Οπως οτιδήποτε ασυνήθιστο έτσι και τα δίκροκα αβγά συνοδεύονται από... μύθους και δοξασίες.
«Τύχη, τύχη», λένε αν τύχει και το αβγό που σπάσεις στο τηγάνι έχει δύο κρόκους. Η αλήθεια είναι ότι πρόκειται για κάτι σπάνιο, το οποίο, όμως, δεν συμβαίνει τυχαία.
Υπάρχει, ναι, επιστημονική εξήγηση γιατί ένα αβγό είναι δίκροκο. Και αυτή δεν είναι άλλη από το ότι η κότα που το έκανε είχε ορμονικά προβλήματα.
Συγκεκριμένα το δίκροκο προκύπτει όταν η σάλπιγγα της κότας απελευθερώνει γρήγορα δύο ωάρια αντί για ένα. Αυτό, όπως γράφτηκε παραπάνω οφείλεται σε ορμονολογικά προβλήματα της κότας. Σύνηθως πρόκειται για νεαρές κότες που μόλις ξεκινούν να κάνουν αβγά ή για ηλικιωμένες κότες που κάνουν τα τελευταία τους αβγά.
Οι δύο κρόκοι ταξιδεύουν παντού μαζί και τελικά «στεγάζονται» κάτω από το ίδιο κέλυφος το οποίο συνήθως είναι πιο μεγάλο από αυτό των συμβατικών αβγών.
Κατά μέσο όρο οι κότες γεννούν 1 δίκροκο αβγό στα 1.000.
Και αν απορείτε γιατί δεν βρίσκετε συχνά δίκροκα αβγά στα συσκευασμένα που αγοράζεται η απάντηση είναι γιατί συνήθως ένα ένα τα αβγά ελέγχονται με ένα ειδικό φως που επιτρέπει, μέσες άκρες να δεις τι γίνεται στο εσωτερικό του. Ετσι, το πιο σύνηθες είναι να βρει κανείς δίκροκο αβγό όταν του έχει φέρει κάποιος... θείος από το χωριό.
Οπως αναφέρθηκε και στην αρχή πάντως, τα δίκροκα αβγά συνοδεύονται από πλήθος μύθων και δοξασιών. Σε πολλές κουλτοούρες αποτελούν σύμβολο γονιμότητας και γενικά καλής τύχης. Για κάποιους άλλους πολιτισμούς, από την άλλη, βέβαια δείχνει το... τέλος.