Το Βερολίνο διαψεύδει: Καμιά ελάφρυνση χρέους δεν ετοιμάζεται - iefimerida.gr

Το Βερολίνο διαψεύδει: Καμιά ελάφρυνση χρέους δεν ετοιμάζεται

NEWSROOM IEFIMERIDA.GR

Πριν καν στεγνώσει το μελάνι δημοσιεύματος της Handelsblatt, το Βερολίνο έσπευσε να διαψεύσει ότι ετοιμάζεται ελάφρυνση του ελληνικού χρέους.

Το γερμανικό υπουργείο Οικονομικών, σπεύδει δε να επισημάνει ότι η απόφαση για το εάν χρειάζεται ελάφρυνση του ελληνικού χρέους, θα ληφθεί το 2018.

«Καμία ελάφρυνση δεν ετοιμάζεται. Όσον αφορά σε πιθανά μέτρα για το χρέος, καταλήξαμε σε μία ξεκάθαρη συμφωνία στο ανακοινωθέν του Eurogroup, τον Μάιο του 2016. Σύμφωνα με αυτήν, μετά από την πλήρη εφαρμογή του προγράμματος προσαρμογής, θα εξεταστεί κατά πόσο είναι αναγκαία μέτρα για το χρέος» ανέφερε, υπογραμμίζοντας ότι «αυτό εξακολουθεί να ισχύει».

Σύμφωνα με το πρακτορείο Reuters, το γερμανικό ΥΠΟΙΚ στάθηκε εκ νέου στην ανάγκη εφαρμογής μεταρρυθμίσεων από την πλευρά της Αθήνας, εκτιμώντας ότι έτσι θα εξασφαλιστεί η βιωσιμότητα του ελληνικού χρέους.

Σε δημοσίευμά της, η γερμανική οικονομική εφημερίδα Handelsblatt ανέφερε ότι οι θεσμοί ετοιμάζουν κοινή πρόταση για την ελάφρυνση του ελληνικού δημόσιου χρέους.

Τι ανέφερε η Handelsblatt

Σύμφωνα με την Handelsblatt, το πρόγραμμα προβλέπει την αγορά των δανείων από τον ΕΜΣ που έχει πάρει η Ελλάδα από το ΔΝΤ, αν και εξετάζονται και άλλες επιλογές.

Μεταξύ αυτών, η επιστροφή στην Ελλάδα των κερδών που είχαν η ΕΚΤ και οι εθνικές κεντρικές τράπεζες από ελληνικά ομόλογα αλλά και η επέκταση των λήξεων του ελληνικού χρέους κατά 10 έως 15 χρόνια.

Σημείο κλειδί στην πρόταση είναι η αγορά από τον ΕΜΣ 13 δισ. ευρώ από τα δάνεια που έχει πάρει η Ελλάδα από το ΔΝΤ, τα οποία θα είναι ανεξόφλητα από το 2019 και μετά, χρησιμοποιώντας κεφάλαια του τρέχοντος ελληνικού προγράμματος που πιθανόν δεν θα χρειασθούν.

Ο ΕΜΣ υπολογίζεται ότι θα μείωνε τα επιτόκια και θα έδινε μεγαλύτερη περίοδο αποπληρωμής για τα δάνεια αυτά, προσφέροντας παράλληλα σημαντική ελάφρυνση στην Αθήνα.

Σύμφωνα με την ίδια πηγή, η γερμανική κυβέρνηση δεν είναι αντίθετη με αυτήν την προοπτική καθώς το Βερολίνο θεωρεί ότι η συγκεκριμένη πρόταση είναι μία επιλογή μεταξύ πολλών άλλων, αλλά μία απόφαση δεν θα ληφθεί έως τη λήξη του τρέχοντος προγράμματος στα μέσα του επόμενου έτους.

Βάσει του δημοσιεύματος, βασικό στοιχείο της πρότασης είναι μια ανταλλαγή χρέους, με τον ESM να αγοράζει δάνεια ύψους 13 δισ. του ΔΝΤ προς την Ελλάδα, τα οποία λήγουν το 2019 ή και αργότερα, χρησιμοποιώντας αναξιοποίητα κεφάλαια από το ελληνικό πρόγραμμα.

Ο ESM θα προσφέρει χαμηλότερα επιτόκια και μεγαλύτερες περιόδους αποπληρωμής, βοηθώντας σημαντικά την Αθήνα, κατά τη γερμανική εφημερίδα.

Τι αποφάσισε το EWG

Ουσιαστικά το Βερολίνο επιβεβαίωσε τα όσα αποφάσισε το EuroWorking Group στην έκτακτη συνεδρίασή του το απόγευμα της Πέμπτης.

Σε ανακοίνωσή του το EWG επικαλείται ως προς το χρέος την απόφαση του Μαΐου του 2016. Ουσιαστικά υποδεικνύει πως τα όποια μέτρα για την ελάφρυνση χρέους, παραπέμπονται για μετά το τέλος του ελληνικού προγράμματος, το 2018 και συνεπώς, μετά τις γερμανικές εκλογές.

«Το EWG έκανε αποτίμηση της δεύτερης αξιολόγησης του ελληνικού προγράμματος του ESM. Το EWG καλωσορίζει την προκαταρκτική συμφωνία μεταξύ των ελληνικών Αρχών και των θεσμών σε ένα πακέτο πολιτικής που θα αποτελέσει τη βάση για την ολοκλήρωση της δεύτερης αξιολόγησης», σημειώνει η ανακοίνωση.

«Μόλις εφαρμοστούν τα προαπαιτούμενα από την Ελλάδα, το Eurogroup θα μπορέσει να εγκρίνει το πακέτο πολιτικής και τους όρους για την επόμενη εκταμίευση και να διευθετήσει τη βιωσιμότητα του ελληνικού χρέους στο άμεσο μέλλον, στη βάση της συμφωνίας του Μαΐου 2016», προσθέτει.

Σε εκείνη την δήλωση του Eurogroup του Μαΐου 2016 προβλέπεταιι πως «για το μεσοπρόθεσμο, το Eurogroup αναμένει την εφαρμογή μιας πιθανής δεύτερης δέσμης μέτρων (βιωσιμότητας του χρέους) έπειτα από την επιτυχή ολοκλήρωση του προγράμματος του ESM».

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ