Συριακό και πλήρης εξομάλυνση των διμερών σχέσεων στην ατζέντα των συνομιλιών Πούτιν-Ερντογάν - iefimerida.gr

Συριακό και πλήρης εξομάλυνση των διμερών σχέσεων στην ατζέντα των συνομιλιών Πούτιν-Ερντογάν

ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ: ΑΡ/αρχείο
NEWSROOM IEFIMERIDA.GR

Στη συριακή κρίση και τον πόλεμο κατά της τρομοκρατίας στη Συρία θα εστιάσουν ο Βλάντιμιρ Πούτιν κι ο Ταγίπ Ερντογάν κατά τη συνάντησή τους στο ρωσικό τουριστικό θέρετρο Σότσι στη Μαύρη Θάλασσα, όπου οι δύο ηγέτες θα επιδιώξουν και την πλήρη εξομάλυνση των διμερών σχέσεων.

Τον περασμένο Μάρτιο Ρώσοι και Τούρκοι αξιωματούχοι συζήτησαν στην Άγκυρα τις φάσεις της ειρηνευτικής διαδικασίας στη Συρία βάσει της συμφωνίας που επετεύχθη τον περασμένο Δεκέμβριο στην Αστάνα του Καζαχστάν και κυρίως την ανάπτυξη επί του εδάφους παρατηρητών που θα επιβλέπουν την εκεχειρία. Το θέμα αναμένεται να περιλαμβάνεται στην ατζέντα των συνομιλιών.

«Η επίτευξη πολιτικής λύσης είναι κοινός στόχος Τουρκίας και Ρωσίας», είπε ο Ερντογάν στο αεροδρόμιο πριν αναχωρήσει για το Σότσι. Ενώ χθες είπε ότι θα συζητήσει την πιθανή διεξαγωγή κοινών επιχειρήσεων στο Μανμπίτζ και τη Ράκα, το προπύργιο των τζιχαντιστών στη Συρία, τόσο με τον Πούτιν όσο και με τον Ντόναλντ Τραμπ κατά την επίσκεψή του στην Ουάσιγκτον στις 16 Μαϊου, επαναλαμβάνοντας το διακηρυγμένο στόχο της Άγκυρας να ωθήσει τις κουρδικές πολιτοφυλακές της Συρίας ανατολικά του Ευφράτη και να εμποδίσει τη συνεργασία τους με τους Αμερικανούς στην επίθεση κατά της Ράκα.

Στο μεταξύ σήμερα συναντώνται στην Αστάνα ειδικοί από τη Ρωσία, το Ιράν και την Τουρκία, δηλαδή τις εγγυήτριες χώρες της εκεχειρίας στη Συρία. Ενόψει της συνάντησης ο επικεφαλής της ρωσικής διπλωματίας, Σεργκέι Λαβρόφ, είπε ότι η ατζέντα θα περιλαμβάνει την εδραίωση του καθεστώτος εκεχειρίας, τη διασφάλιση της αποστολής και διανομής ανθρωπιστικής βοήθειας καθώς και ευνοϊκών συνθηκών για την πολιτική διαδικασία.

Πούτιν και Ερντογάν θα συζητήσουν ακόμη το ενδεχόμενο άρσης των εμπάργκο που επέβαλαν η μία χώρα στην άλλη μετά την κατάρριψη ρωσικού Σουχόι από τουρκικό μαχητικό το Νοέμβριο του 2014 στο συριακό εναέριο χώρο. Κι όλα αυτά την ώρα που ο Ρώσος υπουργός Μεταφορών, Μαξίμ Σοκόλοφ, άφηνε ανοικτό το ενδεχόμενο να σταματήσουν οι πτήσεις τσάρτερ προς την Τουρκία -άλλο ένα πλήγμα στην τουριστική βιομηχανία της γείτονος...

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ