Η κάμερα αυτόπτη μάρτυρα κατέγραψε μια σκηνή που προκαλεί σοκ: μέλη των δυνάμεων καταστολής χτυπούν εξ’ επαφής με καπνογόνο κατάστηθα έναν διαδηλωτή, ο οποίος λίγο αργότερα κατέληξε.
Το θύμα, ένας 27χρονος ονόματι Μιγκουέλ Καστίγιο, διαδήλωνε κατά του Νικολάς Μαδούρο στην περιοχή Λας Μερσέντες, στα περίχωρα του Καράκας.
Στις εικόνες διακρίνεται ο νεαρός περικυκλωμένος από αστυνομικούς, ένας εκ των οποίων εκτοξεύει καπνογόνο στο στήθος του και στη συνέχεια φεύγουν απ’ το σημείο.
Ο Καστίγιο διακρίνεται να τρεκλίζει στον αυτοκινητόδρομο και να σωριάζεται στο έδαφος κρατώντας το στήθος του. Ένας άντρας τρέχει να τον βοηθήσει, σέρνοντάς τον μακριά.
Ο Χεράρντο Μπλάιντε, δήμαρχος της Μπαρούτα, επιβεβαίωσε ότι ο 27χρονος πέθανε από διαμπερές τραύμα στα πλευρά.
«Θα ζητήσουμε να απονεμηθεί δικαιοσύνη», δήλωσε.
Για τον κυβερνήτη της πολιτείας της Μιράντα, Ενρίκε Καπρίλες Ραντόνσκι, υπεύθυνος για το θάνατο του νεαρού είναι ο πρόεδρος της χώρας, Νικολάς Μαδούρο.
Ο διεθνής ποδοσφαιριστής της Βενεζουέλας, Φερντάντο Αριστεγκιέτα, σε μήνυμα που ανήρτησε στο διαδίκτυο για το θύμα γράφει: «Ο φίλος μου Μιγκουέλ Καστίγιο δολοφονήθηκε. [Οι φονιάδες του] δεν θα ζήσουν αρκετά για να πληρώσουν γι’ αυτό που έκαναν. Τι πόνος. Αναπαύσου εν ειρήνη, Μιγκουέλ.»
Διαδηλωτές αποτίουν φόρο τιμής στο θύμα κι αφήνουν λουλούδια στο σημείο όπου άφησε την τελευταία του πνοή
41 άνθρωποι έχουν χάσει τις ζωές τους στις ταραχές που έχουν ξεσπάσει από τις αρχές Απριλίου στη Βενεζουέλα, εκατοντάδες άλλοι έχουν τραυματιστεί, ενώ οι δυνάμεις καταστολής έχουν συλλάβει πάνω από 1.300 αντικυβερνητικούς διαδηλωτές.
Η αντιπολίτευση καλεί τις λατινοαμερικανικές χώρες να πιέσουν το Μαδούρο να εφαρμόσει δημοκρατική ατζέντα
Η αντιπολίτευση της Βενεζουέλας ζήτησε από άλλες χώρες της Λατινικής Αμερικής να πιέσουν την κυβέρνηση του Νικολάς Μαδούρο να εφαρμόσει μια «δημοκρατική ατζέντα», είπε ο ηγέτης της αντιπολίτευσης Χούλιο Μπόρχες.
Ο Μπόρχες, πρόεδρος της ελεγχόμενης από την αντιπολίτευση Βουλής της Βενεζουέλας του οποίου την πλειοψηφία κατέχει η αντιπολίτευση, ταξίδεψε στη Λίμα για να συναντηθεί με περουβιανούς βουλευτές και τον πρόεδρο Πέδρο Πάμπλο Κουτσίνσκι, ο οποίος είναι ένας από τους μεγαλύτερους επικριτές του Μαδούρο μεταξύ των ηγετών της Λατινικής Αμερικής.
«Είναι σημαντικό - ουσιαστικό - να πείσουμε αρκετές κυβερνήσεις στην περιοχή να ενωθούν βραχυπρόθεσμα ώστε να εξασφαλίσουν ότι δεν θα υπάρξει τίποτα άλλο στη Βενεζουέλα εκτός από ένα λαϊκό και δημοκρατικό πρόγραμμα δράσης», είπε ο Μπόρχες στο πρακτορείο Reuters.
Ο πρόεδρος της βουλής της Βενεζουέλας Χούλιο Μπόρχες με τον πρόεδρο του Περού, Πέδρο Πάμπλο Κουτσίνσκι
Το Περού ανακάλεσε τον πρέσβη του στο Καράκας τον Μάρτιο.
Σε κοινή εμφάνισή του με τον Μπόρχες στο προεδρικό μέγαρο, ο Κουτσίνσκι είπε αργότερα ότι δεν έχει «καμία διάθεση να εμπλακεί στα εσωτερικά θέματα άλλων χωρών», αλλά ότι τα κράτη της περιοχής θα πρέπει να υποστηρίξουν την ευημερία του λαού της Βενεζουέλας και να παράσχουν «ανθρωπιστική βοήθεια».
Ο Κουτσίνσκι δήλωσε ότι είπε στον Μπόρχες πως «είμαστε έτοιμοι να συνδράμουμε σ' αυτό, να βοηθήσουμε ως μέλη μιας ομάδας αμερικανικών κρατών που ανησυχούν για έναν σημαντικό γείτονα. Η Βενεζουέλα είναι το νούμερο ένα θέμα στην Αμερική».
Από την πλευρά του, ο Μπόρχες είπε ότι ο σκοπός της στρατηγικής των διαδηλώσεων και των εκκλήσεων για διεθνή πίεση είναι να «διαλυθεί η συνείδηση των ενόπλων δυνάμεων και των πολιτικών ομάδων» που εξακολουθούν να υποστηρίζουν τον Μαδούρο, και να αποφευχθούν οι περαιτέρω θάνατοι.
Είπε σε περουβιανούς δημοσιογράφους μετά την ομιλία του στο κοινοβούλιο του Περού ότι θα ταξιδέψει στη Βραζιλία την επόμενη εβδομάδα για να συγκαλέσει σύνοδο κορυφής με αντιπροσώπους κοινοβουλίων από όλη τη Λατινική Αμερική ώστε να πιέσουν για μια «δημοκρατική μετάβαση» στη Βενεζουέλα.
Η αριστερή κυβέρνηση της Βενεζουέλας έχει χάσει πολλούς συμμάχους της στην περιφέρεια καθώς αρκετές λατινοαμερικανικές χώρες έχουν μετακινηθεί προς τη δεξιά τα τελευταία χρόνια.