Ως πού μπορεί να φτάσει ένα άτομο για να απαλύνει τον πόνο του; Κάποιοι ρίχνονται στο ποτό. Αλλοι βρίσκουν καταφύγιο στη μοναξιά ή στην οργή.
Υπάρχουν και κάποιοι που κάνουν μια περαστική τρέλα. Είναι αυτό ακριβώς που συνέβη στην Αγκάθα Κρίστι, το 1926.
Το 1926, η Αγκάθα Κρίστι είχε μόλις δημοσιεύσει το έκτο της αστυνομικό μυθιστόρημα «Ο Φόνος του Ρότζερ Ακρόιντ». Τα βιβλία της γίνονταν ανάρπαστα, παρότι δεν βρισκόταν ακόμη στην κορυφή.
Εδώ η Αγκάθα Κρίστι το 1926:
Και ενώ η καριέρα της ήταν σε κρίσιμη καμπή, η καρδιά της ράγισε: ο σύζυγός της Αρτσιμπαλντ της ανακοίνωσε ότι θέλει διαζύγιο για να παντρευτεί την ερωμένη του, κάποια Nancy Neele. Την κατηγόρησε ότι προτιμάει τα βιβλία της και την κόρη της Ρόζαλιντ από εκείνον.
Η Αγκάθα Κρίστι είχε μόλις χάσει τη μητέρα της και εκείνος την κατηγορούσε ότι δεν μπορεί να ζει με ανθρώπους που είναι δυστυχισμένοι. Ο σύζυγός της, τον οποίο εκείνη υπεραγαπούσε, έφυγε και η Αγκάθα Κρίστι κατέρρευσε
Την Παρασκευή 3 Δεκεμβρίου το βράδυ, φίλησε την Ρόζαλιντ, 7 ετών, και άφησε ένα γράμμα στη γραμματέα της στο οποίο της ζητούσε να ακυρώσει τα ραντεβού της. Ανέβηκε στο αυτοκίνητό της Morris Cowley και εγκατέλειψε το σπίτι της στο Μπερκσάιρ μέσα στη νύχτα. Το πρωί δεν βρισκόταν στο κρεβάτι της και τα σεντόνια της ήταν κρύα.
Το αυτοκίνητό της ταυτοποιήθηκε στην άκρη ενός βάλτου με ανοιχτά φώτα, χωρίς να υπάρχουν ίχνη ατυχήματος. Στο εσωτερικό, η αστυνομία βρήκε τα προσωπικά της είδη, τη γούνα της και το δίπλωμα οδήγησης. Δίπλα βρέθηκε η πουδριέρα της μητέρας της.
Το θέμα έγινε φυσικά πρωτοσέλιδο σε όλες τις εφημερίδες. Πρόκειται για απαγωγή; Πρόκειται για αυτοκτονία; Πρόκειται για φόνο που ζήτησε ο Αρτσιμπαλντ Κρίστι;
Αμέσως, αεροπλάνα σηκώθηκαν για να ελέγξουν την περιοχή (πρωτοφανές για την εποχή), σκυλιά, σώμα 1.000 αστυνομικών, 15.000 εθελοντές έψαχναν το πτώμα της Αγκάθα Κρίστι. Αλλά δεν το βρήκαν.
Στον τύπο η υπόθεση πήρε χαρακτηριστικά θρίλερ. Μήπως η Αγκάθα Κρίστι κυκλοφορεί μεταμφιεσμένη; Οι εφημερίδες έδωσαν πιθανά πορτρέτα της συγγραφέως με καπέλο, με γυαλιά, με κοντά μαλλιά.
Ενας μάρτυρας ισχυρίστηκε ότι την είδε ντυμένη άντρα, ένας άλλος είπε ότι την είδε στα Harrods, στο Λονδίνο. Δύο συγγραφείς αστυνομικών μυθιστορημάτων συμμετείχαν στις έρευνες. Η Ντόροθι Σέγιερς επισκέφθηκε το σημείο της εξαφάνισης. Ο Κόναν Ντόυλ έδωσε ένα γάντι της Αγκάθα Κρίστι σε ένα μέντιουμ, η οποία αποφάνθηκε ότι ζούσε και ότι δεν θα αργούσε να εμφανιστεί. Στο μεταξύ η χώρα συγκλονιζόταν με τις καθημερινές εξελίξεις και 100 λίρες στερλίνες τέθηκαν στη διάθεση όποιου δώσει μια σοβαρή πληροφορία.
Τελικά η Αγκάθα Κρίστι βρέθηκε από έναν μουσικό τζαζ, στην πόλη Χαρογκέητ στη βόρεια Αγγλία, όπου έδινε μια συναυλία.
Τι μπορεί να συνέβη; Πιθανόν η Κρίστι ήθελε να δώσει ένα μάθημα στον σύζυγό της. Ισως να έπαθε περιστασιακή αμνησία που προκλήθηκε από το στρες και την κατάθλιψη. Οι πιο κυνικοί μίλησαν για διαφημιστικό κόλπο γιατί η Αγκάθα Κρίστι, μετά την εξαφάνισή της στην ομιχλώδη νύχτα, έφτασε στο απόγειο της δόξας της. Σήμερα, η βασίλισσα του πολάρ έχει ξεπεράσει τα 350 εκατομμύρια αντίτυπα σε όλο τον κόσμο.
Οταν έφτασε επί τόπου ο σύζυγός της, η Αγκάθα Κρίστι δεν τον αναγνώριζε, ήταν χαμένη. Η αστυνομία ανακαλύπτει ότι βρισκόταν εκεί με το όνομα Νάνσι Νηλ, το όνομα της ερωμένης του Αρτσιμπαλντ! Η Αγκάθα Κρίστι ανάβηκε στο δωμάτιό της για να πληρώσει, δοκίμασε διάφορα φορέματα, ντύθηκε, πήρε τον σύζυγό της από το μπράτσο και έφυγε χωρίς να μιλήσει σε κανέναν.
Η ιστορία της εξάφάνισής της ενέπνευσε τον άλλο μετρ του θρίλερ, Αλφρεντ Χίτσκοκ, ο οποίος αποτύπωσε αυτή την ιστορία στην ταινία του The Lady Vanishes.
H θεωρία της αυτοκτονίας
Η εξαφάνιση της Αγκάθα Κρίστι για 11 ημέρες το 1926 παρέμεινε ως σήμερα ένα άλυτο αίνιγμα. Τώρα ο συγγραφέας Andrew Wilson αποκάλυψε μια νέα θεωρία που την εξηγεί: εγκατέλειψε το σπίτι της γιατί ήθελε να αυτοκτονήσει.
Αλλά αφού τράκαρε το αυτοκίνητό της, συνειδητοποίησε ότι η αυτοκτονία δεν είναι κάτι υγιές και χριστιανικό. Ενιωσε ντροπή για τον εαυτό της. Τότε κατασκεύασε την ιδέα ότι θα έλεγε πως πάσχει από αμνησία, σύμφωνα με τον Wilson.
Το βιβλίο του Wilson «A Talent For Murder» βασίζεται σε μια φανταστική υπόθεση, αλλά στηρίζεται σε πραγματικά γεγονότα. Ο συγγραφέας έχει δηλώσει ότι συγκέντρωσε όλες τις αστυνομικές αναφορές και τις διηγήσεις της εποχής. Εξέτασε επίσης όλες τις συνεντεύξεις που έδωσε η ίδια η Αγκάθα Κρίστι στις εφημερίδες, τα χρόνια μετά την εξαφάνισή της, και ανέλυσε όλα τα δεδομένα στο αυτοβιογραφικό της μυθιστόρημα «Unfinished Portrait».
«Παρότι είναι γενικά αποδεκτό ότι η Αγκάθα Κρίστι δεν μιλούσε ποτέ για το σκάνδαλο της εξαφάνισης, αυτό δεν είναι σωστό», γράφει ο Wilson.
Σε μια συνέντευξή της το 1928, η Κρίστι είπε στην The Daily Mail ότι οδήγησε το αυτοκίνητό της μετά από μια επίσκεψη σε μια φίλη της στο Dorking.
«Μου ήρθε στο νου η σκέψη να ρίξω το αυτοκίνητό μου στο δέντρο. Αλλά καθώς και η κόρη μου ήταν μαζί μου στο αυτοκίνητο, εγκατέλειψα την ιδέα. Εκείνη τη νύχτα ένιωθα απίστευτα άθλια. Πίστευα ότι δεν μπορούσα να συνεχίσω. Εγκατέλειψα το σπίτι μου εκείνη τη νύχτα σε μια εξαιρετικά νευρική κατάσταση με πρόθεση να κάνω κάτι από απελπισία», δήλωσε, ψευδώς, γιατί η κόρη της δεν ήταν παρούσα.
Η θεωρία του Wilson είναι ότι η ίδια προκάλεσε το τροχαίο στο αυτοκίνητό της και στη συνέχεια συνήλθε και αποφάσισε ότι η αυτοκτονία δεν ήταν χριστιανική πράξη.
«Η Κρίστι έχει γράψει για την απόπειρα αυτοκτονίας του alter ego της, Celia, στο αυτοβιογραφικό της μυθιστόρημα Unfinished Portrait, το οποίο δημοσίευσε το 1934 με το ψευδώνυμο Mary Westmacott», γράφει ο Wilson.