Η ελληνική παροικία στο Κάιρο έδειξε άλλη μία φορά το πόσο κοντά βρίσκεται στο πλευρό του αιγυπτιακού λαού, τηρώντας ενός λεπτού σιγή για τις πρόσφατες τρομοκρατικές επιθέσεις που δέχτηκε η Αίγυπτος, η οποία θρήνησε την Κυριακή των Βαΐων 47 αθώα θύματα.
Ήταν ένας φόρος τιμής από τους Αιγυπτιώτες Έλληνες που διαμένουν στην αιγυπτιακή πρωτεύουσα και οι οποίοι πραγματοποίησαν χθες την ετήσια τακτική τους Γενική Συνέλευση, παρουσία των εκκλησιαστικών, προξενικών και παροικιακών αρχών και 145 μελών της.
«Θα σας παρακαλέσω να κρατήσουμε ενός λεπτού σιγή στη μνήμη τους, καθώς και στη μνήμη των όσων η τυφλή βία της τρομοκρατίας έκοψε το νήμα της ζωής τους, καθιστώντας τους μάρτυρες της ειρήνης και της πατρίδας τους το περασμένο διάστημα», τόνισε ξεκινώντας τις εργασίες της συνέλευσης ο πρόεδρος της ελληνικής κοινότητας Καΐρου Χρήστος Καβαλής.
Αμέσως μετά ξεκίνησε ο απολογισμός των εργασιών της ελληνικής κοινότητας για το περασμένο έτος (2016), που σηματοδοτήθηκε από την περαιτέρω ενίσχυση των αδελφικών σχέσεων της Αιγύπτου με την Ελλάδα και την Κύπρο.
«Επιτρέψτε μου να τονίσω την ιδανική σχέση που υπάρχει σήμερα ανάμεσα των τριών μας πατρίδων: της Αιγύπτου, της Ελλάδος και της Κύπρου, γεγονός που εκφράζεται και με τη συχνή ανταλλαγή επισκέψεων των ηγετών των τριών χωρών», τόνισε ο πρόεδρος της συνέλευσης κ. Καβαλής, επισημαίνοντας ότι «η σύνδεση και κοινή αυτή πορεία δεν μπορεί παρά να μάς γεμίζει αισιοδοξία και σθένος για την παρουσία μας στην αγαπημένη χώρα του Νείλου όπου γεννηθήκαμε...».
Ο κ. Καβαλής έκανε ιδιαίτερη μνεία και στην 11η Οκτωβρίου του περασμένου έτους, όταν το Κάιρο επισκέφθηκε ο Έλληνας πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας και μαζί με τον Κύπριο Πρόεδρο Νίκο Αναστασιάδη είχαν την τριμερή συνάντηση κορυφής με τον Αιγύπτιο Πρόεδρο Άμπντελ Φατάχ Αλ Σίσι. «Ήταν μία ιστορική ημέρα για την παροικία μας», είπε ο πρόεδρος των Ελλήνων του Καΐρου, τονίζοντας το γεγονός ότι εκείνη την ημέρα, τόσο εκείνος όσο και ο τότε πρόεδρος της ελληνικής κοινότητας Αλεξανδρείας Ιωάννης Παπαδόπουλος, είχαν γίνει δεκτοί για πάνω από μία ώρα από τον Έλληνα πρωθυπουργό, ενημερώνοντάς τον, όπως αργότερα και τον Κύπριο Πρόεδρο, για όλα τα θέματα που απασχολούν τους Έλληνες της Αιγύπτου.
Επίσης, ο κ. Καβαλής εξέφρασε την ικανοποίηση της ελληνικής κοινότητας Καΐρου για το αμέριστο ενδιαφέρον της ελληνικής κυβέρνησης, που με τις τελευταίες όλο και περισσότερες επισκέψεις των υπουργών της, όπως (κατά το έτος 2016) του υπουργού Εξωτερικών Νίκου Κοτζιά, του υπουργού Εθνικής Άμυνας Πάνου Καμμένου, της αναπληρώτριας υπουργού Τουρισμού Έλενας Κουντουρά και των υφυπουργών Εξωτερικών Ιωάννη Αμανατίδη και Τέρενς Κουΐκ, επιδεικνύοντας έτσι, όπως είπε, η ελληνική πολιτεία το τεράστιο ενδιαφέρον της τόσο για την ανάπτυξη των σχέσεων της με την Αίγυπτο αλλά και μεριμνώντας για τα θέματα που αφορούν στην ελληνική παροικία. Το γεγονός αυτό φάνηκε ιδιαίτερα, υπογράμμισε, και στην πρόσφατη πολυήμερη επίσκεψη του υφυπουργού Εξωτερικών, αρμοδίου για τον Απόδημο Ελληνισμό, κ. Κουΐκ στο Κάιρο, την Αλεξάνδρεια και - για πρώτη φορά έπειτα από πολλά χρόνια για μέλος ελληνικής κυβέρνησης- στο Πορτ Σαΐντ.
Παράλληλα, ο πρόεδρος της ελληνικής κοινότητας Καΐρου αναφέρθηκε στην πρόσφατη «αλλαγή σκυτάλης» τον Νοέμβρη του 2016, του Διοικητικό Συμβούλιο της Κοινότητας και τη μείωση τουλάχιστον κατά δέκα χρόνια του μέσου όρου της ηλικίας της Διαχειριστικής της Επιτροπής, γεγονός που το χαρακτήρισε ως «μία νέα σελίδα στην ιστορία της ελληνικής κοινότητας Καΐρου, δίνοντας την ευκαιρία στη νέα γενιά να προετοιμαστεί για τη μελλοντική πορεία της κοινότητας στο πλαίσιο και τους κανόνες που την κατέστησαν στο επίπεδο δυναμισμού και οικονομικής ανεξαρτησίας που έχει σήμερα».
Και ο κ. Καβαλής επισήμανε καταληκτικά: «Γνωρίζω πως κάθε ριζική αλλαγή εμπεριέχει το άγνωστο και αυτό φοβίζει. Άλλους, αυτός ο φόβος αφήνει σταθερούς στη θέση τους προσηλωμένους σε αυτά που ξέρουν μέχρι που να μην έχουν την δύναμη να αλλάξουν και άλλοι πάλι βάζουν τους στόχους τους ως πυξίδα και συνεχίζουν το όραμα και την πορεία τους. Ευτυχώς, ανήκουμε στη δεύτερη κατηγορία, και σας διαβεβαιώνω πως ο χρόνος θα δικαιώσει τις προσδοκίες της παροικίας που στήριξε την αλλαγή αυτή».
Στη συνέχεια, ο κ. Καβαλής ανέλυσε κατά τομείς το έργο της ελληνικής κοινότητας Καΐρου, τονίζοντας το σημαντικό περίσσευμα που είχε στον ισολογισμό της, που για το 2016 ανήλθε στο ποσό των 815.767 λιρών Αιγύπτου (περίπου 41.000 ευρώ), παρά το γεγονός ότι προβλεπόταν ένα τεράστιο έλλειμμα, γεγονός που χαρακτηρίστηκε ως ένα «θαύμα» για τα οικονομικά της κοινότητας.
Χαιρετισμούς στις εργασίες της συνέλευσης απηύθυναν ο πατριαρχικός επίτροπος Καΐρου, μητροπολίτης Μέμφιδος Νικόδημος, η γενική πρόξενος της Ελλάδας στο Κάιρο Λαμπρινή Κομίνη και ο Κύπριος πρόξενος Άγγελος Λένος, ενώ χαιρετισμό απέστειλε και ο τέως πρόεδρος της ελληνικής κοινότητας Αλεξανδρείας Ιωάννης Παπαδόπουλος.
Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ