«Σβήνουν» τα ρεκόρ στον στίβο -Η Ευρωπαϊκή Ομοσπονδία υπέρ της διαγραφής τους - iefimerida.gr

«Σβήνουν» τα ρεκόρ στον στίβο -Η Ευρωπαϊκή Ομοσπονδία υπέρ της διαγραφής τους

Φωτογραφία: AP/ THOMAS KIENZLE
NEWSROOM IEFIMERIDA.GR

Η Ευρωπαϊκή Ομοσπονδία στίβου (EAA) έκανε το πρώτο βήμα υπέρ της διαγραφής ρεκόρ, παγκοσμίων και ευρωπαϊκών, του αθλήματος.

Το συμβούλιο της EAA στη συνεδρίασή του στο Παρίσι υιοθέτησε ομόφωνα τις προτάσεις που έκανε η ομάδα που έχει αναλάβει το εγχείρημα. Πλέον αυτές θα προωθηθούν στην Παγκόσμια ομοσπονδία στίβου (IAAF), καθώς χρειάζεται η έγκρισή της σε περίπτωση διαγραφής παγκοσμίων ρεκόρ αγωνισμάτων.

Οπως φαίνεται, όλα τα ευρωπαϊκά ρεκόρ που έχουν σημειωθεί πριν από το 2005 «απειλούνται» με διαγραφή, σύμφωνα με την ιστοσελίδα insidethegames. Επίσης, είναι πιθανό να διαγραφούν τα ρεκόρ που είχαν πετύχει αθλητές της Ανατολικής Γερμανίας, εξαιτίας του κρατικού προγράμματος ντόπινγκ που υπήρχε στη χώρα.

Παράλληλα, η αρμόδια επιτροπή πρότεινε να υιοθετηθούν αυστηρότερα κριτήρια για την αναγνώριση ενός ρεκόρ. Μεταξύ άλλων, η επίδοση να αναγνωρίζεται μόνο όταν ο αθλητής έχει περάσει συγκεκριμένο αριθμό ελέγχων ντόπινγκ τους προηγούμενους 12 μήνες.

Επίσης, ανά πάσα στιγμή ένας αθλητής θα μπορεί να αφαιρεθεί από τις λίστες των ρεκόρ, αν δείγμα του βρεθεί θετικό σε απαγορευμένες ουσίες, ακόμη κι αν αυτό δεν σχετίζεται άμεσα με την επίτευξη του ρεκόρ. Επιπλέον, τα δείγματα των αθλητών που θα σημειώνουν ευρωπαϊκό ρεκόρ θα διατηρούνται για 10 χρόνια, ώστε να είναι διαθέσιμα για επανεξέταση.

Οι προτάσεις περιλαμβάνουν ακόμη να αναγνωρίζονται τα ρεκόρ μόνο σε συγκεκριμένους αγώνες, οι κριτές και τα συστήματα μέτρησης και χρονομέτρησης των οποίων θα απολαμβάνουν της απόλυτης εμπιστοσύνης της IAAF. Οσες επιδόσεις δεν πληρούν αυτές τις επιδόσεις, θα μπαίνουν στη λίστα των καλύτερων όλων των εποχών, αλλά δεν θα αναγνωρίζονται ως ρεκόρ.

Ακόμη, σε περίπτωση που διαγράφεται ένα ρεκόρ, θα ορίζεται μία περίοδος για την επίτευξη νέας επίδοσης που θα αναγνωριστεί ως τέτοιο.

Ο πρόεδρος της IAAF, Σεμπάστιαν Κόε συμφώνησε ότι μπορεί να υπάρξουν αντιδράσεις σε αυτό το πλάνο, αλλά αναγνώρισε ότι ένα τέτοιο βήμα θα βοηθούσε να αποκατασταθεί η εμπιστοσύνη στον στίβο. «Βέβαια, για να υιοθετηθεί αυτό για τα παγκόσμια ρεκόρ, χρειάζεται τη συναίνεση όλων των ηπειρωτικών ομοσπονδιών», σημείωσε.

«Θα υπάρξουν αθλητές, σημερινοί κάτοχοι ρεκόρ, που θα αισθανθούν ότι τους αφαιρούμε κάτι. Αλλά πιστεύω ότι αυτό είναι ένα βήμα προς τη σωστή κατεύθυνση και αν οργανωθεί σωστά, έχουμε αρκετές πιθανότητες να ανακτήσουμε την αξιοπιστία σε αυτόν τον τομέα», συμπλήρωσε.

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ρεκόρ στίβος
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ