Ισχυρό είναι το «όχι» από τους κατοίκους της ΠΓΔΜ στο ενδεχόμενο αλλαγής του ονόματος της χώρας προκειμένου να εισέλθουν σε ΝΑΤΟ και Ευρωπαϊκή Ένωση, με το 59% να απαντούν αρνητικά στην ερώτηση αυτή, ενώ το 37% απάντησε θετικά.
Ωστόσο η έρευνα, που πραγματοποιήθηκε για λογαριασμό της Υπηρεσίας των Ηνωμένων Πολιτειών για τη Διεθνή Ανάπτυξη (USAID), έδειξε ότι υπάρχει μεγάλη απόκλιση μεταξύ Σλαβομακεδόνων και Αλβανών για το θέμα αυτό.
Συγκεκριμένα, ποσοστό 74% Σλαβομακεδόνων εμφανίζεται να μην επιθυμεί αλλαγή της ονομασίας της χώρας για διεθνή χρήση, με στόχο την ένταξη της ΠΓΔΜ στο ΝΑΤΟ και στην Ε.Ε. και μόλις 22% συμφωνεί.
Αντιθέτως, ποσοστό 79% των Αλβανών λέει «ναι» στην αλλαγή του ονόματος της χώρας για διεθνή χρήση ώστε να καταστεί δυνατή η ένταξη της ΠΓΔΜ στο ΝΑΤΟ και στην Ε.Ε., ενώ 18% λέει «όχι».
Επιπλέον, ποσοστό 65,5% επί του συνόλου των ερωτηθέντων δηλώνει ότι η αλλαγή του ονόματος πρέπει να αποφασιστεί μέσω δημοψηφίσματος, ενώ ποσοστό 28,8% τάσσεται κατά.
Όσον αφορά στην πρόθεση ψήφου στην ΠΓΔΜ, σύμφωνα με την έρευνα, το VMRO-DPMNE του Νίκολα Γκρούεφσκι συγκεντρώνει τις προτιμήσεις του 20,4% των ερωτηθέντων, ενώ η αντιπολιτευόμενη Σοσιαλδημοκρατική Ένωση (SDSM) του Μπράνκο Τσερβένκοφσκι συγκεντρώνει ποσοστό 11,7%. Ακολουθεί το συγκυβερνών αλβανικό κόμμα DUI του Αλί Αχμέτι με 9,2%. Ιδιαίτερα υψηλό είναι το ποσοστό της αδιευκρίνιστης ψήφου το οποίο ανέρχεται στο 44,6%.
Τα αποτελέσματα της έρευνας αυτής που πραγματοποιήθηκε τον Σεπτέμβριο και τον Οκτώβριο του 2011, σε αντιπροσωπευτικό δείγμα 1.200 ερωτηθέντων, δημοσιεύει σήμερα η εφημερίδα «Ουτρίνσκι Βέσνικ» (Utrinski Vesnik).
Σύμφωνα με την εφημερίδα, το πιο εντυπωσιακό στοιχείο της έρευνας αυτής είναι το μεγάλο ποσοστό αυτών που δηλώνουν μέλη κάποιου κόμματος.
Συγκεκριμένα, 26,3% των ερωτηθέντων ανέφεραν ότι είναι εγγεγραμμένα κομματικά μέλη, ενώ το αντίστοιχο ποσοστό το 2010 ήταν 22,6% και το 2009 20,5%.
Από αυτούς που δήλωσαν ότι είναι μέλη κάποιου κόμματος, ποσοστό 77,5% σημείωσε ότι το κίνητρο για να καταστεί μέλος κόμματος ήταν το προσωπικό συμφέρον και μόλις 10,1% δήλωσε ότι επιθυμεί να συμβάλει στην υλοποίηση του προγράμματος του κόμματος στο οποίο ανήκει.