Ανατριχίλα προκαλεί ο τρόπος με τον οποίο επιβιώνει ο αποπεμφθείς πατριάρχης Ιεροσολύμων Ειρηναίος στο «κελί του» στον ναό Κωνσταντίνου και Ελένης. Πριν από λίγο καιρό, προκειμένου να απαλλαγεί από ένα δόντι που τον ταλαιπωρούσε, εφάρμοσε μια πρακτική που παραπέμπει στον μεσαίωνα:
Εδεσε το δόντι του με σπάγκο και την άλλη άκρη στην πόρτα την οποία έκλεισε με δύναμη.
Στην τρίτη προσπάθεια το δόντι έφυγε και ο κ. Ειρηναίος αφού συνήλθε από τον πόνο και την αιμορραγία, πήρε το δόντι και το έβαλε μαζί με άλλα που έβγαλε με τον ίδιο τρόπο σε ένα σακουλάκι. Οπως λέει ο ίδιος στο iefimerida.gr «τα κρατάω, μου έχουν μείνει δύο δόντια, όλα τα άλλα τα έχω βγάλει με αυτή την πρακτική. Τι άλλο να κάνω, έτσι όπως με έχουν φυλακισμένο;», ισχυρίζεται ο τέως Πατριάρχης ο οποίος από το Αύγουστο του 2005 ζει απομονωμένος στο κελί του, από το οποίο έχει δικαίωμα να βγει μόνο για να εγκαταλείψει τα Ιεροσόλυμα.
Ο τρόπος αυτός επιβίωσης ,αλλά και ο τρόπος που τρέφεται -όπως λέει ο ίδιος- δεν έχουν καμία σχέση με την Ορθοδοξία αλλά και την ανθρωπιά: κάποιοι μοναχοί το ανεβάζουν το φαγητό με καλάθι!
Στο μεταξύ, επτά χρόνια μετά την εκδίωξη του από το Θρόνο, ο ίδιος αλλά και οι φίλοι του προσπαθούν να συγκεντρώσουν στοιχεία για την υπόθεση. Μάλιστα εδώ και αρκετό καιρό με αίτημά του προς τον υπουργό Οικονομικών ζητά να του παραδοθεί το πόρισμα ελέγχου για την διαχείρισης στο Πατριαρχείο αλλά και την διαχείριση που άσκησε ο ίδιος, ως Εξαρχος του Παναγίου Τάφου στην Αθήνα.
Το πόρισμα δεν το έχει λάβει ενώ ,επτά χρόνια μετά, θολές παραμένουν ακόμη και οι κατηγορίες για περίεργες συναλλαγές με τους Ισραηλινούς.
Ο κ. Ειρηναίος εκδιώχτηκε από τον Θρόνο τον Αύγουστο του 2005 οπότε αντικαταστάθηκε από τον κ. Θεόφιλο ,μετά από μια θυελλώδη περίοδο όπου ακούστηκαν και γράφτηκαν πολλά για πράκτορες και ύποπτες συναλλαγές.
Το ζήτημα του Ειρηναίου, άρχισε και πάλι να απασχολεί την Ορθόδοξη κοινότητα στα Ιεροσόλυμα. Μάλιστα με προκήρυξη των «Τέκνων της Αραβικής Ορθοδόξου Κοινότητας» κατηγορούν τον κ. Θεόφιλο ότι εξαργύρωσε την αναγνώριση του από το Ισραήλ.
«Θέλουν να με εξουθενώσουν»
«Θέλουν να με εξουθενώσουν», εξηγεί κατηγορηματικά o πατριάρχης Ειρηναίος. «Δεν έχω δικαστεί από καμία αρχή και είμαι εδώ έγκλειστος. Με μία ψευτοσύνοδο που έστησε ο Θεόφιλος είμαι εδώ και προσπαθούν να με ρίξουν από το θρόνο, εγώ είμαι ο πατριάρχης Ιεροσολύμων. Αυτούς πρέπει να δικάσουν», σημειώνει.
«Ο Θεόφιλος έδωσε εντολή να κλείσουν οι πόρτες και να είμαι σε απομόνωση», συμπληρώνει και διευκρινίζει, «Είμαι θύμα οργανωμένου κυκλώματος με επικεφαλής πολιτικά πρόσωπα που συνεργασία με πρόσωπα της Εκκλησίας επιδίωξαν την κατάρρευσή μου».
Ποιός είναι ο Ειρηναίος
Ο Ειρηναίος Α΄ (κατά κόσμον Εμμανουήλ Σκοπελίτης) γεννήθηκε το 1939 στη Σάμο. Το 1953 πήγε στα Ιεροσόλυμα και επί χρόνια υπηρέτησε ως Εξαρχος του Παναγίου Τάφου στην Αθήνα. Εξελέγη Πατριάρχης Ιεροσολύμων στις 13 Αυγούστου 2001.
Λόγω κατηγοριών κακής διαχείρισης, η πλειοψηφία της Αγιοταφικής Αδελφότητας τον αποκήρυξε στις 6 Μαΐου 2005, ενώ ο ίδιος αρνούνταν να παραιτηθεί. Στις 24 Μαΐου 2005 συνεκλήθη από τον Πατριάρχη Βαρθολομαίο Πανορθόδοξη Σύνοδος στο Οικουμενικό Πατριαρχείο στην Κωνσταντινούπολη η οποία διέγραψε το όνομα του Ειρηναίου από τα Δίπτυχα της Ορθόδοξης Εκκλησίας και κήρυξε το Θρόνο σε χηρεία.
Ο Μητροπολίτης Πέτρας Κορνήλιος ορίστηκε από τη Σύνοδο του Πατριαρχείου Ιεροσολύμων τοποτηρητής μέχρι την εκλογή νέου Πατριάρχη.
Καθώς ο Ειρηναίος εξακολουθούσε να δηλώνει ότι είναι Πατριάρχης και να προσπαθεί να λειτουργεί σε διάφορους ναούς φρουρούμενος από την Ισραηλινή Αστυνομία (καθώς το κράτος του Ισραήλ εξακολουθούσε να τον θεωρεί Πατριάρχη), η Σύνοδος τον καθαίρεσε από κάθε βαθμό ιεροσύνης και τον υποβάθμισε στις τάξεις των απλών μοναχών. Κατόπιν αυτού, αποκαλείται από την ορθόδοξη εκκλησία «μοναχός Ειρηναίος».
Το κράτος του Ισραήλ συνέχιζε να τον αναγνωρίζει ως τον νόμιμο Πατριάρχη μέχρι το Δεκέμβριο του 2007.
Γιατί κατηγορήθηκε
Η Πατριαρχία του Ειρηναίου οδήγησε το Πατριαρχείο σε πολιτικο-οικονομικό σκάνδαλο με σημαντικές διπλωματικές προεκτάσεις. Ο Πατριάρχης Ειρηναίος φέρεται να έχει εκποιήσει μυστικά ακίνητη περιουσία του Πατριαρχείου και να έχει φυγαδεύσει σημαντικά χρηματικά ποσά στο εξωτερικό.
Η εκποίηση ακίνητης περιουσία σε εταιρίες Ισραηλινών συμφερόντων επηρέαζε ένα ευαίσθητο status quo που επικρατούσε στην περιοχή, πράγμα το οποίο ξεσήκωσε θύελλα διαμαρτυριών από αραβικής πλευράς. Από την άλλη, οι κατηγορίες περί κακοδιαχείρισης τον έφεραν σύντομα αντιμέτωπο με την πλειοψηφία της Αγιοταφικής Αδελφότητας.
Γιά τις κατηγορίες όμως αυτές και μετά από παρέλευση εξι ετών, δεν υπήρξαν ικανά στοιχεία τα οποία να τεκμηριώνουν τις κατηγορίες αυτές, και για τον ιστορικό του μέλλοντος θα παραμένει θέμα ιστορικής ευθύνης.
Το 2005 η Παλαιστινιακή Αρχή με σχετική έρευνα από την αρμόδια επιτροπή της κυβερνήσεως, εξέδωσε αθωωτικό πόρισμα για τις εν λόγω μυστικές συμφωνίες και για τις κατηγορίες πωλήσεων των επίμαχων ακινήτων.