Μία μεταφράστρια του FBI, με εξουσιοδότηση για άκρως απόρρητα θέματα ασφαλείας, ταξίδεψε στην Συρία το 2014 και παντρεύτηκε ένα στέλεχος-κλειδί του ISIS, για τον οποίο είχε αναλάβει να κάνει έρευνα.
Την υπόθεση αποκάλυψε τώρα το CNN. Σύμφωνα με το αμερικανικό τηλεοπτικό δίκτυο, η Ντανιέλα Γκριν είπε ψέμματα στο FBI για το πού πήγαινε και προειδοποίησε τον νέο σύζυγό της ότι ήταν αντικείμενο έρευνας, σύμφωνα με δικαστικά έγγραφα.
Πρόκειται για πολύ σοβαρή παραβίαση της εθνικής ασφάλειας εκ των έσω, ενώ υπάρχουν ερωτήματα για το αν είχε ευνοϊκή μεταχείριση από τους εισαγγελείς, που τις απήγγειλαν «ελαφρές» κατηγορίες και ζήτησαν μειωμένη ποινή με αντάλλαγμα τη συνεργασία της. Οι λεπτομέρειες της υπόθεσης όμως παραμένουν κρυφές, με δικαστική εντολή.
Ο ράπερ που έγινε τρομοκράτης
Ο άνδρας που παντρεύτηκε η Γκριν δεν ήταν ένας συνηθισμένος τρομοκράτης, σύμφωνα με το CNN. Πρόκειται για τον Ντένις Κούσπερτ, έναν Γερμανό ράπερ, ο οποίος εντάχθηκε στον ISIS και μπήκε στο ραντάρ των αντιτρομοκρατικών υπηρεσιών σε Γερμανία και ΗΠΑ, εξαιτίας της μεγάλης επιρροής που ασκούσε στρατολογώντας μέσω διαδικτύου βίαιους τζιχαντιστές.
Στη Γερμανία ήταν γνωστός ως Deso Dogg, το όνομα που χρησιμοποιούσε ως ράπερ και είχε συλληφθεί αρκετές φορές. Στη Συρία, ήταν γνωστός ως Αμπου Ταλά αλ-Αλμάνι. Επαινούσε τον Οσάμα μπιν Λάντεν σε τραγούδι, απειλούσε τον Μπαράκ Ομπάμα, ενώ εμφανιζόταν σε προπαγανδιστικά βίντεο. Σε ένα από αυτά, κρατούσε το κεφάλι ενός ανθρώπου που είχε εκτελεστεί πρόσφατα.
Οταν παραλίγο να σκοτωθεί σε τροχαίο, αποφάσισε να εγκαταλείψει τη ραπ και να γίνει μουσουλμάνος, το 2010. Δύο χρόνια αργότερα έφυγε από τη Γερμανία, ενώ πέρασε ένα διάστημα στη Λιβύη και την Αίγυπτο. Το 2013 έφτασε στη Συρία.
Η επιστροφή στις ΗΠΑ
Εβδομάδες μετά τον γάμο με τον Κούσπερ, η 38χρονη Γκριν φαίνεται πως συνειδητοποίησε το τρομερό λάθος της. Επέστρεψε στις ΗΠΑ, όπου συνελήφθη απευθείας και συμφώνησε να συνεργαστεί με τις αρχές. Δήλωσε ένοχη για ψευδείς δηλώσεις σε σχέση με τη διεθνή τρομοκρατία και καταδικάστηκε σε διετή φυλάκιση σε ομοσπονδιακή φυλακή. Αφέθηκε ελεύθερη το περασμένο καλοκαίρι.
«Απίστευτη ντροπή»
«Είναι αναμφίβολα απίστευτη ντροπή για το FBI», δήλωσε στο CNN ο Τζον Κίρμπι, πρώην αξιωματούχος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ. Πρόσθεσε πως υποψιάζεται ότι για να μπει η Γκριν στη Συρία απαιτήθηκε η έγκριση υψηλόβαθμων στελεχών του Ισλαμικού Κράτους.
«Οι περισσότεροι ξένοι που προσπαθούν να μπουν σε περιοχή του ISIS στη Συρία κινδυνεύουν να τους αποκεφαλίσουν. Οπότε, για να τα καταφέρει εκείνη, μία Αμερικανίδα γυναίκα και εργαζόμενη στο FBI και να μείνει με έναν γνωστό ηγέτη του ISIS, πρέπει όλα να ήταν συντονισμένα», ανέφερε.
Η «ελαφριά» ποινή
Σύμφωνα με τα δικαστικά έγγραφα, οι εισαγγελείς ανέφεραν ότι η Γκριν έθεσε σε κίνδυνο την εθνική ασφάλεια. Παρόλα αυτά, ανέφεραν ότι θα έπρεπε να της επιβληθεί πιο ελαφριά ποινή, επειδή συνεργάστηκε με τις αρχές. Η διετής φυλάκισή της είναι μικρότερη ποινή σε σύγκριση με εκείνες που έχουν επιβληθεί σε άτομα που επιχείρησαν να ταξιδέψουν στη Συρία και να ενταχθούν στον ISIS. Σε τέτοιες περιπτώσεις, ο μέσος όρος ποινής φυλάκισης είναι 13,5 χρόνια, σημειώνει το CNN.
Φοβάται να μιλήσει
Η Γκριν πλέον εργάζεται σε ρεσεψιόν ξενοδοχείου και είπε στο CNN ότι φοβάται να μιλήσει για τις λεπτομέρειες της υπόθεσης. «Αν σας μιλήσω η οικογένειά μου θα κινδυνεύσει», ήταν το μόνο που είπε στο αμερικανικό δίκτυο, που για αυτόν τον λόγο δεν αποκάλυψε το μέρος που ζει, ενώ δεν δημοσιοποίησε το πρόσωπό της.
Πώς πήγε στη Συρία
Γεννημένη στην Τσεχοσλοβακία, έζησε κάποια εποχή στη Γερμανία, παντρεύτηκε σε μικρή ηλικία έναν Αμερικανό στρατιώτη και εγκαταστάθηκε στις ΗΠΑ. Μετά από τις σπουδές της, την προσέλαβε το FBI ως γλωσσολόγο το 2011. Μιλώντας άπταιστα γερμανικά, τον Ιανουάριο του 2014 ανέλαβε να ερευνήσει την υπόθεση ενός Γερμανού τρομοκράτη. Σύμφωνα με το CNN, αυτός ήταν ο Κούσπερτ.
Τον Ιούνιο εκείνης της χρονιάς, συμπλήρωσε το έγγραφο που οφείλουν να καταθέσουν όσοι εργάζονται στο FBI, για να ταξιδέψουν στο εξωτερικό. Επικαλέστηκε προσωπικούς λόγους, αναφέροντας ότι θέλει να επισκεφθεί τους γονείς της στο Μόναχο. Στις 23 Ιουνίου 2014- ενώ ήταν ακόμη παντρεμένη με τον Αμερικανό στρατιώτη- μπήκε σε πτήση και έφτασε στην Κωνσταντινούπολη και από εκεί πήγε στην πόλη Γκαζιάντεπ, 20 μίλια από τα σύνορα με τη Συρία.
Το μετάνιωσε γρήγορα
Επικοινώνησε με τον Κούσπερ με τη βοήθεια τρίτου ατόμου πέρασε τα σύνορα και παντρεύτηκε τον τζιχαντιστή. Λίγο αργότερα, άρχισε να στέλνει email σε κάποιον στις ΗΠΑ, εκφράζοντας δισταγμούς και υπονοώντας πως ήξερε ότι είχε παραβεί τον νόμο. «Ημουν αδύναμη και δεν ήξερα πώς να χειριστώ τα πράγματα πλέον. Τα έκανα πραγματικά θάλασσα αυτή τη φορά», έγραψε στις 8 Ιουλίου.
«Εχω φύγει και δεν μπορώ να γυρίσω. Είμαι σε ένα πολύ σκληρό περιβάλλον και δεν ξέρω πόσο θα αντέξω εδώ. Αλλά δεν πειράζει, είναι λίγο αργά», έγραψε σε άλλο μήνυμα, ενώ σε επόμενο email ανέφερε «Δεν ξέρω αν σου το είπαν, αλλά πιθανότατα θα πάω στη φυλακή για πολύ καιρό αν επιστρέψω, αλλά έτσι είναι η ζωή. Μερικές ημέρες εύχομαι να μπορούσα να γυρίσω».
Ενώ εκείνη έδειχνε ότι είχε μετανιώσει, ο Κούσπερ μετείχε στις μάχες του ISIS. Ενα βίντεο από τον Ιούλιο του 2014 τον δείχνει ανάμεσα σε νεκρούς, να χτυπά μία σορό μα σανδάλι.
Η σύλληψη
Δεν είναι ξεκάθαρο από τα δικαστικά έγγραφα πώς οι αρχές έμαθαν για τις ενέργειές της, αλλά την 1η Αυγούστου 2014, πέντε εβδομάδες μετά το ταξίδι της στη Συρία, εκδόθηκε ένταλμα σύλληψής της.
Αφού πέρασε περίπου ένα μήνα στη Συρία, η Γκριν κατάφερε με κάποιο τρόπο να φύγει από εκεί και να επιστρέψει στις ΗΠΑ. Συνελήφθη στις 8 Αυγούστου 2014. Εξι μήνες αργότερα, το Στέιτ Ντιπάρτμεντ χαρακτήρισε τον Κούσπερ παγκόσμιο τρομοκράτη, επειδή είχε ορκιστεί πίστη στον ISIS και είχε εμφανιστεί σε βίντεο κρατώντας ένα κομμένο κεφάλι. Ανέφερε ότι στρατολογούσε τζιχαντιστές, ιδιαίτερα γερμανόφωνους. Τον Οκτώβριο του 2015 το Πεντάγωνο ανακοίνωσε ότι ο Κούσπερτ σκοτώθηκε σε αεροπορική επιδρομή κοντά στη Ράκκα, αλλά εννιά μήνες αργότερα, αναγκάστηκε να παραδεχθεί ότι έκανε λάθος και πως ο τζιχαντιστής επέζησε.
Φωτογραφία: CNN