Σκληραίνει η κόντρα μεταξύ του υπουργού Πάνου Σκουρλέτη και της Κεντρικής Ένωσης Δήμων Ελλάδος.
Η ΚΕΔΕ εξαπέλυσε νέα επίθεση κατά του υπουργού λέγοντας μάλιστα ότι «Θα είχε ήδη παραιτηθεί ο κ. Σκουρλέτης, αν είχε “τσίπα”».
Η νέα επίθεση είναι απάντηση της Ένωσης στο δελτίο Τύπου που εξέδωσε ο υπουργός για το θέμα των συμβασιούχων στην καθαριότητα, όπου σύμφωνα με την ΚΕΔΕ αποδεικνύεται «για μια ακόμη φορά, ότι ο κ. Σκουρλέτης είναι ακατάλληλος για το αξίωμα που κατέχει».
Όπως επισημαίνει δε στην επιστολή της, ο Σκουρλέτης «παραδέχεται στην ανακοίνωσή του ότι όλο αυτό το διάστημα εμπαίζονται οι συμβασιούχοι εργαζόμενοι» αναφέροντας ότι η κυβέρνηση επεξεργάζεται σχέδιο νομοθετικής πρωτοβουλίας.
Διερωτάται ακόμα «Γιατί δεν μας λέει καθαρά πότε θα είναι έτοιμη αυτή η δήθεν λύση που ετοιμάζει; Κι αν τελικά αναζητά λύση, τότε ποιο σκοπό είχε το νομοθέτημα του προηγούμενου Δεκεμβρίου;».
Υπενθυμίζεται ότι νωρίτερα με ανακοίνωσή του ο Σκουρλέτης είχε αναφέρει μεταξύ άλλων πως «Θεσμικοί εκπρόσωποι φορέων της αυτοδιοίκησης, η αξιωματική αντιπολίτευση και κάθε πρόθυμος σχολιαστής -που μπορεί να γνωρίζει ή να αγνοεί παντελώς κρίσιμες νομικές παραμέτρους του θέματος- σπεύδουν, με ανοίκεια ελαφρότητα και χωρίς ψήγμα θεσμικής ευθύνης να σχολιάσουν μία απόφαση, της οποίας η έκδοση -πολλώ δε μάλλον το περιεχόμενο- δεν έχει ακόμη ανακοινωθεί από το Ελεγκτικό Συνέδριο».
Η απάντηση της ΚΕΔΕ στο σχόλιο του Υπουργείου Εσωτερικών
Προς αποκατάσταση της αλήθειας, σχετικά με το σχόλιο του Υπουργείου Εσωτερικών για το ενημερωτικό σημείωμα του Νομικού Συμβούλου της ΚΕΔΕ επισημαίνεται ότι:
Ο Νομικός Σύμβουλος της ΚΕΔΕ στο σημείωμα του ανέφερε τις βασικές αιτιάσεις του Πρώτου Κλιμακίου του Πρώτου Τμήματος, όπως αυτές διατυπώθηκαν στις συνεδριάσεις 5η και 7η στις 5/3/2017 και 21/3/ 2017 αντίστοιχα. Τα πρακτικά αυτά του κλιμακίου έχουν δημοσιευθεί από το μήνα Απρίλιο.
Με το περιεχόμενο των σχετικών πρακτικών αμφισβητήθηκε η συνταγματικότητα, τόσο του άρθρου 16 του νόμου 4429/2016, με το οποίο είχαν παραταθεί οι συμβάσεις οκτάμηνης διάρκειας μέχρι τις 31/12/17, όσο και η συνταγματικότητα της διάταξης του άρθρου 25 του νόμου 4456/2017, με την οποία έχουν κριθεί νόμιμες οι δαπάνες πληρωμής των συμβασιούχων.
Επ’ αυτών των πρακτικών αναφέρθηκε ο Νομικός Σύμβουλος και λόγω της γενικότερης σημασίας των ζητημάτων συνταγματικότητας ή μη των ανωτέρων διατάξεων, παραπέμφθηκαν προς οριστική κρίση στην Ολομέλεια του Ελεγκτικού Συνεδρίου.
Από το σημερινό ημερήσιο τύπο προέκυψε ότι η Ολομέλεια του Ελεγκτικού Συνεδρίου φαίνεται ότι έκανε αποδεκτές τις αιτιάσεις του Πρώτου κλιμακίου καθόσον αφορά την συνταγματικότητα των διατάξεων αυτών και τις έκρινε αντισυνταγματικές.
Τι απαντούν κύκλοι του υπουργείου
«Θα ήταν χρήσιμο, σκόπιμο και ενδιαφέρον να μπορούσε να κατονομάσει ο κ. Πατούλης τον δικαστή που ενημέρωσε τον συνεργάτη του» αναφέρουν κύκλοι του υπουργού Εσωτερικών απαντώντας στην ανακοίνωση της ΚΕΔΕ.
«Στην τελευταία ανακοίνωση της ΚΕΔΕ, επισυνάπτεται ενημερωτικό σημείωμα νομικού συμβούλου της, με την - κατ’ αυτόν - εκδοχή της απόφασης και του σκεπτικού της Ολομέλειας του Ελεγκτικού Συνεδρίου σχετικά με τους συμβασιούχους, πριν ακόμη ολοκληρωθούν οι σχετικές διαδικασίες έκδοσής της» σημειώνουν οι κύκλοι του υπουργείου και προσθέτουν «συγκινητική» η προσπάθεια του κ. Πατούλη να καλύψει τα «κενά» ενημέρωσης για την υπόθεση, αλλά αυτές οι πρακτικές υπηρετούν με τον χειρότερο τρόπο τη δικαιοσύνη και τους λειτουργούς της».
Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ