Σύμπτωση απόψεων όσον αφορά την μείωση του μισθολογικού κόστους στον ιδιωτικό τομέα, που ζητά η τρόικα, προέκυψε στη συνάντηση του προέδρου της ΝΔ Αντώνη Σαμαρά με τη διοίκηση της ΓΣΕΕ.
Στη συνάντηση, ο κ. Σαμαράς είπε στους εκπροσώπους της ΓΣΕΕ ότι είναι κατά των υφεσιακών μέτρων, όπως ανέπτυξε και στην σύσκεψη των πολιτικών αρχηγών.
Σύμφωνα με πληροφορίες ο πρόεδρος της ΝΔ είπε ότι αν γινόταν περικοπή 13ου και 14ου μισθού και μόνο από αυτό θα προκαλούνταν ύφεση της τάξης του 3,5% και θα διπλασιαζόταν η προβλεπόμενη ύφεση και θα έφθανε στο 7%.
Ο κ. Σαμαράς επέμεινε λέγοντας ότι είναι πρωτοφανές και ότι ούτε σε περίοδο πολέμου μία χώρα δεν είχε έξι χρόνια ύφεσης. Επίσης πρόσθεσε ότι είναι παράδοξο να μην ζητούν ούτε οι εργοδότες περικοπές στον ιδιωτικό τομέα και παρόλα αυτά να τίθεται σαν θέμα.
Στο πλαίσιο αυτό, διαβεβαίωσε την ηγεσία της ΓΣΕΕ ότι δεν θα στηρίξει πράξη νομοθετικού περιεχομένου για την περικοπή των μισθών. «Δεν λύνονται τέτοια θέματα με νομοθετικές παρεμβάσεις», ανέφερε ο πρόεδρος της ΝΔ και πρόσθεσε ότι "προσδοκά από τον διάλογο των κοινωνικών εταίρων που είναι σε εξέλιξη".
Ο κ. Σαμαράς είπε ότι φυσικά και πρέπει να ενισχυθεί η ανταγωνιστικότητα της ελληνικής οικονομίας, ωστόσο το μισθολογικό κόστος είναι στην δέκατη έβδομη θέση των συντελεστών που επηρεάζουν την ανταγωνιστικότητα.
Μετά τη συνάντηση, ο πρόεδρος της Συνομοσπονδίας, Γιάννης Παναγόπουλος, δήλωσε: «Ενημερώσαμε τον κ. Σαμαρά για τις θέσεις της ΓΣΕΕ εν όψει της συζήτησης που απαιτεί η τρόικα για τις μειώσεις των αμοιβών στον ιδιωτικό τομέα. Το μπαλάκι δεν μπορεί να έρθει στον κοινωνικό διάλογο. Συζητάμε μέτρα για την ανταγωνιστικότητα της οικονομίας, αλλά όχι μείωση του μισθολογικού κόστους. Ζητήσαμε από τον κ. Σαμαρά το κόμμα του να μην στηρίξει την πράξη νομοθετικού περιεχομένου και εκείνος είπε ότι δεν λύνονται αυτά τα θέματα με νομοθετικές παρεμβάσεις».
Ο κ. Παναγόπουλος απευθύνθηκε προς τους εργαζόμενους της χώρας και διαβεβαίωσε ότι «δεν συζητάμε και δεν θα αποδεχθούμε μειώσεις μισθών, πάγωμα ωριμάνσεων ή κατάργηση του 13ου και 14ου μισθού».
Απευθύνθηκε όμως και στο πολιτικό σύστημα, λέγοντας ότι πρέπει να αναλάβει τις ευθύνες του, αφού, όπως πρόσθεσε, για την κατάσταση φταίνε οι κυβερνήσεις, αλλά «και οι επιχειρηματίες που, με τις μειώσεις του μισθολογικού κόστους, επιδιώκουν αύξηση του περιθωρίου κέρδους, αφού, παρά τις περικοπές, οι τιμές των προϊόντων δεν έχουν μειωθεί».
Ο κ. Παναγόπουλος επιβεβαίωσε ότι οι εκπρόσωποι της τρόικας θέτουν θέμα 13ου και 14ου μισθού και πρόσθεσε ότι «γι' αυτό το εντάξαμε στη συλλογική σύμβαση εργασίας, για το προστατεύσουμε».
Απευθύνθηκε και στον πρωθυπουργό, λέγοντας ότι «περιμένουμε από τον κ. Παπαδήμο να ορθώσει το ανάστημά του, αφού άλλωστε ξέρει ότι η μείωση των μισθών δεν ενισχύει την ανταγωνιστικότητα».
Μίλησε όμως δηκτικά για «τους κουκουλοφόρους, οι οποίοι πηγαίνουν στους τροϊκανούς και καταδίδουν πολλά, όπως π.χ. για τη μετενέργεια των συμβάσεων, θέμα που το γνώριζαν πολλοί λίγοι».
Επίθεση στον πρωθυπουργό έκανε από την πλευρά του ο γραμματέας της ΓΣΕΕ, Ν. Κιουτσούκης και πρόεδρος της ΔΑΚΕ ιδιωτικού τομέα ο οποίος δήλωσε ότι «έχουμε πει από την αρχή ότι ο κ. Παπαδήμος δεν μπορεί να εξυπηρετήσει τα συμφέροντα της χώρας, αλλά μόνο των τραπεζιτών».
(ΑΠΕ-ΜΠΕ)