Ο πρόεδρος της Βενεζουέλας Νικολάς Μαδούρο ανακοίνωσε πως θα αλλάξει μόνος του το Σύνταγμα και θα φτιάξει δική του Βουλή, «με ψήφο των κοινοτήτων», παρακάμπτοντας την Εθνοσυνέλευση!
Ο Μαδούρο στην συγκέντρωση για την εργατική Πρωτομαγιά, ανακοίνωσε πως θα προχωρήσει σε αλλαγή του Συντάγματος μέσω μιας δικής του Εθνοσυνέλευσης (του λαού) που θα δημιουργήσει, απαλλαγμένη από τους βουλευτές της αντιπολίτευσης, για να επιβάλλει με αυτόν τον τρόπο την ειρήνη και να νικήσει το «πραξικόπημα της Δεξιάς».
«Αναθεώρηση όχι των κομμάτων και της ελίτ»
Ο Μαδούρο είπε στο συγκεντρωμένο πλήθος: «Θα προχωρήσω σε μια γνήσια συνταγματική αναθεώρηση, έτσι ώστε ο κυρίαρχος λαός να επιβάλλει την ειρήνη. Η αντιπολίτευση θέλει εκλογές; Η απάντηση είναι συνταγματική αναθεώρηση! Θέλουν ειρήνη; Συνταγματική αναθεώρηση! Θέλουν διάλογο; Συνταγματική αναθεώρηση! Ο λαός να προετοιμαστεί για μια μεγάλη συνταγματική νίκη»!
Ο πρόεδρος της Βενεζουέλας διευκρίνισε πως «η συνταγματική αναθεώρηση θα είναι των πολιτών, όχι μια αναθεώρηση των κομμάτων, ούτε της ελίτ, αλλά μια αναθεώρηση των εργατών, των κοινοτήτων, των αγροτών, των γυναικών, των ιθαγενών, των νέων, των σπουδαστών, μια αναθεώρηση βαθιά εργατική, βαθιά κοινοτική».
Διορισμένη Επιτροπή για την αναθεώρηση
Ο Μαδούρο ουσιαστικά προανήγγειλε αλλαγή του Συντάγματος άμεσα με ψήφο από το λαό και όχι μέσω της Εθνοσυνέλευσης, όπως προβλέπεται από το Σύνταγμα. Με τον τρόπο αυτό ο Μαδούρο θα επιφέρει σημαντικές αλλαγές στο μοντέλο του Κράτους, οι οποίες «θα του επιτρέψουν να λειτουργεί ως απόλυτος δικτάτορας» καταγγέλλει η αντιπολίτευση. «Εδώ και καιρό μελετάω αυτό το μέτρο, μιας και εδώ και καιρό προσπαθώ να κάνω διάλογο με την αντιπολίτευση. Σήμερα εγώ έχω ξεκάθαρη την ταινία. Αυτοί δεν θα καταφέρουν να επιβάλλουν τα φασιστικά τους σχέδια και εμείς πρέπει να τους νικήσουμε με το Σύνταγμα», δήλωσε ο Μαδούρο.
Ο Μαδούρο ανακοίνωσε διορισμένη Επιτροπή που θα φέρει σε πέρας την αναθεώρηση. Διόρισε τον πρώην αντιπρόεδρο της κυβέρνησης Ελίας Χάουα ως επικεφαλής της Επιτροπής για την διοργάνωση της ψηφοφορίας που θα γίνει άμεσα από τον λαό για την αναθεώρηση του Συντάγματος. Στην Επιτροπή αυτή θα μετέχουν επίσης οι: Χερμάν Εσκάρα, Ισαϊας Ροντρίγκες, Έαρλε Ερέρα, Σίλια Φλόρες, Ντέλσι Ροντρίγκες και άλλα κορυφαία στελέχη του καθεστώτος. Ουσιαστικά η διορισμένη Επιτροπή θα απευθυνθεί σε συγκεκριμένα τμήματα του λαού, και όχι σε όλο το εκλογικό σώμα, που θα εγκρίνουν στη συνέχεια τις αλλαγές στο Σύνταγμα που θα φέρει ο Μαδούρο.
«Συνταγματική απάτη και πραξικόπημα»
Ο αρχηγός της αντιπολίτευσης Ενρίκε Καπρίλες χαρακτήρισε «νέο πραξικόπημα» την ενέργεια του Μαδούρο να αλλάξει μόνος του το Σύνταγμα παρακάμπτοντας την Εθνοσυνέλευση και κάλεσε τον λαό να βγει στους δρόμους να διαδηλώσει. «Είναι μια απάτη η συνταγματική αναθεώρηση που ανακοίνωσε ο Μαδούρο. Ο κόσμος να βγει στους δρόμους να ανατρέψει αυτή την τρέλα» δήλωσε ο Καπρίλες και πρόσθεσε: «Ο δικτάτορας Μαδούρο και η συμμορία των εμπόρων ναρκωτικών που τον στηρίζει θέλουν να σκοτώσουν το Σύνταγμα. Δεν θα τα καταφέρουν. Δεν θα του επιτρέψουμε να συνεχίσει το νέο του αυτοπραξικόπημα με αυτή την συνταγματική απάτη».
Ο πρόεδρος της Εθνοσυνέλευσης, που ελέγχεται από την αντιπολίτευση, Χούλιο Μπόρχες, κάλεσε τον λαό να βγει στους δρόμους την Τετάρτη στη μεγάλη διαδήλωση που οργανώνεται ενάντια στις νέες αυταρχικές αποφάσεις, όπως είπε, του Μαδούρο. «Αυτό το οποίο συνέβη σήμερα είναι το πιο σοβαρό πραξικόπημα στην ιστορία της χώρας και καλούμε τους Βενεζολάνους να μη το δεχθούν», τόνισε. Ο Μπόρχες υποστήριξε πως ο Μαδούρο «κατέστρεψε το μοναδικό που είχε κρατήσει ακόμη και ο Τσάβες, δηλαδή το Σύνταγμα». Επιπλέον ο Μπόρχες απευθύνθηκε στις Ένοπλες Δυνάμεις, λέγοντας: «Σήμερα έγινε ένα πραξικόπημα ενάντια στο λαό και στο Σύνταγμα, εσείς δεν μπορείτε να παραμένετε σιωπηλοί». Πάντως, όπως υποστηρίζουν πολλοί αναλυτές, τυχόν εμπλοκή του στρατού στην μεγάλη πολιτική κρίση θα επιδείνωνε την κατάσταση, αφού η λύση στην κρίση στη Βενεζουέλα πρέπει να είναι συνταγματική.
«Συνταγματική εκτροπή»
Ο Νικολάς Μαδούρο επικαλέστηκε τα άρθρα 347 και 348 του Συντάγματος για τις αλλαγές που ετοιμάζει. Ωστόσο, κορυφαίοι συνταγματολόγοι υποστηρίζουν ότι η απόφαση του Μαδούρο να αλλάξει το Σύνταγμα παρακάμπτοντας την Εθνοσυνέλευση συνιστά συνταγματική εκτροπή. «Η απόφαση του Μαδούρο έρχονται σε αντίθεση με τους νόμους. Η Εκτελεστική εξουσία αφαιρεί εξουσίες από την Βουλή και σφετερίζεται όλες τις εξουσίες. Αυτοί θα φτιάξουν μια Βουλή των κοινοτήτων για να αλλάξουν το Σύνταγμα όπως τους βολεύει», δηλώνει στην εφημερίδα El Nacional ο Μανουέλ δε Παύλος.
«Ο Μαδούρο επιδιώκει να βρει μια διέξοδο. Όχι αυτή που επιζητεί ο λαός αλλά μια διέξοδο με την οποία μόνο εκείνος μπορεί να συμβιώσει, γιατί το μόνο που του απομένει είναι οι κοινότητες», καταλήγει ο νομικός.
«Η ενέργεια του Μαδούρο ανοίγει την πόρτα στην δικτατορία», τονίζει ο νομικός Βίβο Πλάι στην ίδια εφημερίδα. «Είναι σημαντικό να δούμε επίσης αν θα υπάρξει κάποιου είδους ψηφοφορία, αφού η κυβέρνηση λόγω της κατακραυγής και της λαϊκής αποδοκιμασίας που έχει, θέλει να αποφύγει οποιαδήποτε εκλογική διαδικασία», καταλήγει.
Υπενθυμίζεται πως πριν από έναν μήνα το Ανώτατο Δικαστήριο της Βενεζουέλας, (το οποίο ελέγχεται απόλυτα από τον Μαδούρο) είχε βγάλει μια απόφαση με την οποία ακύρωνε την λειτουργία του Κοινοβουλίου και έδινε όλες τις νομοθετικές εξουσίες στον Μαδούρο, ενώ ήρε και την ασυλία όλων των βουλευτών της αντιπολίτευσης, ανοίγοντας τον δρόμο για νέες φυλακίσεις κορυφαίων στελεχών της αντιπολίτευσης. Παρ’ ότι τρεις μέρες μετά ο Μαδούρο, λόγω της διεθνούς κατακραυγής και των αντιδράσεων, πήρε πίσω την απόφαση, εκατοντάδες χιλιάδες πολίτες βγήκαν στους δρόμους να διαδηλώσουν ζητώντας το τέλος του αυταρχισμού και την προκήρυξη εκλογών. Οι αντικυβερνητικές διαδηλώσεις συνεχίζονται μέχρι σήμερα και μέχρι στιγμής έχουν στοιχίσει τη ζωή σε περισσότερους από 30 ανθρώπους.