Κάποτε το Οροπέδιο Λασιθίου είχε χαρακτηριστεί ως το αρχαιότερο αιολικό πάρκο στον κόσμο και όχι άδικα, αφού μετρούσε περισσότερους από 10.000 ανεμόμυλους.
Τα λευκά πανιά των ανεμόμυλων ήταν το σήμα κατατεθέν της περιοχής. Μάλιστα ήταν ένας από τους πλέον σημαντικούς πόλους για τους τουρίστες στην περιοχή. Ωστόσο με το πέρασμα των χρόνων και με τα συνεχώς αυξημένα έξοδα συντήρησης οι ανεμόμυλοι ρήμαξαν και μαζί και το Οροπέδιο. Ελάχιστοι μύλοι έστεκαν όρθιοι και αυτοί χωρίς πανιά. Τώρα όμως κάτι φαίνεται να αλλάζει. Σύμφωνα με δημοσίευμα του ekriti.gr το Οροπέδιο Λασιθίο μπορεί να ξαναγεννηθεί χάρη στην ιδέα που είχε ένας μηχανολόγος μηχανικός να χρησιμοποιήσει διάτρητα πανιά και να τους κάνει πάλι παραγωγικούς.
Ο κ. Γιώργος Χατζάκης Μηχανολόγος Μηχανικός, μαζί με έναν καθηγητή πανεπιστημίου, έναν δικηγόρο, έναν οικονομολόγο, έναν καθηγητή πληροφορική, έναν κωμικό, έναν λογιστή και έναν λιμενικό έφτιαξαν τον Πολιτιστικό Σύλλογο Αγίου Γεωργίου Λασιθίου που έχει όραμα για να προχωρήσει την υπόθεση αυτή.
«Έχουμε ξεκινήσει ένα πιο ολοκληρωμένο πρόγραμμα αναστήλωσης των ανεμόμυλων με αποκλειστική ευθύνη του συλλόγου μας και βασικούς υποστηρικτές την Περιφέρεια Κρήτης και ιδιώτες επενδυτές, που θέλουν να σωθεί η πολιτιστική κληρονομιά του τόπου» αναφέρει στο Ράδιο Κρήτη και στην εκπομπή του Μανώλη Αργυράκη, ο κ.Χατζάκης.
«Η αναστήλωση του Αιολικού πάρκου του Οροπεδίου Λασιθίου θα γίνει πλέον με διάτρητα πανιά, αφού οι δυνατοί άνεμοι παλιά έσχιζαν τα πανιά. Πρόκειται δηλαδή για ένα σύστημα αυτοπροστασίας των Ανεμόμυλων απέναντι στους ισχυρούς και καταστροφικούς ανέμους με ανθεκτικά υλικά», επισημαίνει ο κ. Χατζάκης.
«Θα είναι παραγωγικοί, θα βγάζουν νερό και από εκεί και πέρα οι ιδιοκτήτες θα είναι υπεύθυνοι για την χρησιμότητα του. Στην αναστήλωση του κάθε ανεμόμυλου, το 50% του ποσού το δίνει ο σύλλογος μας και το υπόλοιπο 50% ο ιδιοκτήτης, έτσι σε μία πλήρη αναστήλωση με όλα τα εξαρτήματα το κόστος, φθάνει περί τα 1000 ευρώ. Από 500 ευρώ δηλαδή, ο καθένας. Μέχρι στιγμής έχουμε κάνει πλήρη αναστήλωση σε 15 ανεμόμυλους».
Και ο κ.Χατζάκης καταλήγει:
Στόχος για αυτό το χρόνο είναι ένας ανεμόμυλος κάθε μέρα… 100 ανεμόμυλοι μέχρι τέλος του έτους. Ευελπιστούμε έως το 2018 να έχουμε αναστηλώσει περίπου 1.000 Ανεμόμυλους, ώστε: Το 2018 ’’Έτος Ευρωπαϊκής Πολιτιστικής Κληρονομιάς’’ να διεκδικήσουμε το μεγάλο βραβείο αποκατάστασης μνημείων, για την Πολιτιστική Κληρονομιά της Ευρώπης και να υποβάλουμε αίτηση προς ένταξη στον κατάλογο των Μνημείων της Παγκόσμιας Πολιτιστικής Κληρονομιάς της Unesco.
Πηγή: ekriti.gr