Κάνουν βόλτα ανάμεσα σε 2.000 μούμιες -Το ανατριχιαστικό αξιοθέατο στο Παλέρμο της Σικελίας [εικόνες] - iefimerida.gr

Κάνουν βόλτα ανάμεσα σε 2.000 μούμιες -Το ανατριχιαστικό αξιοθέατο στο Παλέρμο της Σικελίας [εικόνες]

NEWSROOM IEFIMERIDA.GR

Κάτω από τους δρόμους του Παλέρμο της Σικελίας υπάρχει ένα «σκοτεινό» μυστικό, για άλλους εντυπωσιακό, για κάποιους μακάβριο.

Ο λόγος για τις σχεδόν 2.000 μούμιες που βρίσκονται στις κατακόμβες των Καπουτσίνων στο Παλέρμο, πρόκειται για τη μεγαλύτερη συλλογή από μούμιες στην Ευρώπη.
Οι χρονολογίες κατά τις οποίες τοποθετήθηκαν εκεί κυμαίνονται από το μακρινό 1600 έως και τη δεκαετία του 1930 (τότε έγιναν οι τελευταίοι ενταφιασμοί). Στη συνέχεια οι κατακόμβες έκλεισαν και σταμάτησαν να λειτουργούν ως χώρος ενταφιασμού, ωστόσο το σημείο μετατράπηκε σε ένα από τα πιο ξακουστά τουριστικά αξιοθέατα της Πόλης της Σικελίας με τους επισκέπτες να το επισκέπτονται κατά εκατοντάδες.Οι κατακόμβες είναι ανοιχτές για το κοινό καθημερινά 9:00 με 13:00 και 15:00 με 18:00. το εισιτήριο κοστίζει μόλις 3 ευρώ (www.palermocatacombs.com).

Κάνουν βόλτα ανάμεσα σε 2.000 μούμιες -Το ανατριχιαστικό αξιοθέατο στο Παλέρμο της Σικελίας [εικόνες] | iefimerida.gr 0

Ποιοι ήταν οι Καπουτσίνοι
Οι λεγόμενοι Καπουτσίνοι ή Καπουκίνοι, πλήρες λατινικό όνομα Ordo Fratrum minorum Cappucinorum, δηλαδή Τάγμα Αδελφών Ελάσσονων Καπουτσίνων, είναι θρησκευτικό μοναχικό τάγμα της Καθολικής Εκκλησίας. Προέρχονται από το μοναστικό τάγμα των Φραγκισκανών. Ονομάσθηκαν έτσι από το κάλυμμα που έφεραν στο κεφάλι τα μέλη του, εκ του capuce που σημαίνει «κουκούλα».

Το Τάγμα των Καπουτσίνων ιδρύθηκε από τον Φραγκισκανό μοναχό Ματθαίο ντε Μπάσι και επικυρώθηκε από τον Πάπα Κλήμη Ζ΄. Οι Καπουτσίνοι επέδειξαν ιδιαίτερη φροντίδα και στοργή προς τους δυστυχείς και γρήγορα κέρδισαν την αγάπη και την εκτίμηση του λαού.

Το Τάγμα αυτό εισήλθε στη Γαλλία το 1572, επί Αικατερίνης των Μεδίκων και Καρόλου Β΄ όπου και έτυχε μεγάλης διάδοσης. Το πλήρες καταστατικό του Τάγματος συμπληρώθηκε το 1575 όπου και τέθηκε ως βάση του, η πιστή τήρηση των κανόνων του Αγίου Φραγκίσκου. Με αυτό επιβαλλόταν η πενία και απαγορεύονταν η ιδιοκτησία τόσο στους ίδιους τους μοναχούς όσο και στις Μονές τους.

Από το τέλος του 16ου αιώνα οι Καπουτσίνοι είχαν ξαπλωθεί σε όλες τις καθολικές περιοχές της Ευρώπης, και το 1619 δημιούργησαν ιδιαίτερο Τάγμα με δικό τους Αρχηγό. Οι Καπουτσίνοι υπό το ανεξάρτητο πλέον τάγμα τους υπήρξαν τα κυριότερα στελέχη της Καθολικής Αντιμεταρρύθμισης, εργαζόμενοι συνεχώς υπέρ των φτωχών, κηρύσσοντας, κατηχώντας, εξομολογώντας και απολαμβάνοντας της εκτίμησης των λαϊκών κυρίως τάξεων. Έτσι κατόρθωσαν να προσηλυτίσουν πολλούς διαμαρτυρόμενους τους οποίους και προσχώρησαν στο καθολικό δόγμα.

Κάνουν βόλτα ανάμεσα σε 2.000 μούμιες -Το ανατριχιαστικό αξιοθέατο στο Παλέρμο της Σικελίας [εικόνες] | iefimerida.gr 1

Πώς δημιουργήθηκαν οι κατακόμβες
Οι κατακόμβες των Καπουτσίνων μοναχών (Catacombe dei Cappuccini) είναι ταφικές κατακόμβες στο Παλέρμο της Σικελίας και πρόκειται για μια εξαιρετική ιστορική καταγραφή της κοινωνίας του Παλέρμο κατά τη διάρκεια των αιώνων.
Τον 16ο αιώνα οι μοναχοί, λόγω έλλειψης χώρου στο νεκροταφείο τους, άρχισαν να σκάβουν κρύπτες κάτω από αυτό. Ετσι το 1599 εναπόθεσαν στις κρύπτες τον πρώτο νεκρό μοναχό, τον Silvestro da Gubbio και στη συνέχεια τοποθέτησαν και άλλα σώματα νεκρών μοναχών.

Κάνουν βόλτα ανάμεσα σε 2.000 μούμιες -Το ανατριχιαστικό αξιοθέατο στο Παλέρμο της Σικελίας [εικόνες] | iefimerida.gr 2

Από τους μοναχούς στην ελίτ της τοπικής κοινωνίας
Αρχικά οι κατακόμβες προορίζονταν μόνο για τους Καπουτσίνους, ωστόσο με το πέρασμα των χρόνων, ο ενταφιασμός στις κατακόμβες των Καπουτσίνων αποτέλεσε σύμβολο ισχύος για την ελίτ του Παλέρμο. Το αποτέλεσμα ήταν να ενταφιάζονται σιγά σιγά εκεί μέλη της τοπικής κοινωνίας του Παλέρμο.
Οι μοναχοί τοποθετούσαν τους νεκρούς ανάλογα με το επάγγελμά τους ή την κοινωνική τους θέση και φυσικά ανάλογα με το πόσο πλήρωνε η οικογένεια. Ετσι οι κατακόμβες των Καπουτσίνων διατηρήθηκαν από τις δωρεές των συγγενών των θανόντων. Μάλιστα όσο οι οικογένειες εξακολουθούσαν να πληρώνουν, το σώμα του δικού τους ανθρώπου παρέμενε στη θέση του. Σε διαφορετική περίπτωση το σώμα αφαιρούνταν από τη θέση του και μεταφερόταν σε ένα ράφι.

Κάνουν βόλτα ανάμεσα σε 2.000 μούμιες -Το ανατριχιαστικό αξιοθέατο στο Παλέρμο της Σικελίας [εικόνες] | iefimerida.gr 3
Κάνουν βόλτα ανάμεσα σε 2.000 μούμιες -Το ανατριχιαστικό αξιοθέατο στο Παλέρμο της Σικελίας [εικόνες] | iefimerida.gr 4
Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ