H αμερικανική Υπηρεσία Εθνικής Ασφάλειας (NSA) είχε προειδοποιήσει εγκαίρως τις γαλλικές Αρχές για τις ρωσικές κυβερνοεπιθέσεις στα συστήματα υπολογιστών της χώρας στη διάρκεια της προεκλογικής εκστρατείας.
Μάλιστα, συνεργάζεται με τη Βρετανία και τη Γερμανία για να ενισχύσει την άμυνά τους ενόψει των εκλογών στις δύο χώρες. Ο διευθυντής της NSA, ναύαρχος Μάικ Ρότζερς, αποκάλυψε σε επιτροπή της Γερουσίας ότι η υπηρεσία του είχε ενημερώσει την αντίστοιχη γαλλική προτού διαρρεύσουν εσωτερικά έγγραφα του Μακρόν 36 ώρες πριν τη νίκη του στις προεδρικές εκλογές.
«Είχαμε αντιληφθεί ρωσική δραστηριότητα», είπε ο Ρότζερς. «Είχαμε μιλήσει στους Γάλλους ομολόγους μας... Τους είπαμε ‘κοιτάξτε, παρακολουθούμε τους Ρώσους, βλέπουμε ότι διεισδύουν στις υποδομές σας, να τι είδαμε, τι μπορούμε να κάνουμε για να βοηθήσουμε;
Ανάλογες ενέργειες κάνουμε και με τους Γερμανούς και τους Βρετανούς ομολόγους μας, έχουν εκλογές μπροστά τους. Όλοι προσπαθούμε να δούμε πώς μπορούμε να διδαχθούμε ο ένας απ’ τον άλλο.»
Η Αμερικανική εταιρεία ασφαλείας του κυβερνοχώρου Flashpoint είχε αναφέρει την Παρασκευή ότι μια πρώτη εξέταση της κυβερνοεπίθεσης με στόχο τον Μακρόν, υπέδειξε ότι μια ομάδα κατασκοπείας στον κυβερνοχώρο, που φέρει τον τίτλο APT 28, και η οποία συνδέεται με τη ρωσική υπηρεσία στρατιωτικών πληροφοριών GRU, ενδεχομένως να βρίσκεται πίσω από την διαρροή.
Εντούτοις, η Flashpoint δεν έχει χορηγήσει μέχρι στιγμής αποδεικτικά στοιχεία για τον ισχυρισμό της, ενώ η Ρωσία έχει αρνηθεί κάθε ανάμιξη στην προεκλογική εκστρατεία του Μακρόν.
Υπενθυμίζεται ότι ανώνυμος χρήστης δημοσίευσε στον ιστότοπο 4chan το βράδυ της Παρασκευής, λίγο πριν από τη λήξη της γαλλικής προεκλογικής εκστρατείας, τεράστιο όγκο από μηνύματα ηλεκτρονικού ταχυδρομείου και άλλων εσωτερικών εγγράφων του επιτελείου του κ. Μακρόν.
Το επιτελείο του Μακρόν περιέγραψε την κυβερνο-επίθεση ως μαζική και συντονισμένη, αλλά δεν έχει ρίξει επισήμως το φταίξιμο στη Μόσχα. Η γαλλική υπηρεσία ασφάλειας στον κυβερνοχώρο ερευνά τη φύση της επίθεσης. Η εκλογική επιτροπή είπε ότι τα δεδομένα που διέρρευσαν προέρχονται προφανώς από «συστήματα πληροφορικής και λογαριασμούς e-mail ορισμένων απ’ τους επιτελείς της εκστρατείας» του Μακρόν – όπως είχε συμβεί και πέρυσι με τη ρωσική κυβερνοεπίθεση στην Εθνική Επιτροπή του Δημοκρατικού Κόμματος στις ΗΠΑ.