Φόβοι για μεγαλύτερη τρύπα στα έσοδα - Ξέφυγαν πάλι οι δαπάνες - iefimerida.gr

Φόβοι για μεγαλύτερη τρύπα στα έσοδα - Ξέφυγαν πάλι οι δαπάνες

Φόβοι για μεγαλύτερη τρύπα στα έσοδα - Ξέφυγαν πάλι οι δαπάνες
ΓΙΩΡΓΟΣ ΠΑΠΠΟΥΣ

Συνεχίζεται -και θα συνεχίζεται έως το τέλος Φεβρουαρίου- το θρίλερ με το ύψος του περσινού Ελλείμματος άρα και το εύρος του πακέτου των πρόσθετων μέτρων που θα απαιτηθούν για να μην εκτροχιαστεί και ο φετινός Προϋπολογισμός.

Στον έντονο απόηχο των δηλώσεων του Ζαν Κλοντ Γιούνκερ, ο οποίος τόνισε ότι το ελληνικό Πρόγραμμα είναι εκτός τροχιάς «αναθέτοντας» στη Τρόικα να διευθετήσει το ζήτημα, το υπουργείο Οικονομικών δημοσιοποίησε νεώτερα στοιχεία για το πώς έκλεισε ταμειακά ο Κρατικός Προϋπολογισμός του 2011 και το πρώτο πράγμα που παρατηρεί κάποιος είναι ότι τελικά το Έλλειμμα διαμορφώθηκε λίγο υψηλότερα από τις προ 10ημέρου εκτιμήσεις ήτοι στα 21,7 δις ευρώ. Τι σημαίνει αυτό; Πολύ απλά ότι μιλάμε προς το παρόν για Έλλειμμα Κρατικού Προϋπολογισμού στα επίπεδα του 10%.

Το κακό είναι ότι η Τρόικα δεν έχει πειστεί ούτε γι΄αυτά τα επίπεδα, εκτιμώντας ότι υπάρχουν τουλάχιστον τρεις επιβαρυντικοί παράγοντες που μπορούν να οδηγήσουν το Έλλειμμα της Γενικής κυβέρνησης ακόμα και σε υψηλότερα επίπεδα. Κατ΄ αρχήν υπάρχει έντονη δυσπιστία για το εάν θα εισπραχθούν όλοι οι φόροι που είχαν βεβαιωθεί έως το τέλος του περασμένου έτους, δυσπιστία που πηγάζει κυρίως από την εμπειρία προηγούμενων ετών. Έντονος προβληματισμός υπάρχει και για το ύψος των επιστροφών φόρου που θα υποχρεωθεί να καταβάλει το ελληνικό Δημόσιο με καθυστέρηση, μετά τις οδηγίες που δόθηκαν τον τελευταίο μήνα στις υπηρεσίες του υπουργείου Οικονομικών για «πάγωμα» των επιστροφών. Μόνο και μόνο από αυτούς τους δύο παράγοντες, η «τρύπα» του 1,4 δις ευρώ στα καθαρά έσοδα, μπορεί να γίνει ακόμα μεγαλύτερη.

Η τρίτη και ίσως εντονότερη ανησυχία της Τρόικα αφορά στις επιδόσεις της αποκαλούμενης Γενικής Κυβέρνησης, δηλαδή στις δαπάνες των νοσοκομείων, των ασφαλιστικών Ταμείων, των ΟΤΑ και βέβαια των ΔΕΚΟ. Ενισχυτικά αυτής της ανησυχίας είναι τα στοιχεία του υπουργείου Οικονομικών που δείχνουν ότι ενώ οι δαπάνες του Τακτικού Προϋπολογισμού διαμορφώθηκαν περίπου 600 εκατ. Ευρώ χαμηλότερα από τον αναθεωρημένο στόχο, οι επιχορηγήσεις στα ασφαλιστικά Ταμεία παρουσίασαν υπέρβαση κατά 496 εκατ. Ευρώ και σε άλλους φορείς κατά 169 εκατ. Ευρώ.

Σε κάθε περίπτωση η Τρόικα θα στηριχθεί στα έως τώρα στοιχεία και κάνοντας τις σχετικές προβολές- όπως άλλωστε γινόταν σε προηγούμενες αξιολογήσεις- θα απαιτήσει πρόσθετα μέτρα για να διασφαλιστούν οι φετινοί δημοσιονομικοί στόχοι. Υπηρεσιακοί παράγοντες του υπουργείου Οικονομικών χαρακτηρίζουν υπερβολές όσα γράφονται και ακούγονται για πρόσθετα μέτρα ύψους 6 δις ευρώ, καθώς αυτά αντιστοιχούν σε περίπου 3 μονάδες του ΑΕΠ. Ωστόσο, δεν θα πρέπει να θεωρείται υπερβολή ένα «πακέτο» της τάξης των 2- 3 δις ευρώ, τα οποία αντιστοιχούν σε μια απόκλιση 1- 1,5 μονάδας του ΑΕΠ, ανεβάζοντας έτσι τον πήχη των φετινών μέτρων στα 13- 14 δις ευρώ.

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ