Οι Σκοπιανοί προτιμούν να είναι «Μακεδόνες» παρά Ευρωπαίοι - iefimerida.gr

Οι Σκοπιανοί προτιμούν να είναι «Μακεδόνες» παρά Ευρωπαίοι

Σκόπια
NEWSROOM IEFIMERIDA.GR

Ισχυρό είναι το «όχι» από τους κατοίκους της ΠΓΔΜ στο ενδεχόμενο αλλαγής του ονόματος της χώρας προκειμένου να εισέλθουν σε ΝΑΤΟ και Ευρωπαϊκή Ένωση, με το 59% να απαντούν αρνητικά στην ερώτηση αυτή, ενώ το 37% απάντησε θετικά.

Ωστόσο η έρευνα, που πραγματοποιήθηκε για λογαριασμό της Υπηρεσίας των Ηνωμένων Πολιτειών για τη Διεθνή Ανάπτυξη (USAID), έδειξε ότι υπάρχει μεγάλη απόκλιση μεταξύ Σλαβομακεδόνων και Αλβανών για το θέμα αυτό.

Συγκεκριμένα, ποσοστό 74% Σλαβομακεδόνων εμφανίζεται να μην επιθυμεί αλλαγή της ονομασίας της χώρας για διεθνή χρήση, με στόχο την ένταξη της ΠΓΔΜ στο ΝΑΤΟ και στην Ε.Ε. και μόλις 22% συμφωνεί.

Αντιθέτως, ποσοστό 79% των Αλβανών λέει «ναι» στην αλλαγή του ονόματος της χώρας για διεθνή χρήση ώστε να καταστεί δυνατή η ένταξη της ΠΓΔΜ στο ΝΑΤΟ και στην Ε.Ε., ενώ 18% λέει «όχι».

Επιπλέον, ποσοστό 65,5% επί του συνόλου των ερωτηθέντων δηλώνει ότι η αλλαγή του ονόματος πρέπει να αποφασιστεί μέσω δημοψηφίσματος, ενώ ποσοστό 28,8% τάσσεται κατά.

Όσον αφορά στην πρόθεση ψήφου στην ΠΓΔΜ, σύμφωνα με την έρευνα, το VMRO-DPMNE του Νίκολα Γκρούεφσκι συγκεντρώνει τις προτιμήσεις του 20,4% των ερωτηθέντων, ενώ η αντιπολιτευόμενη Σοσιαλδημοκρατική Ένωση (SDSM) του Μπράνκο Τσερβένκοφσκι συγκεντρώνει ποσοστό 11,7%. Ακολουθεί το συγκυβερνών αλβανικό κόμμα DUI του Αλί Αχμέτι με 9,2%. Ιδιαίτερα υψηλό είναι το ποσοστό της αδιευκρίνιστης ψήφου το οποίο ανέρχεται στο 44,6%.

Τα αποτελέσματα της έρευνας αυτής που πραγματοποιήθηκε τον Σεπτέμβριο και τον Οκτώβριο του 2011, σε αντιπροσωπευτικό δείγμα 1.200 ερωτηθέντων, δημοσιεύει σήμερα η εφημερίδα «Ουτρίνσκι Βέσνικ» (Utrinski Vesnik).

Σύμφωνα με την εφημερίδα, το πιο εντυπωσιακό στοιχείο της έρευνας αυτής είναι το μεγάλο ποσοστό αυτών που δηλώνουν μέλη κάποιου κόμματος.

Συγκεκριμένα, 26,3% των ερωτηθέντων ανέφεραν ότι είναι εγγεγραμμένα κομματικά μέλη, ενώ το αντίστοιχο ποσοστό το 2010 ήταν 22,6% και το 2009 20,5%.

Από αυτούς που δήλωσαν ότι είναι μέλη κάποιου κόμματος, ποσοστό 77,5% σημείωσε ότι το κίνητρο για να καταστεί μέλος κόμματος ήταν το προσωπικό συμφέρον και μόλις 10,1% δήλωσε ότι επιθυμεί να συμβάλει στην υλοποίηση του προγράμματος του κόμματος στο οποίο ανήκει.

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ