Αυξημένες πιθανότητες για την επίτευξη μιας συμφωνίας για την ελάφρυνση του ελληνικού χρέους «βλέπει» η Moody’s σχολιάζοντας την τεχνική ολοκλήρωση της δεύτερης αξιολόγησης.
Όπως σημειώνει αναλυτικά, εφόσον Αθήνα και δανειστές καταλήξουν σε ένα νέο πακέτο μέτρων για την ενίσχυση της βιωσιμότητας του ελληνικού χρέους, τότε αναμένεται σημαντική ενίσχυση της πιστοληπτικής ικανότητας της Ελλάδας, αλλά και βελτίωση της δυνατότητας αποπληρωμής των κρατικών ομολόγων.
Στα θετικά της τεχνικής συμφωνίας για τη β’ αξιολόγηση προσμετράται -σύμφωνα με την Moody’s- και η εκταμίευση της επόμενης δόσης του προγράμματος, η οποία θα επιτρέψει στην κυβέρνηση να αντεπεξέλθει στις πληρωμής ομολόγων των προσεχών μηνών.
Οι βελτιωμένες προοπτικές αποπληρωμής θα ήταν ένα σημαντικό θετικό σημάδι της ικανότητας της Ελλάδας να επιστρέψει στις αγορές, αναφέρει ο οίκος αξιολόγησης. Το τρέχον πρόγραμμα στήριξης είναι προγραμματισμένο να λήξει τον Αύγουστο του 2018, αφήνοντας μετά την Ελλάδα να χρηματοδοτείται αποκλειστικά μέσω έκδοσης ομολόγων στις αγορές.
Η ολοκλήρωση της β΄ αξιολόγησης είναι επίσης πιθανό να ανοίξει το δρόμο ώστε τα ελληνικά ομόλογα να συμπεριληφθούν στο QE της ΕΚΤ, παρέχοντας ισχυρή στήριξη στην προσπάθεια να ανακτηθεί η πρόσβαση στις αγορές καθώς και στη βελτίωση του κλίματος για τους εγχώριους καταθέτες, τονίζεται στην έκθεση.
Ωστόσο η Moody’s εκφράζει την επιφυλακτικότητα της, συμφωνώντας με το ΔΝΤ, για το εάν η Ελλάδα μπορεί να διατηρήσει τόσο υψηλά πλεονάσματα για εκτεταμένη χρονική περίοδο. Μάλιστα προβλέπει πρωτογενές πλεόνασμα γύρω στο 2,5% του ΑΕΠ φέτος και το 2018, γεγονός που σημαίνει απόκλιση 0,5-1% του ΑΕΠ σε σχέση με το στόχο που έχει τεθεί.
Επιπρόσθετα, λόγω και της αρνητικής επίδρασης των καθυστερήσεων στην ανάπτυξη, αναμένει αύξηση του πραγματικού ΑΕΠ κατά 1,5% φέτος, σε σύγκριση με τον στόχο για 2,7% του ΑΕΠ. Τα πρωτογενή πλεονάσματα θα συζητηθούν και πάλι μεταξύ των δανειστών, σημειώνει.