Το ίντερνετ δεν κλέβει θέσεις εργασίας, αλλά το να το αγνοεί κανείς οδηγεί σε απώλεια θέσεων εργασίας» δήλωσε ο πρόεδρος του κινεζικού κολοσσού Alibaba, προειδοποιώντας για τους κινδύνους της τεχνολογίας αν δεν χρησιμοποιηθεί σωστά.
Ο ιδρυτής και διευθύνων σύμβουλος του κινεζικού κολοσσού ηλεκτρονικού εμπορίου Alibaba, Τζακ Μα, κάλεσε τους επιχειρηματίες και τους ιδιοκτήτες μικρομεσαίων επιχειρήσεων να εκμεταλλευθούν τα πλεονεκτήματα της παγκοσμιοποίησης.
Στο πλαίσιο της επίσκεψής του στην Αργεντινή, ο Μα μίλησε χθες σε εκδήλωση στο Μπουένος Άιρες.
«Το ίντερνετ δεν κλέβει θέσεις εργασίας. Το να αγνοεί κανείς το ίντερνετ οδηγεί σε απώλεια θέσεων εργασίας», δήλωσε ο Μα σε συνέντευξή του στο πρακτορείο Νέα Κίνα (Xinhua) μετά την ομιλία του. Δημιουργώντας την απάντηση της Κίνας στο Amazon το 1999, ο Μα έκανε περιουσία αγκαλιάζοντας την τεχνολογία του ίντερνετ.
Ο ίδιος δηλώνει βέβαιος για αυτά που μπορεί η τεχνολογία να προσφέρει στην κοινωνία εάν χρησιμοποιηθεί σωστά.
«Οι μηχανές είναι πανίσχυρες διότι δεν απολύουν, δεν είναι ποτέ σε κακή διάθεση και είναι πάντα πρόθυμες να διπλασιάσουν την παραγωγικότητά τους», σημείωσε ο Μα.
«Ο κόσμος αλλάζει και πολλές θέσεις εργασίας θα καταστούν παρωχημένες. Αλλά όπως έχει συμβεί στο παρελθόν, πρώτα θα εξαφανιστούν και στη συνέχεια θα δημιουργηθούν νέες», δήλωσε ο Μα. «Η νέα τεχνολογία αρχικά υποκαθιστά την ανθρώπινη εργασία, αλλά μετά δημιουργεί νέες θέσεις εργασίας καλύτερης ποιότητας».
Ο Μα παρότρυνε επίσης τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις να προσπαθήσουν να εκμεταλλευθούν την παγκοσμιοποίηση προς όφελός τους. «Οι επιχειρηματίες και οι μικρομεσαίες εταιρίες θα έχουν ένα πλεονέκτημα, διότι είναι περισσότερο ευέλικτοι», άρα οι κυβερνήσεις «πρέπει να δίνουν περισσότερη προσοχή στις μικρές επιχειρήσεις. Οι μικρές επιχειρήσεις θα είναι η κινητήριος δύναμη της ανάπτυξης της χώρας», τόνισε ο Μα.
«Υπάρχουν άνθρωποι που μισούν τις αλλαγές που επιφέρει η παγκοσμιοποίηση», δήλωσε ο Μα, «αλλά πιστεύω σε αυτό, διότι είναι αδύνατο να σταματήσει» και «πρέπει να έχει πλεονεκτήματα για τις μικρές επιχειρήσεις».
Σύμφωνα με τον ίδιο, η εξάπλωση του ίντερνετ θα ενταθεί στο μέλλον. «Θα είναι παντού… τα επόμενα 30 χρόνια θα είναι η πραγματική εποχή του ίντερνετ», δήλωσε.