Το φαβορί του δεύτερου γύρου των προεδρικών εκλογών στη Γαλλία σε συνέντευξή του στο BBC προειδοποίησε την ΕΕ ότι θα πρέπει να προβεί σε μεταρρυθμίσεις, αλλιώς θα βρεθεί αντιμέτωπη με την προοπτική ενός Frexit.
Τα σχόλια του ευρωπαϊστή κεντρώου ανεξάρτητου υποψήφιου Εμανουέλ Μακρόν έρχονται καθώς η Γαλλία εισήλθε σήμερα στην τελευταία εβδομάδα πριν την τελική αναμέτρηση της ερχόμενης Κυριακής μεταξύ του ιδίου και της ακροδεξιάς αντιπάλου του, Μαρίν Λεπέν.
Η τελευταία έχει επωφεληθεί απ’ τη δυσφορία των ψηφοφόρων κατά της παρατεταμένης, υπαγορευόμενης απ’ το Βερολίνο, λιτότητας, της μείωσης της αγοραστικής δύναμης, της υψηλής ανεργίας και της γραφειοκρατίας των Βρυξελλών κερδίζοντας υποστήριξη στις αγροτικές και πρώην βιομηχανικές περιοχές υποσχόμενη ότι η Γαλλία θα ανακτήσει τον έλεγχο των συνόρων της απ’ την ΕΕ και θα βάλει φρένο στη μετανάστευση.
«Είμαι ευρωπαϊστής, υπερασπίστηκα συνεχώς στη διάρκεια αυτών των εκλογών την ευρωπαϊκή ιδέα και τις ευρωπαϊκές πολιτικές επειδή πιστεύω ότι είναι εξαιρετικά σημαντικό για το γαλλικό λαό και για τη θέση της χώρας μας στην παγκοσμιοποιημένη υφήλιο», τόνισε ο ηγέτης του κινήματος “En Marche!” («Εμπρός!»).
«Αλλά την ίδια ώρα πρέπει να αντιμετωπίσουμε την κατάσταση, να ακούσουμε τους λαούς μας και να εννοήσουμε το γεγονός ότι είναι πολύ οργισμένοι σήμερα, ανυπόμονοι κι η δυσλειτουργία της ΕΕ δεν είναι πλέον βιώσιμη. Θεωρώ, λοιπόν, ότι η λαϊκή εντολή, την επόμενη ημέρα, θα είναι ταυτόχρονα για την σε βάθος μεταρρύθμιση της Ευρωπαϊκής Ένωσης και του ευρωπαϊκού μας εγχειρήματος.»
Ο Μακρόν πρόσθεσε ότι αν επιτρέψει στην ΕΕ να συνεχίσει να λειτουργεί όπως και πριν, αυτό θα συνιστούσε «προδοσία.»
«Και δεν θέλω να το κάνω αυτό», είπε. «Επειδή την επαύριο των εκλογών θα έχομε ένα Frexit ήθα έχουμε ξανά το Εθνικό Μέτωπο».
Τόσο ο Μακρόν, ο οποίος προηγείται με 20 ποσοστιαίες μονάδες στις δημοσκοπήσεις, όσο και η Λεπέν συνέχισαν χθες τις προεκλογικές τους καμπάνιες σ’ ολόκληρη τη Γαλλία.
Ο Μακρόν επισκέφθηκε το μνημείο του Ολοκαυτώματος στο Παρίσι κι απέτισε φόρο τιμής στους Γαλλοεβραίους που απελάθηκαν απ’ τους Ναζί στο Β΄ Παγκόσμιο Πόλεμο.
Το θέμα αποδείχθηκε λίαν ακανθώδες για τη Λεπέν, η οποία προ ημερών είχε ισχυριστεί ότι η Γαλλία δεν ήταν υπεύθυνη για την αποστολή το 1942 13.000 Εβραίων της Γαλλίας στα ναζιστικά κρεματόρια.
Στο μεταξύ ο Ζαν-Φρανσουά Ζαλκ -τον οποίο η ίδια είχε ορίσει μεταβατικό πρόεδρο του Εθνικού Μετώπου, για όσο συνέχιζε την προεκλογική εκστρατεία της- αναγκάστηκε να παραιτηθεί την περασμένη Τρίτη εν μέσω ισχυρισμών ότι αμφισβήτησε την ύπαρξη των ναζιστικών θαλάμων αερίου, πράγμα που ως άρνηση του Ολοκαυτώματος συνιστά έγκλημα σύμφωνα με την κείμενη γαλλική νομοθεσία. Ο ίδιος αρνήθηκε τις αιτιάσεις.
Ήταν μια δυσάρεστη εξέλιξη για τη Λεπέν, η οποία εργάστηκε σκληρά για να αποστασιοποιηθεί το κόμμα της από το αντισημιτικό του παρελθόν.
Η Λεπέν κατέθεσε στεφάνι στο μνημείο του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου στη Μασσαλία μετά την επίσκεψή της σε εργοστάσιο αλουμινίου στη γειτονική πόλη Γκαρντάν. Το εργοστάσιο αυτό είναι γνωστό ότι έριχνε τοξικά απόβλητα στη Μεσόγειο και πέρυσι έλαβε προθεσμία έξι ετών για να συμμορφωθεί με την ευρωπαϊκή νομοθεσία και να βελτιώσει τη διαδικασία φιλτραρίσματος των αποβλήτων του.