Ο εμπορικός κόσμος αντιδρά έντονα στην απελευθέρωση της λειτουργίας των καταστημάτων τις Κυριακές.
Έμποροι και Ομοσπονδία Ιδιωτικών Υπαλλήλων εξήγγειλαν πρόγραμμα κινητοποιήσεων το οποίο περιλαμβάνει:
- Απεργία στο εμπόριο την Κυριακή 7 Μαΐου
- Προσφυγή στο Συμβούλιο της Επικρατείας σε περίπτωση που η κυβέρνηση προχωρήσει στη νομοθέτηση για το κυριακάτικο άνοιγμα των επιχειρήσεων 32 Κυριακές τον χρόνο.
- Για κάθε «ανοιχτή» Κυριακή που θα θεσμοθετεί η Κυβέρνηση θα κλείνουν τα εμπορικά καταστήματα μία Κυριακή από τις ήδη 8 θεσμοθετημένες.
- Ασφαλιστικά μέτρα προκειμένου να ανασταλεί η εφαρμογή της απόφασης της κυβέρνησης.
Οι Βασίλης Κορκίδης και Γιώργος Καββαθάς κατήγγειλαν ότι η επαναφορά του ζητήματος της Κυριακής είναι πρωτοβουλία συγκεκριμένων επιχειρηματικών συμφερόντων του εσωτερικού, με τους δανειστές να διαμεσολαβούν στην πραγματικότητα το αίτημα μεγάλων πολυεθνικών ομίλων.
Ο πρόεδρος της ΕΣΕΕ Βασίλης Κορκίδης ζήτησε από όλο τον πολιτικό κόσμο της χώρας να λάβει σαφή θέση απέναντι στην απελευθέρωση των Κυριακών.
Χαρακτηριστικά είπε: «Ήρθε η ώρα να μετρήσουμε τους φίλους μας και τους εχθρούς μας»
α) το άνοιγμα της Κυριακής φαίνεται να επηρεάζει αρνητικά, είτε και καθόλου, με συντριπτικά ποσοστά, τον συνολικό τζίρο των καταστημάτων μέσα στις εκπτώσεις. Ούτε στην αναπτυξιακή προσπάθεια της χώρας έχει συμβάλλει, ούτε στη δημιουργία νέων θέσεων εργασίας,
β) Το μέσο εργατικό κόστος της κυριακάτικης λειτουργίας ενός εμπορικού καταστήματος υπολογίζεται στα 1750 ευρώ με το συνολικό κόστος να φτάνει στα 9 εκατ. ευρώ ανά Κυριακή, αν λειτουργήσουν όλα τα εμπορικά καταστήματα. Εάν απασχοληθεί το 50% από το συνολικό αριθμό μισθωτών εργαζομένων πλήρους απασχόλησης στο Λιανικό Εμπόριο (222.745 άτομα, ΕΛ.ΣΤΑΤ. Β΄ Τρ. 2016) για μία Κυριακή, τότε το επιπρόσθετο συνολικό κόστος των επιχειρήσεων λιανικής από τη λειτουργία μιας επιπλέον Κυριακής/έτος θα είναι 4,54 εκατ. ευρώ.
Αιχμές άφησε και η εταιρία ΑΒ Βασιλόπουλος, η οποία με ανακοίνωσή της έκανε γνωστό ότι διαφωνεί ρητά με την κυριακάτικη λειτουργία των καταστημάτων και τις 52 εβδομάδες του χρόνου.
«Συνεπώς»οποιαδήποτε συσχέτιση της ΑΒ Βασιλόπουλος με άλλου είδους τοποθετήσεις επί του θέματος αποτελεί παραφιλολογία και είναι ανυπόστατη», τονίζεται στην ανακοίνωση.
Από την πλευρά του ο γενικός γραμματέας της Ομοσπονδίας Εμποροϋπαλλήλων (ΟΥΙΕ) ο Παναγιώτης Κυριακούλας τόνισε ότι για ένα 30% των εργαζομένων στο εμπόριο υπάρχει ήδη καταπάτηση εργατικών δικαιωμάτων και συμπλήρωσε:
«Ήδη πάνω από το 80% των εμποροϋπαλλήλων δηλώνεται για εργασία Κυριακής 3-4 ωρών, ενώ δουλεύει στην πράξη για πάνω από 8-10 ώρες, χωρίς πρόσθετη αμοιβή 75% και χωρίς ρεπό. Πάνω από το 30% ως το 40% δεν αμείβεται καθόλου με το +75% ούτε για τις 3-4 τυπικά δηλωμένες ώρες εργασίας».
Η Ομοσπονδία Ιδιωτικών Υπαλλήλων Ελλάδος που αποφάσισε απεργία για την Κυριακή 7 Μαΐου και συγκέντρωση διαμαρτυρίας στις 11πμ στην αρχή της Ερμού, τονίζει σε ανακοίνωσή της: «Ο εκσυγχρονισμός των Κυριακών του κ. Παπαδημητρίου και της Κυβέρνησης είναι καθαρός αναχρονισμός και καρικατούρα αναπτυξιακής λογικής. Είναι μέτρο εχθρικό προς την ανάπτυξη και την απασχόληση. Είναι συνταγή καταστροφής της μικρομεσαίας επιχείρησης, αύξησης των λουκέτων και της ανεργίας. Είναι εξόφθαλμη μεταφορά του λιγοστού εμπορικού τζίρου στους μεγάλους εμπορικούς ομίλους. Είναι εργαλείο συρρίκνωσης των τοπικών αγορών και επιβολής ολιγοπωλιακών καταστάσεων και χειραγώγησης των τιμών μέσω "κυριακάτικων προσφορών" και δήθεν ψυχαγωγικών εκδηλώσεων. Οι εκατοντάδες χιλιάδες εμποροϋπάλληλοι της χώρας εκφράζουν την οργή τους για τη μεθοδευμένη και γενικευμένη κατάργηση της Κυριακής – Αργίας και μάλιστα από μια Κυβέρνηση που ως αξιωματική αντιπολίτευση ήταν δίπλα τους στο μέτωπο της υπεράσπισης της Κυριακής».