Ενώπιον των ευθυνών της θα βρεθεί εντός των ημερών η κυβέρνηση Παπαδήμου και τα κόμματα που τη στηρίζουν, καθώς όπως προέκυψε από τη πρώτη συνάντηση του οικονομικού επιτελείου με τους επικεφαλής της Τρόικα, για να υπογραφεί η νέα δανειακή σύμβαση και το νέο Μνημόνιο, θα πρέπει αφενός να συμφωνηθούν και να εξειδικευθούν τα πρόσθετα μέτρα που θα βαρύνουν τον φετινό Προϋπολογισμό λόγω των περσινών αποκλίσεων αφετέρου να υπάρξει έγγραφη πολιτική δέσμευση για τις απαιτούμενες διαρθρωτικές αλλαγές, με τη προσοχή να πέφτει μοιραία στο πεδίο των εργασιακών σχέσεων.
Επί της ουσίας το μεγαλύτερο πρόβλημα το έχει ο Αντώνης Σαμαράς, ο οποίος από τη πρώτη στιγμή προσπάθησε να κρατήσει αποστάσεις ή και να διαχωρίσει τη θέση της Ν.Δ. από μέτρα-«φωτιά» όπως η περαιτέρω μείωση των επικουρικών συντάξεων και εσχάτως το «ψαλίδι» στους μισθούς του ιδιωτικού τομέα. Από τις επαφές με τη Τρόικα προκύπτει, ωστόσο, ότι το μόνο που θα αποφύγει ο κ. Σαμαράς είναι να συνυπογράψει την εξειδίκευση των μέτρων της περιόδου 2013- 2015, καθώς οι πληροφορίες αναφέρουν ότι η εξειδίκευση αυτών των μέτρων ύψους περίπου 7 δισ. ευρώ μπορεί να γίνει έως τον Ιούλιο άρα καλώς εχόντων των πραγμάτων μετά τις εκλογές, όπου σύμφωνα με τους υπολογισμούς του προέδρου της Ν.Δ. θα έχει τη κυβερνητική πλειοψηφία και θα είναι σε θέση να διαπραγματευθεί με τη Τρόικα.
Ωστόσο η Ν.Δ. δεν θα μπορέσει να αποφύγει τελικά να πάρει θέση στα θέματα που η Τρόικα χαρακτηρίζει ως προαπαιτούμενο για να. πέσουν οι υπογραφές στο νέο πακέτο βοήθειας άρα και στο PSI. Ποια είναι αυτά; Κατ' αρχήν ο φάκελος που αφορά στους μισθούς του ιδιωτικού τομέα και ο οποίος- όπως προκύπτει από τις νεώτερες πληροφορίες- συμπεριλαμβάνει τη μείωση ή κατάργηση του 13ου- 14ου μισθούς καθώς και τη μείωση του κατώτατου μισθού. Ο άλλος «καυτός» φάκελος αφορά στο μέλλον των επικουρικών ταμείων και ακολούθως των επικουρικών συντάξεων, ενώ εξίσου δύσκολος χαρακτηρίζεται ο χειρισμός του θέματος της μείωσης των αποδοχών στα αποκαλούμενα ειδικά μισθολόγια του Δημοσίου, δηλαδή στους δικαστικούς, στους ένστολους, στα Σώματα Ασφαλείας, στους διπλωμάτες, στους πανεπιστημιακούς, στους γιατρούς του ΕΣΥ.
Πονοκέφαλο σε κάθε περίπτωση προκαλεί στο επιτελείο της Συγγρού το πώς θα μπορούσε να αποφύγει να συνυπογράψει τα πρόσθετα μέτρα του 2012, καθώς η Ν.Δ. ούτε καν διανοείται ότι θα πρέπει να μοιραστεί με το ΠΑΣΟΚ το πολιτικό κόστος της αποτυχίας του περσινού Προϋπολογισμού. Ωστόσο, η Τρόικα ξεκαθάρισε ότι δεν πρόκειται να περιμένει έως το τέλος Φεβρουαρίου ή πολύ περισσότερο έως την επομένη των εκλογών, για να συζητήσει με την ελληνική πλευρά πόσα και ποια μέτρα θα προστεθούν στα 11 δις ευρώ που προβλέπει το Μεσοπρόθεσμο για το 2012.