάντ έχει εξηγήσει, ότι «θέλησαν να κρατήσουν ένα ζωντανό χώρο που θα μπορούσε να επιτρέψει την ανασυγκρότηση του πολιτικού τοπίου». Γεγονός που σημαίνει ότι δίνεται ένα χρονικό περιθώριο για τα στελέχη, ιδίως του κόμματος των Ρεπουμπλικάνων, που θ’ αποφάσιζαν, τελευταία στιγμή, να προσχωρήσουν στην προεδρική πλειοψηφία. Προφανώς, μετά την ανακοίνωση του ονόματος του πρωθυπουργού την Κυριακή ή την ερχόμενη Δεύτερα.
Το μεγάλο ερωτηματικό παραμένει, από ποιο χώρο θα επιλέξει ο Μακρόν τον πρωθυπουργό του.
Επικρατέστερο είναι εκείνο του 47χρονου Εντουάρ Φιλίπ, δημάρχου της Χάβρης, από το κόμμα των Ρεπουμπλικάνων ενώ ένα άλλο όνομα που έχει ανέβει τελευταία, είναι του γενικού γραμματέα του κινήματος, Ρισάρ Φερντάντ, που γνωρίζει καλά τη νοοτροπία των μελών του κινήματος και έχει δείξει ικανότητες διαχείρισή τους.
Μια τρίτη περίπτωση είναι να πρόκειται για κάποιον που μόνο ο Μακρόν έχει σκεφθεί.
Μέχρι τότε, και εν μέσω της βίαιης αντίδρασης Μπαϊρού, οι πολιτικοί αναλυτές αναφέρουν ότι «Ο Μακρόν θέλει να κλείσει την πόρτα στις πολιτικάντικες τακτικές και στις παλιές κομματικές συνήθειες, αλλά αυτές βρίσκουν τους τρόπους για να επιστρέψουν από το παράθυρο».
Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ