Σπάνια μεγάλοι επιχειρηματίες, παραδοσιακά χαμηλών τόνων για να μην προκαλέσουν τις πολιτικές αποχρώσεις πελατών και εργαζομένων τους, εκφράζουν τις πολιτικές τους απόψεις.
Αλλά με αφορμή τον δεύτερο γύρο των προεδρικών εκλογών στη Γαλλία, ο οποίος φέρνει αντιμέτωπους τον κεντρώο Εμανουέλ Μακρόν και την ακροδεξιά Μαρίν Λεπέν, τα πράγματα αλλάζουν.
Πολλοί μεγάλοι γάλλοι επιχειρηματίες εξέφρασαν τον φόβο τους να δουν την ακροδεξιά υποψήφια να εκλέγεται πρόεδρος δημοκρατίας. Και αναφέρουν ότι ο βασικός τους φόβος είναι η πρότασή της για έξοδο της Γαλλίας από το ευρώ και την ευρωπαϊκή ένωση.
«Η εγκατάλειψη του κοινού νομίσματος θα ήταν καταστροφική για τις γαλλικές επιχειρήσεις και τους πολίτες. Θα είχε ως συνέπεια την αύξηση των τιμών στις πρώτες ύλες και στις εισαγωγές, καθώς και την ματαίωση πολλών βιομηχανικών επενδύσεων. Οπως είναι γνωστό για να πουλήσεις πρέπει να παράξεις και για να παράξεις χρειάζονται μηχανές-εργαλεία: αλλά το 90% αυτών που χρησιμοποιούνται στη Γαλλία προέρχονται από το εξωτερικό», εκτιμά ο Antoine Frérot, πρόεδρος της Veolia, μιλώντας στην οικονομική εφημερίδα Les Echos.
Αλλά και ο επικεφαλής της οικογενειακής επιχείρησης Paprec έσπασε την σιωπή του και πήρε θέση εναντίον της ακροδεξιάς Λεπέν. Ο επιχειρηματίας έφτασε στο σημείο να στείλει επιστολή σε όλους τους εργαζομένους του για να τους ενημερώσει για τους κινδύνους της ψήφου υπέρ Λεπέν. Η κίνησή του επικρίθηκε, αλλά ο επιχειρηματίας απάντησε ότι έδρασε ως επιχειρηματίας και όχι ως πολίτης, στην συγκεκριμένη περίπτωση.
Αλλά και ο Jean-François Clamadieu, πρόεδρος του εκτελεστικού συμβουλίου του Ομίλου Solvay εκφράστηκε κατά της Λεπέν.«Ως επικεφαλής ενός μεγάλου βιομηχανικού Ομίλου και ως πολίτης πεπεισμένος για το τι αποτέλεσμα θα είχε η ρήξη με το ευρωπαϊκό οικοδόμημα, δεν μπορώ να παραμείνω σιωπηλός», δήλωσε. Οπως ανέφερε, η ψήφος υπέρ της Λεπέν «απειλεί σοβαρά το μέλλον μας και επιτίθεται απευθείας σε όσα οικοδομήσαμε από κοινού σε εξήντα χρόνια ιστορίας της Ευρώπης».
Για τον επικεφαλής της Atos, Thierry Breton, «η πιθανή εκλογή της Μαρίν Λεπέν, είτε το πρόγραμμά της υλοποιηθεί είτε όχι, θα δημιουργούσε αυτόματα μια καταστροφική αβεβαιότητα. Αυτό θα είχε ως άμεση συνέπεια την εκρηκτική άνοδο των επιτοκίων επί του γαλλικού χρέους, την επομένη ημέρα των εκλογών, και μια σημαντική απόσταση με τα επιτόκια της Γερμανίας».
Ο ίδιος εκτίμησε ότι το χρέος της Γαλλίας «θα διπλασιαζόταν σε λιγότερο από 24 μήνες» και αυτό θα έχει ως συνέπεια την αύξηση φόρων στο εισόδημα των Γάλλων κατά 50%.
Ο επικεφαλής της Airbus, Tom Enders, στήριξε με δηλώσεις του τον Εμανουέλ Μακρόν και τον διαβεβαίωσε ότι «θα έχει την πλήρη στήριξή του στον δεύτερο γύρο της εκλογής, καθώς και στις βουλευτικές εκλογές που θα ακολουθήσουν, τον Ιούνιο».
Ο πρόεδρος του γαλλικού ΣΕΒ (Medef), Pierre Gattaz δήλωσε ήδη από τις 24 Απριλίου ότι δεν έχει «ούτε μια σκιά αμφιβολίας» ότι η οργάνωσή του θα στηρίξει τον Εμανουέλ Μακρόν και εκτίμησε ότι το οικονομικό πρόγραμμα της Μαρίν Λεπέν είναι «εξαιρετικά επικίνδυνο».
Ο πρόεδρος του CPME (Σύνδεσμος μικρών και μεσαίων επιχειρήσεων), François Asselin, από την πλευρά του δήλωσε «ουδέτερος», αλλά προειδοποίησε με νόημα ότι η Γαλλία δεν θα μπορέσει να σηκώσει κεφάλι παρά μόνο αν το πολιτικό περιβάλλον «ευνοεί τις επιχειρήσεις».