Η γαλλική Le Figaro ζήτησε την άποψη πέντε αναλυτών, μελών ινστιτούτων δημοσκοπήσεων και επικοινωνιολόγων για το ποιός επικράτησε στο debate που έφερε αντιμέτωπο τον Εμανουέλ Μακρόν και την Μερίν Λεπέν, τέσσερις ημέρες πριν τον δεύτερο γύρο της προεδρικής εκλογής.
Ας σημειωθεί ότι περίπου 16,5 εκατομμύρια τηλεθεατές παρακολούθησαν το debate. Αρκετά λιγότεροι από τα 17,79 εκατομμύρια τηλεθεατές που είχαν παρακολουθήσει το debate του Φρανσουά Ολάντ με τον Νικολά Σαρκοζί το 2012.
Frédéric Dabi, γενικός διευθυντής του ιστιτούτου δημοσκοπήσεων Ifop
«Σε αυτό το πρωτοφαβούς βίας debate, θα έλεγα ότι κέρδισε ο Εμανουέλ Μακρόν. Η Μαρίν Λεπέν ακολούθησε την στρατηγική της ρήξης και προσπάθησε να ωθήσει τον αντίπαλό της στο λάθος, αλλά δεν τα κατάφερε. Αντίθετα, έδειξε τα όριά της, ειδικά στο θέμα του ευρώ. Στην πραγματικότητα, η Λεπέν εμφανίστηκε περισσότερο ως η μελλοντική αντίπαλος του Εμανουέλ Μακρόν και όχι ως υποψήφια πρόεδρος.
Αντί να παρουσιάσει το δικό της πρόγραμμα προσπάθησε να απονομιμοποιήσει το πρόγραμμα του αντιπάλου της. Αναγνώρισα στο debate έναν ενδιαφέροντα στρατηγικό άξονα της Μαρίν Λεπέν, η οποία προσπάθησε να απευθυνθεί στους ψηφοφόρους των δύο βασικών υποψηφίων που έχασαν στον πρώτο γύρο. Την είδαμε να κλείνει το μάτι στους ψηφοφόρους του Φρανσουά Φιγιόν και να αποκαλεί τον Μακρόν κληρονόμο του νυν προέδρου δημοκρατίας, αποκαλώντας τον «Ολάντ τζούνιορ». Και την ίδια στιγμή έστειλε μηνύματα στους ψηφοφόρους του Μελανσόν με το να βάλει τον Μακρόν στο στρατόπεδο των ισχυρών, των ελίτ.
Christian Delporte, ιστορικός, καθηγητής στο πανεπιστήμιο Versailles-Saint Quentin
«Σε αυτό το εξαιρετικά θολό debate, το οποίο δεν διαφώτισε ιδιαίτερα τους Γάλλους, η ειρωνεία είχε το πάνω χέρι και όχι τα επιχειρήματα. Δεν το έχω ξαναδεί! Ωστόσο, ο Εμανουέλ Μακρόν μου φάνηκε ότι κυριάρχησε σαφώς, για τρεις λόγους. Καταρχήν γιατί δεν έπεσε στην παγίδα της Μαρίν Λεπέν η οποία ήθελε πολιτικά να υποβιβάσει τον Μαρκόν ως κληρονόμο του Ολάντ και επικοινωνιακά να αποδείξει ότι είναι αλλαζόνας. Αλλά το λάθος της Λεπέν είναι ότι συζητούσε για το πρόγραμμα του Μακρόν, δίνοντάς του έτσι αξιοπιστία de facto, χρησιμοποιώντας, μάλιστα, μέλλοντα χρόνο και όχι υποθετικό μιλώντας για την εφαρμογή του.
Ο Εμανουέλ Μακρόν κέρδισε καταρρίπτοντας το πρόγραμμα της Μαρίν Λεπέν, ειδικά στο θέμα του ευρώ, και υπογραμμίζοντας τις ανεπάρκειές της. Ο ένας πήρε ύψος, έγινε προεδρεύσιμος, παρά τις αδυναμίες, και η άλλη έμεινε σε μια συζήτηση γραφείου, συντηρώντας έναν τόνο υπερβολικά επιθετικό».
Stéphane Rozès, πρόεδρος της εταιρείας Cap (συμβουλές, αναλύσεις και προοπτικές), καθηγητής στις Sciences Po και HEC
«Ο Εμανουέλ Μακρόν και το πρόγραμμά του βγήκαν ενισχυμένοι από την προεδρική αντιπαράθεση. Η συζήτηση έγινε μεταξύ των δύο, γιατί οι δημοσιογράφοι ήταν απροετοίμαστοι και έκαναν κακή διαχείριση: το debate θα μπορούσε να είναι απογοητευτικό, αλλά κατέληξε να είναι αποκαλυπτικό. Η Μαρίν Λεπέν απεδείχθη ανθρωπίνως ευάλωτη. Θα μπορούσε να είχε κρατήσει μια εθνική γραμμή, αλλά η ανώφελη επιθετικότητά της την έκανε να μοιάζει περισσότερο στον πατέρα της. Θα μπορούσε να είχε κάνει μια προεκλογική εκστρατεία δεύτερου γύρου, αλλά εκείνη έκανε μια εκστρατεία πρώτου γύρου.
Απέναντί της, ο Εμανουέλ Μακρόν επέδειξε μια ψυχραιμία ασυνήθιστη. Δεν έκανε κανένα λάθος στη διάρκεια αυτής της αντιπαράθεσης. Είχε επιλέξει να κρατήσει μια αρμονική γραμμή και την κράτησε με έλεγχο, ανεβαίνοντας τις σκάλες που έβαζε η αντίπαλός του αλλά κρατώντας σταθερά το τιμόνι. Εδειξε μεγάλη δύναμη και δημιούργησε ένα αίσθημα ασφάλειας. Βέβαια, δεν μάθαμε ακριβώς τι θα κάνει ως πρόεδρος για να βγάλει την Γαλλία από την κατάθλιψή της, την Ευρώπη από τον δρόμο της αβύσσου και τον κόσμο από το κύμα του λαϊκισμού, του εθνικισμού και του θρησκευτικού φονταμενταλισμού που τον πλήττει».
Pascal Perrineau, αναλυτής και καθηγητής στο Sciences Po, Παρίσι
«Οπως και στα περισσότερα debate από το 1974 δεν υπάρχει νικητής με νοκ άουτ. Αλλά ποτέ ένα debate δεν γνώρισε τόση διαρκή ένταση και τόσους υπαινιγμούς και ειρωνείες κάθε είδους. Πίσω από αυτόν τον διαρκή «θόρυβο», ήταν δύσκολο να ξεκαθαρίσεις τα πολιτικά προγράμματα. Η Μαρίν Λεπέν, η οποία επέλεξε από την αρχή το μάξιμουμ της έντασης, εγκατέλειψε το έδαφος της προεδρικής αξιοπιστίας και εμφανίστηκε αδύναμη -ειδικά στα οικονομικά θέματα. Η χολερική καταγγελία του αντιπάλου της δεν μπορεί να υποκαταστήσει το πρόγραμμα σε μια δημοκρατική συζήτηση.
Από αυτή την άποψη, ο Εμανουέλ Μακρόν προσπάθησε να αναπτύξει το σχέδιό του για διάφορα θέματα (σχολείο, συντάξεις, ανεργία...), αλλά δεν απέφυγε και την δαιμονοποίηση της αντιπάλου του.
Guillaume Jubin, σύμβουλος επικοινωνίας στην εταιρεία Tilder
«Ο Εμανουέλ Μακρόν κέρδισε σαφώς αυτό το debate για έναν μείζονα λόγο: αυτός είχε το στιλ και το όραμα ενός προέδρου δημοκρατίας. Ωστόσο, αυτή η συζήτηση ήταν βασανιστική για εκείνον και προσπάθησε επί ώρες να μην πέσει στην παγίδα της διένεξης και της πολεμικής της Λεπέν, αντί να συζητάει για ουσιώδη θέματα.
Η Μαρίν Λεπέν είχε συνεχώς το στιλ της καταγγελίας και της διένεξης, εγκαταλείποντας τις προτάσεις και τα θετικά θέματα στον Εμανουέλ Μακρόν. Αυτό είναι επικοινωνιακό λάθος απέναντι στους Γάλλους που περιμένουν ένα προεδρικό στιλ για να επιλέξουν τον επόμενο ηγέτη τους. Εδώ απέτυχε η Μαρίν Λεπέν».