Ο αρραβώνας ενός από τα μέλη της «συμμορίας των χρηματοκιβωτίων» ήταν η ευκαιρία της ΕΛ.ΑΣ. να προχωρήσει στην εξάρθρωσή της.
Η αστυνομική επιχείρηση έγινε στις 4 Μαΐου, με τις αρχές να εισβάλλουν σε κέντρο διασκέδασης στη λεωφόρο Καραμανλή στο Μενίδι, όπου βρίσκονταν τα μέλη της συμμορίας γιορτάζοντας τον αρραβώνα. Χειροπέδες περάστηκαν σε οκτώ άτομα. Οι περισσότεροι εξ αυτών είχαν ποινικό παρελθόν και κάποιοι από αυτούς είχαν πυροβολήσει κατά αστυνομικών που προσπάθησαν να τους καταδιώξουν. Ενας από τους συλληφθέντες είχε πέσει στα χέρια της ΕΛ.ΑΣ., το 2008, σε συγκέντρωση διαμαρτυρίας για τη δολοφονία Γρηγορόπουλου, για επεισόδια και πλιάτσικο.
Η ταυτοποίηση της «συμμορίας των χρηματοκιβωτίων» ήταν μια δύσκολη υπόθεση καθώς τα μέτρα προφύλαξης που έπαιρναν ήταν τέτοια που δεν μπορούσε να σκιαγραφηθεί το προφίλ και ο τρόπος δράσης τους. Μιλούσαν με «πακιστανικά» τηλέφωνα, φορούσαν κουκούλες, έκαιγαν τα αυτοκίνητα που χρησιμοποιούσαν και άλλαζαν τη σύνθεσή των ομάδων τους. Σχεδόν πάντα μαζί τους είχαν ασύρματους για να ακούνε τα σήματα του επιχειρησιακού κέντρου της ΓΑΔΑ και να αποφεύγουν αστυνομικούς. Οι ληστές είχαν μετασκευάσει τους ασυρμάτους τοποθετώντας καλύτερες κεραίες για να έχουν μεγαλύτερη εμβέλεια σήματος. Σε ορισμένες επιθέσεις, μάλιστα, είχαν μαζί τους και καρφιά για να εμποδίσουν ενδεχόμενη καταδίωξη από την αστυνομία.
Η ΕΛ.ΑΣ. εξιχνίασε συνολικά 145 επιθέσεις (58 ληστείες σε εταιρείες και οικίες, τέσσερις απόπειρες ληστειών, 52 διαρρήξεις εταιριών, έξι απόπειρες διαρρήξεων, 24 κλοπές οχημάτων και 27 εμπρησμοί).
Προς το παρόν δεν έχει εξιχνιαστεί η υπόθεση εισβολής στην «Υφαντής» στην Κηφισιά, όπου οι ένοπλοι είχαν ανοίξει πυρ με καλάσνικοφ προς μέλη της επιχειρηματικής οικογένειας. Οι αρχές εκτιμούν πως πίσω από την υπόθεση μπορεί να βρίσκεται άλλη σπείρα με το ενδεχόμενο μέλος της «συμμορίας των χρηματοκιβωτίων» να συνεργάστηκε μαζί τους. Εργαστηριακά, πάντως, δεν έχει προκύψει κάτι τέτοιο.
Σύμφωνα με την δικογραφία, αστυνομικοί «παρακολουθούσαν διακριτικά» τους δράστες. Οπως υποστηρίζεται από αρμόδιους αξιωματικούς, η αστυνομία δεν προχωρούσε στη σύλληψη μελών, καθώς ήθελε να συλλάβει όλα τα μέλη και όχι να πραγματοποιηθεί επιχείρηση και να διαφύγουν οι υπόλοιποι. Αλλες πηγές τονίζουν πως από την διακριτική παρακολούθηση καταγραφόταν η κίνηση ύποπτου οχήματος, το οποίο εντοπιζόταν κοντά στο «χτύπημα» των ληστών.
Η λεία των ληστών, όπως ανακοινώθηκε, είναι τουλάχιστον 10.000.000 ευρώ και από αυτά έχουν βρεθεί μόλις τα 15.000 ευρώ, με τους αστυνομικούς να αναφέρουν πως τα περισσότερα πήγαν σε μεγάλη ζωή.
Ορμητήριο τους φαίνεται πως ήταν το στρατόπεδο Καποτά, όπου χρησιμοποιούσαν κοντέινερ για να κρύψουν διαρρηκτικά εργαλεία και κλοπιμαία. Στο σημείο, την περασμένη Πέμπτη, ομάδα αστυνομικών συνέλαβε έναν από τους κατηγορουμένους. Οταν είδε το κλιμάκιο των αστυνομικών άρχισε να τρέχει και όταν τον πλησίασαν τους χτυπούσε με δύναμη.
Μιλώντας στον «ΕΤ», ο δικηγόρων ορισμένων από τους κατηγορουμένους Γιώργος Πατρινός ανέφερε πως «η πίεση της Αστυνομίας για αποτελέσματα οδήγησε σε συλλήψεις αθώων ανθρώπων. Να τονίσουμε ότι έχει βρεθεί DNA μόνο για τον έναν από τους 15 συλληφθέντες, ότι στη δικογραφία δεν γίνεται λόγος για αρχηγικά μέλη αλλά μόνο για μέλη με ενεργό ρόλο, ενώ δεν υπάρχουν για κανέναν δακτυλικά αποτυπώματα».
Οι εργαστηριακές εξετάσεις των DNA από τα σημεία από τη Διεύθυνση Εγκληματολογικών Ερευνών της ΕΛ.ΑΣ. δεν έχει ακόμα ολοκληρωθεί, οπότε δεν αποκλείεται να υπάρξουν και άλλες ταυτοποιήσεις δραστών από τους οποίους έλαβαν γενετικό υλικό. Παράλληλα, έχει ασκηθεί δίωξη για διεύθυνση εγκληματικής οργάνωσης, χωρίς, ωστόσο, να προσωποποιηθεί.
Πηγές από τη ΓΑΔΑ απαντώντας σε ερώτηση για το εάν θα υπάρξουν νέες επιθέσεις με στόχο χρηματοκιβώτια τόνισαν πως υπάρχουν ακόμα δύο συμμορίες που δρουν με παρόμοιο τρόπο, οπότε το ενδεχόμενο δεν μπορεί να αποκλειστεί