Κυβερνητικές πηγές στην WSJ: Η Ελλάδα θα μπορούσε να βγει στις αγορές Ιούλιο ή Σεπτέμβριο - iefimerida.gr

Κυβερνητικές πηγές στην WSJ: Η Ελλάδα θα μπορούσε να βγει στις αγορές Ιούλιο ή Σεπτέμβριο

Φωτογραφία: Michael Sohn/AP
NEWSROOM IEFIMERIDA.GR

Δημοσίευμα της Wall Street Journal, που επικαλείται κυβερνητικές πηγές υποστηρίζει ότι η Ελλάδα θα μπορούσε να βγει στις αγορές Ιούλιο ή Σεπτέμβριο.

«Η Ελλάδα βλέπει έκδοση ομολόγων εν μέσω αισιοδοξίας για συμφωνία σχετικά με το χρέος» τιτλοφορείται το άρθρο, το οποίο υποστηρίζει ότι η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα θα μπορούσε να αρχίσει τις αγορές ελληνικών ομολόγων από τον Ιούλιο, εφόσον όμως πρώτα κρίνει ότι υπάρχουν τα κατάλληλα μεσοπρόθεσμα μέτρα για την ελάφρυνση του χρέους.

Σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, τόσο η Κριστίν Λαγκάρντ, όσο και η 'Αγκελα Μέρκελ, συμφώνησαν ήδη από τη συνάντησή τους τον Φεβρουάριο να βρουν μία λύση για την ελάφρυνση του ελληνικού χρέους.

Προϋπόθεση ωστόσο αποτελεί ότι οι δύο πλευρές θα βρουν έναν συμβιβασμό μεταξύ των απαιτήσεων του ΔΝΤ να εξειδικευθούν τα μέτρα για την αναδιάρθρωση του χρέους και των γερμανικών απαιτήσεων και να μείνουν οι τελικές λεπτομέρειες για το τέλος του προγράμματος, δηλαδή το καλοκαίρι του 2018.

Όπως δηλώνουν αξιωματούχοι της Ελλάδας και των πιστωτών της, η Γερμανία θέλει η φετινή συμφωνία να είναι γενική ώστε να μην προκαλέσει πολιτική αντίδραση στη χώρα πριν από τις εκλογές του Σεπτεμβρίου.

Αντίθετα, αξιωματούχοι του ΔΝΤ επιμένουν ότι η συμφωνία πρέπει να είναι αρκετά συγκεκριμένη για να εγκρίνει το Εκτελεστικό Συμβούλιό του τη χρηματοδοτική συμμετοχή στο ελληνικό πρόγραμμα.

«Πρόκειται για μία πολιτική άσκηση. Όλοι έχουν συμφωνήσει ότι θα υπάρξει συμφωνία», δήλωσε Έλληνας αξιωματούχος σύμφωνα με το δημοσίευμα.

Βέβαια, αν και η ΕΚΤ θα αγόραζε ελληνικά ομόλογα αξίας μόνο 3 έως 4 δισ. ευρώ, σύμφωνα με αναλυτές της αγοράς, μία τέτοια κίνηση θα αποκαθιστούσε σε μεγάλο βαθμό την εμπιστοσύνη στο ελληνικό χρέος.

«Πολλοί διαχειριστές κεφαλαίων είναι απρόθυμοι να επενδύσουν σε ελληνικά στοιχεία ενεργητικού χωρίς ένα τέτοιο μήνυμα», δηλώνει ειδικός αναλυτής στη WSJ.

Το ενδεχόμενο για μία τέτοια αισιόδοξη κατάληξη, όπου διαφαίνεται η έξοδος από μία επταετή οικονομική κρίση, έχει προκαλέσει ισχυρό ράλι σε ελληνικά στοιχεία ενεργητικού.

Το ελληνικό χρηματιστήριο σημειώνει καθημερινά ανοδική πορεία και στη συνεδρίαση της Πέμπτης μάλιστα σημείωσε την 13η συνεχόμενη συνεδρίασή της με θετικό πρόστιμο. Άγγιξε μάλιστα τη μεγαλύτερη σε διάρκεια άνοδο από το 1991.

Στο ίδια πνεύμα και τα ελληνικά ομόλογα, με την απόδοση των 2ετών ελληνικών (ομολόγων) να μειώνεται σχεδόν στο μισό από τα μέσα Φεβρουαρίου, φτάνοντας στο 5,2%, σύμφωνα με το Tradeweb, καταλήγει το δημοσίευμα.

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ Ελλάδα χρέος Wsj
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ