Ο οικονομικός εισαγγελέας Γρηγόρης Πεπόνης, σύμφωνα με πληροφορίες, στο έγγραφό του προς τον εισαγγελέα του Αρείου Πάγου Ιωάννη Τέντε με το οποίο ζητάει να διαβιβαστεί στη Βουλή η υπόθεση της ΕΛΣΤΑΤ, αναφέρει ότι δεν κάλεσε τελικά τον πρόεδρο της ΕΛΣΤΑΤ Ανδρέα Γεωργίου να καταθέσει ως ύποπτος καθώς αυτό θα αποτελούσε έμμεσα αξιολόγηση για τους πιθανά εμπλεκόμενους υπουργούς, κάτι που απαγορεύει ρητά ο νόμος περί ευθύνης υπουργών.
Ειδικότερα, ο κ. Πεπόνης ζήτησε από τον κ. Τέντε να διαβιβαστεί στη Βουλή η δικογραφία για τη λεγόμενη διόγκωση του ελλείμματος το 2009, καθώς προέκυψε εμπλοκή πολιτικών προσώπων.
Ο ανώτατος εισαγγελικός λειτουργός ανέθεσε στον αντεισαγγελέα του Αρείου Πάγου Νίκο Παντελή και εποπτεύοντα του κ. Πεπόνη, να μελετήσει το φάκελο και να αποφασίσει εάν πρέπει να διαβιβαστεί ή όχι στην Βουλή ο φάκελος ή πρέπει να συνεχιστεί η έρευνα.
Στη συνέχεια, ο κ. Γεωργίου με το υπόμνημά του προς τον κ. Τέντε ζήτησε πριν από κάθε εισαγγελική ενέργεια να καταθέσει ο ίδιος και οι μάρτυρες που εκείνος θα προτείνει.
Όπως είναι γνωστό ο κ. Γεωργίου περίμενε να τον καλέσει ο κ. Πεπόνης να καταθέσει ως ύποπτος, καθώς είχε λάβει σχετική προθεσμία (12.12.2011) και είχε ακολουθήσει σχετική συνεννόηση με τους δικηγόρους του. Όμως, αντί για αυτό ο οικονομικός εισαγγελέας διαβίβασε την υπόθεση στην Εισαγγελία του Αρείου Πάγου ζητώντας να διαβιβαστεί στην Βουλή.
Το υπόμνημα του κ. Γεωργίου διαβιβάστηκε από τον κ. Τέντε στον κ. Παντελή, ο οποίος μελετά την σχετική δικογραφία στο σύνολό της και θα αποφανθεί μέσα στο επόμενο διάστημα.
Ο κ. Πεπόνης επικαλείται ότι δεν κάλεσε (μετά την προθεσμία που είχε λάβει) τον κ. Γεωργίου να καταθέσει ως ύποπτος, γιατί έκρινε ότι πρέπει να περιμένει πρώτα την απόφαση της Βουλής, καθώς αυτή έχει τη δυνατότητα να παραπέμψει σε δίκη, όχι μόνο τα πιθανώς εμπλεκόμενα πολιτικά πρόσωπα, αλλά και τους συμμετόχους.
Σε άλλο σημείο του σχετικού εγγράφου του ο κ. Πεπόνης αναφέρει ότι δεν κάλεσε τον κ. Γεωργίου για τον πρόσθετο λόγο ότι μία τέτοια ενέργειά του, δηλαδή να κληθεί να καταθέσει ο πρόεδρος της ΕΛΣΤΑΤ ως ύποπτος, θα αποτελούσε έμμεσα αξιολόγηση αλλά και αποδεικτικό υλικό για τους πιθανά εμπλεκόμενους υπουργούς.
Όμως, την αξιολόγηση του υλικού της έρευνας από την πλευρά των εισαγγελικών λειτουργών την απαγορεύει ρητά ο νόμος περί ευθύνης υπουργών, προσθέτει ο κ. Πεπόνης.
Πάντα κατά τις ίδιες πληροφορίες με την είσοδο του νέου έτους (2012) στον κ. Πεπόνη κατέθεσαν για την υπόθεση της ΕΛΣΤΑΤ ο ευρωβουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ, Νίκος Χουντής, η δημοσιογράφος και πρώην βουλευτής της ΝΔ, Σοφία Βούλτεψη, η οικονομολόγος και εκπρόσωπος του ΛΑΟΣ στην επιτροπή εκποίησης της κρατικής περιουσίας, Άννα Ζωηρού, καθώς και ο επίσης οικονομολόγος και επιστημονικός συνεργάτης της ΓΣΕΕ, Γιώργος Ρωμανιάς.
(ΑΠΕ-ΜΠΕ)